02. Får / Getter

Valais Blacknose/Walliser Schwarznasen

2014-02-21 11:09 #0 av: KPD

På Facebook sprids just nu en film visande får av rasen Valais Blacknose/Walliser Schwarznasen. Den har i skrivande stund delats 4188 gånger.

Det är lätt att bli förälskad i dem, när man ser dem, men när många sedan funderar på att skaffa dem, blir jag kluven. Emellertid är jag okunnig, och skulle därför vara tacksam om någon som vet mer kunde svara på detta.

Hur stor är skillnaden mellan olika raser ifråga om klimatanpassning? "It has adapted particularly well to life in the high mountains and grazes even on the steepest, stoniest slopes." Är det säkert att de skulle trivas lika bra i Sverige?

Behöver allt finnas överallt? Även om jag kan förstå lockelsen med dessa får, känner jag mer för att i Sverige bevara svenska lantraser. Diskutera gärna för och emot att ta in främmande raser!

http://www.myswitzerland.com/en-se/blacknosed-sheep-from-valais.html

http://www.facebook.com/photo.php?v=10202346802423649

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2014-02-21 11:28 #1 av: åkerhumla

Så gudomligt söta Kär 

Förstår lockelsen med att skaffa dom, de ser ju ut som vandrande sockervadd Skämtar men som du säger; behöver allt finnas överallt? Våra svenska lantraser är ju som gjorda för vårat klimat men sen bör man nog fundera på syftet med djuren. Ska de bara gå och vara söta eller ska de användas till något? 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.