09. Gårdar / Skötsel

KIimatet

2015-06-04 10:11 #0 av: mia98

Vad ska kon ha för temperatur i stallet? Och vad skulle hända om  det skulle bli för varmt eller om det skulle bli föra kallt med kossan.

Hur ska luftfuktigheten vara, och vad händer om den inte är bra, vad är konsekvenserna.

hur känsliga är kor för ljud och ammoniak, och varför ?

Anmäl
2015-06-04 18:09 #1 av: Cahira

Det beror lite på ras. Vad för ko är det? En brahma som kommer från indien kommer vara mer temperaturkänslig än t.ex. charolais eller angus. Många svenska raser ska klara det svenska klimatet med. 

När det är för varmt så riskerar dom lunginflammation bland annat, speciellt med hög fuktighet, samt riskerar förlora sin kalv. Hur det är med mjölkkor vet jag inte. För kallt brukar våra inte ha problem med - de har bra vinterpäls och går ute så de rör på sig för att hålla värmen och ligger på hö eller halm. 

Rätt så känsliga för ljud men att tappa nåt i metall är nog inget som en raket kan vara till exempel. 

Men att ha bra AC är nog viktigt för luftgenomströmning för ammoniaken. 

MEN! Läs på på jordbruksverket om hållningen. https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/notkreatur/betesgangochutevistelse.4.4b00b7db11efe58e66b8000308.html

"Dina nötkreatur ska vistas utomhus under sommaren. Anledningen är att en stor del av djurens välfärd är beroende av möjligheten till ett naturligt betesbeteende och att kunna motionera fritt. Det finns olika bestämmelser för nötkreatur beroende på om djuren ska hållas för mjölk- eller köttproduktion."

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.