07. Övriga gårdsdjur

Potatis som kraftfoder

2014-11-19 21:30 #0 av: djurkillen

Jag läste nyss i en bok att man använde kokt och rå potatis som kraftfoder åt kor, getter, hästar, grisar och får. Utöver detta fick djuren även hö, lite havre och korn, foderbetor och ibland även torkade löv. Korna och getterna mjölkade man. Är detta något man kan ge till djuren själv? Eller blir det för lite av något? Saltsten fanns också, och såklart vatten.

Anmäl
2014-11-20 08:44 #1 av: Maria29

Jag ger koktpotatis till alla mina djur kaniner,fåglar och getter huvudsakliga födan för kaniner är hö men en koktpotats eller två brukar göra dem glada.

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2014-11-20 08:46 #2 av: Maria29

*För kaniner och getter är hö

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2014-11-20 10:07 #3 av: [JeanetteK]

Mina kaniner får kokt potatis ibland. Det har jag lärt mig av Maria! Dom älskar det. Jag har planer på att prata med potatisbonden här i närheten och se om jag kan köpa av honom. Det är ju perfekt till grisarna till exempel. Dom älskar potatis. 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-11-20 20:31 #4 av: Evahelene

Jag är uppvuxen på ett torp, mina föräldrar hade kor, grisar och höns. Alla fick av de små potatisar som blev av det ½ tunnland stora potatislandet. Alla fick också kraftfoder/annat foder: Betfor och helt vete  till korna, Piggfor till grisarna och Pullfor till hönsen. Kor och grisar fick naturligtvis även hö. Hönsen fick helt korn (från egen odling) och  alla grönsaks- och fruktrester från hushållet. På 60-talet kokades alltid "fodergröt" på kornmjöl, helt vete och potatis...ett rätt så slitigt jobb eftersom det skedde i en vedeldad gryta utomhus och under ständig omrörning tills potatisen kokat sönder.

Sluta aldrig hoppas, sluta aldrig be. Sluta aldrig önska - under kan ju ske!

Anmäl
2014-11-21 12:26 #5 av: [JeanetteK]

#4 Vad roligt att höra om din uppväxt. GladFodergröt har jag inte hört talas om! Det skulle mina grisar älska! Lika delar av alla ingredienser? Det ska jag prova! 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.