2019-04-07 18:40 #0 av: NellieJonsson

Hejsan hoppsan!
Jag och min sambo har börjat leta efter ett nytt boende och är intresserade av att köpa en minde gård/lantlig villa med stor trädgård. Vi har pratat en del om att bli lite mer självförsörjande och är jätteintresserade av att hålla ett litet antal getter (låt oss säga ungefär 4 stycken) för mjölk och några höns för ägg. Vi är båda två utbildade inom lantbruk (på gymnasie-nivå och det var dessutom 6 och 7 år sedan) så lite kunskap finns där i bakhuvudet, men vi har verkligen ingen som helst aning om hur vi ska gå tillväga när vi väl hittat vårt nya boende. Någon som har någon erfarenhet av att hålla getter i väldigt liten skala? ungefär hur mycket mark skulle kunna räcka till en ”mini-gård”? detta gäller bara att hålla djuren på, inte att växa eget grovfoder.
hur stora hagar hade behövts till en besättning på 4 getter? (nu pratar jag inte om jordbruksverkets lagliga minimum mått, utan mått som djuren faktiskt kan bo bekvämt på!)
många av bostäderna vi kollar på har en del skogsmark - kan getter gå och beta i skog året om (med grovfoder som stödmatning och mineraler såklart)? och hur mycket skada kommer skogen ta av det i så fall?
vi hade helst velat ha getterna på en lösdrift året runt utan att behöva stalla in på vintern.
hur fort trampas hagarna upp? behöver man ha mer än en hage så man kan låta marken vila?

ja, vi har nog funderingar på i princip allt som har med getter att göra, och säkerligen fler frågor som jag inte kan komma på just nu, så om någon med mer erfarenhet och koll kan ge lite info så hade det varit grymt uppskattat!