15. Köp /sälj/bytes

(K) åsna

2015-01-24 18:46 #0 av: cannaydia

Önskas köpa en hanterad åsna, riden/körd är ett plus. Någon som har eller vet vart man kan vända sig?

Anmäl
2015-01-24 19:56 #1 av: djurkillen

Uppfödare kanske?

Anmäl
2015-01-24 20:05 #2 av: Mantissa

Finns inte några seriösa aktiva uppfödare på åsnor tyvärr, då man går back på att föda upp dem.
Åsneföreningen är bra att gå med i, där annonserad det en del. Annars dyker det upp åsnor på blocket och andra annonssidor ibland men då oftast mer eller mindre ohanterade åringar som säljs för nästan ingenting. Många som har en åsna de kan tänka sig släppa till rätt person orkar inte annonsera ut dem då man tyvärr ofta överflödas av oseriösa spekulanter och rena busringningar.  Så att ta kontakt med föreningen är ofta ett bättre alternativ.

Vad vill du ha din åsna till? Ridning, körning, avel, sällskap, utställning?
Ska det vara en hingst, sto eller valack? Vilken storlek vill du att den ska ha? Vilket temperament? Ju mer förberedd du är på vad du vill ha desto större är chansen för ett lyckat köp. Titta dig inte blind på priset. Som jag skrev i början så prutas många åsnor bort av de som avlat ogenomtänkt eller som inte fått ut vad de ville av sitt åsneägande. En billig åsna kan bli dyr i längden.  Det finns ingen anledning att en åsna ska kosta mindre än en häst i samma storlek.
Tänk på smittskydd speciellt om den är importerad. Har bland annat förekommit CEM positiva åsnor som tagits in i landet senaste tiden. Åsnor ska liksom hästar ha pass. Säljs åsnan utan pass begår säljaren ett brott och det kan bli dyrt för dig om det kommer fram att du äger en passlös åsna.

Slutledningsvis så vill åsnor ha sällskap av en artfrände. Köp alltså minst två om du inte kan stalla upp den hos någon som redan har åsnor.

Lycka till!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.