04. Häst

måste hästen ridas?

2011-12-06 05:32 #0 av: thildatessie

eller kan man ha en häst endast som sällskap? Blir den olycklig eller får något annat problem? Har inga hästar och har inte haft, bara nyfiken Glad

Anmäl
2011-12-06 05:52 #1 av: Lamina

Det beror helt på från häst till häst och vilken kondition den har. En fullt frisk häst i sina bästa år behöver motioneras på något vis, särskilt om den är van vid det. Men man måste inte prompt rida hästen, det finns så mycket annat man kan göra. Tyvärr är inte hästsport min grej, så jag känner inte till så mycket mer än ridning, körning och voltige.

Men alla hästar behöver inte motioneras, det beror som sagt på. Min mamma har t.ex. en gammal travare som hon har ridit kanske 2-3 gånger i år, resten av tiden har hon gått i hagen och skrotat. Hon mår bra av det. Hon är gammal, trött och lite hostig och trivs bra i hagen. Hon tycker visserligen det är kul att få komma ut lite. Men hon måste inte ridas och hon skulle helt klart inte må bra av att bli riden mer än någon/några gånger i månaden.

Anmäl
2011-12-06 17:02 #2 av: thildatessie

#1 okej, tack för ditt svar :)

Anmäl
2011-12-07 08:49 #3 av: medde

Min hingst fick bli pensionär och bara njuta av livet dom sista åren han levde. Då han var ej i skick för att håll i varken ridning eller att köras. Men efter ha varit en aktiv häst på travbanan och även under ridning. Så var det inte alltid så roligt för han att gå i hagen var dag, för att sedan gå in på kvällen. Han behövde stimuleras med annat också. Han fick en boll och hink som han for runt med i hagen.  Men det bästa av allt var då vi tog en så gott som dagligen en lång promenad ute i skog och mark, Så även om han inte hade vagn eller ryttare så fick han en prommis utanför gården..Vilket var uppskattat, eftersom han var hingst så ville han ut och se sig omkring på "sina" marker och områden..Att alla fruar fanns kvar.. Men det är klart han var en aktiv häst med mycket go och behövde sin stimulans även som pensionär.

Jag hoppas han fick avlsuta sina sista är så behagligt man kunde ha det som häst. Det var ju min tur att betala tillbaka allt han gav mig under alla år,

Hästen Medde

 

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-12-07 14:27 #4 av: Elshira

Hästarna mår absolut inte dåligt av att inte ridas/mortioneras bara de rör på sig lite lagom i hagen. Däremot kan vissa behöva aktiveras mer än andra. Vissa blir oregerliga eller får stereotypa beteenden av det, medan andra inte nehöver hör det i hela sitt liv egentligen. Att aktivera hästrna innebär att hjärnan ska jobba, vissa kan brhöva springa av sig med mellanrum vilket man kan göra löst i hagrn med lite bus, men lttast är ju kanske att göra det när man rider/kör.

Men vill man inte rida osv, eller om hästrn behöver extra stimulans kan man höra mycket från marken. Olika "lekar" eller bara träna ledarskap, att få hästen att göra det du vill, eller gå på/under/ runt roliga/konstiga/läskiga saker.

Men de flesta häskat klarar sig alldeles utmärkt som sällskapshästar om de har en kompis, ordentligt med utevistelse, helst fri tillgång på mat (ev med nät om de ter för mycket ändå) och med några att man pyssnar, promenerar eller leker med dem ett par gånger i veckan.

Anmäl
2011-12-10 13:58 #5 av: Fridaaaa

En fullt frisk häst skulle jag aldrig bara låta gå som sällskap inte rätt mot hästen.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-12-10 15:21 #6 av: Elshira

#5 En fullt frisk häst rids inte i naturen, varför skulle det då vara nödvändigt i fångenskap? Hästens normala liv går ut på att äta, sova och socialisera sig, samt fortplantning givetvis. Men får hästen stimulans av att äta nästan dygnet runt, oxh har en kompis de håller ihop med så nöjer de sig alldele utmärkt med det.

Vissa behöver som sagt mer aktivering, men med fri tillgång på mat så blir de oftaer harmoniska, och aktivera hästen kräver inte mortion.

Anmäl
2011-12-10 15:31 #7 av: Fridaaaa

#6 Skrev jag att den måste ridas? Nej gjorde jag inte. Skrev att den inte bara ska gå som sällskap i en hage resten av livet, stor skillnad på den.
Man kan köra den, lära den trix osv.

En vildhäst lever annorlunda än våra hästarn. Grymt mycket större ytor osv att springa på mm

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-12-10 16:53 #8 av: Elshira

#7 Mår hästen dåligt av att inte blir körd? Mår hästen dåligt av att inte lära sig buga eller stegra? :)

Hästen mår bra av att få vara häst, och de flesta uppskattar att obpysslade (kliade/borstade osv) och de kan tycka det är kul att gå en promenad och få se nya saker.

Men precis som de finns de hästar som itne klarar av att "bara göra ingenting" (och som måste hjärn-gymnastiseras) så finns det dem som inget hällre än bara är i hagen med kompisen/kompisarna och får mat. Hästarna är så olika och det får man tänka på. En aktiv häst skulle inte må bra av att bara gå (den skulle antagligen bli stressad/få olater), medan de finns de som hatar att bli ridna, tycker det är jobbigt att göra något (t.ex "trickträna" i form av ledarkapsövningar), de tycker helt enkelt det är jobbigt/onödigt. Det är väll sådana hästar man ofta kan kalla lata (som inte bara är lata när man rider utan i största allmänhet).

Men att säga att en frisk häst mår dåligt av att bara få vara går inte att påstå rakt upp och ner. För jag tror då knappast att alla ridhästar som åker ut på bete i 3 månader mår dåligt under den tiden! Där får de strosa runt, äta och busa med kompisarna i hagen och vifta flugor åt varandra.

Anmäl
2011-12-10 17:01 #9 av: Fridaaaa

#8 Skriver bara vad jag anser. Anser inte att en häst ska gå i en hage hela dagarna. På det viset bildar dem inga muskler osv
Och man kan inte jämföra våra tamhästar med vilda hästar.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-12-10 17:06 #10 av: Elshira

#9 Muskler har det så det räcker ändå, det finns då inga "broilers" i det vilda heller. På vilket vis mår de bättre av att sätta muskler? Att de bli feta och behöver mortioneras av den anledningen är självklart. För att dra ner på mat till minimalt är inte särskillt bra det heller givetvis. Men alla äter sig ju inte feta heller :)

Men då anser du alltså att hästar på bete mår dåligt, eller?

Anmäl
2011-12-10 18:05 #11 av: medde

Avelsmärrar finns i stora antal på många stuterier, och jag har bara bra erfarnehet av dessa märra. Högmående bra hästar. Dessa märrar rida inte alls. Jag sålde min en av mina märrar till ett stuteri och där gick hon i hage och trivdes med livet. Då hon lämnade min ägo så var det ingen som fick varken rida och köra henne. Hag hälsade på många gånger och jag kan säga personligen att så bra som hon mådde, hade hon det bara bäst och  även bästa åren av hennes liv var där hon var.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-12-10 18:33 #12 av: Fridaaaa

#10 nej har jag sagt det? Sluta förvräng allt jag skriver.

Jag skriver att jag skulle inte låta en ridbar/körbar häst gå i hage resten av deras liv, jag har själv inte tyckt det vore roligt att gå i en hage hela dagarna och inte köra något? Nej dötrist.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-12-12 16:41 #13 av: Mantissa

Nej, de måste inte nödvändigtvis ridas. Har du en tillräckligt stor hage och ett par hästkompisar så trivs de oftast bra endå. Man kan aktivera dem på annat sätt, trickträning, miljöberikning mm. Det blir tråkigt efter ett tag att bara gå på samma plätt gräs om man är "gjord" för att vandra flera kilometer eller till och med mil per dag. Men att vara en del i en flock och spela "det sociala spelet" ger lite hjärngympa i alla fall. Hästar är individer och kräver såklart olika. Naturraser klarar sig bättre att "bara" gå i flock. Men de måste naturligtvis ha tillsyn varje dag:)

Anmäl
2011-12-13 14:51 #14 av: Linnea

Man kan ju lägga in saker i hagen som dom kan undersöka och leka med bara hästarna inte kan skada sig på dom. Tex lägga in bildäck med morotsbitar inuti eller nåt annat. Kan man göra nån gång i veckan så blir det lite hjärngympa där hästarna får lära sig att lösa olika problem.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-12-13 15:43 #15 av: Mantissa

Rent juridiskt så behöver du inte göra något mer med din häst än att ha den och sköta om den enl minimireglerna. Men hur kul är det att ha/vara häst då?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.