09. Gårdar / Skötsel

Bin dödade hästar

2013-07-28 12:06 #0 av: Leffe

När hästen Trump hoppade och sparkade i luften retade han upp 30000 bin – som gick till attack.

Läs mer Aftonbladet

Anmäl
2013-07-28 22:53 #1 av: Lavèn

Oj, nej nu ryser jag! Det är ju konstig att de gick på!  Hoppas man får ytligare imformation om bina sen

Kram Nora medarbetare på lantdjur och Barnens  Glad

Anmäl
2013-07-29 08:04 #2 av: tlover

Det där är ett typiskt beteende av sk afrikaniserade bin (aka "mördarbin")

Inga bin i Sverige beter sig så.

Afrikaniserade bin är en hybrid mellan afrikanska bin och amerikanska bin och ingen av dom används i Sverige, i Sverige används antingen "gulrandiga" bin (tex Kreiner) eller "svarta" bin (tex nordiska bin) och även om hybrider däremellan kan bli vildare än "renrasiga" så är dom inte alls på samma nivå som afrikaniserade bin.

Just eftersom hybrider kan bli vildare så brukar man som biodlare skaffa samma slags bin som finns i omgivningen (tex Umeå är det nordiska bin som gäller och kreiner i skellefteå) så att hybrider inte ska ske, även att man köper drottningar med kontrollerad parning (dvs så att dom blir renrasiga) sker oftast om man ska byta drottning.

Dom flesta "bistick" i Sverige är faktiskt getingstick (som är betydligt agresivare än bin, jag skulle aldrig klappa en geting tex) och dom få som får bistick från bin är oftast odlarna själva (det är ju få andra som tar och öppnar bikuporna).

Jag hoppas att ni inte är rädda för bin nu pga några utlänska bin våra tjejer är då supersnälla i alla fall

Edit: har börjat på en "bidagbok" där man kan läsa om snälla damer så man kan se lite hur bin är lite närmare hemma.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-07-29 11:49 #3 av: Leffe

#2 Mycket intressant. Jag är varken rädd för bin eller getingar. Det är ju bara att stå still har jag lärt mig och det fungerar bra. Har bara blivit stungen en gång i mitt 65 åriga liv och det var när jag var 7 år.

Både bin och getingar gör ju nytta i samhället. Får jag in någon så brukar jag ta ett glas och en papperslapp och ta dem i det och få ut dem igen

Anmäl
2013-07-29 12:34 #4 av: Lavèn

#2 häftigt! Fast läskigt,getingar o bin gillar jag de ä'r fina o sitta o beundraSkrattar

 jag har blivit jagad av jordgetingar en gång fast det var inte mer än 5 st, efter att min häst trampe ner i ett bo och slängde av mig o skena iväg en bit i skogen, efter som den andra hästen inte följde med så stanna hon! Men det var nog läskigt för mig x)

Kram Nora medarbetare på lantdjur och Barnens  Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.