10.Övriga djur

Fjällräv utrotningshotad

2012-06-03 17:45 #0 av: Ellenfyrkant

Funderar över de utrotningsotade arter vi har i Sverige och vad vi gör åt deras tillstånd egentligen. Men kommer på min dator inte in på jordbruksverket och får problem med att kolla regler och CITES. Får inga bra träffar på google, blir mer specifik artinformation.

Någon här som kan något om fjällrävens sitation? Får fram att den är hotad men inte i vilken grad eller vad vi göt om den nu inte är CITES. Någon som vet...?

Anmäl
2012-06-04 08:54 #1 av: Gittan

Beståndet i Skandinavien är litet, men de finns i andra länder i större mängd.

Fjällräven är fridlyst i Sverige sedan slutet av 1920-talet, men beståndet har inte återhämtat sig. Inavel och svårigheter att hitta varandra på grund av det låga antalet (får en liten tankeställare till vår vargstam). Rävskabben från rödräven börjar också bli ett stort problem. Sedan har de ju kungsörnen och rödräven - som ökar i fjällvärlden - och som äter fjällräv samt konkurrerar om födan.

Uppskattningsvis så finns det cirka 100 fjällrävar i Sverige. Svenska Naturvårdsverket gjorde ett åtgärdsprogram för att rädda fjällräven i Sverige. Detta åtgärdsprogram förnyades senast 2005. Du kanske kan hitta lite matnyttigt där.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.