01.Nötkreatur

Jersey cattle?

2011-08-25 19:23 #0 av: Wand

Jag är ännu väldigt ung, men har i hela mitt liv älskat djur. Jag älskar hästar, kor, getter, får och allt mellan himmel och jord.
Min dröm är att få ha några egna Jersey-kor när jag blir vuxen och skaffar egen gård. Jag vill inte ha dessa till mjölkning eller kött (skulle dock inte ha något emot att mjölka, såklart, men det är inte syftet med mitt begär) utan jag vill ha dem för att de är så oerhört, helt obeskrivligt vackra. Dessutom har kor en så underbar och speciell personlighet.

Finns det någon här som har eller har haft dessa vackra kor? Vart kan man få tag på dem, går det inrikes eller är det "lättast" att importera?
Vad brukar priset på dem ligga?

Osv, osv, osv. Ni som har eller har haft - posta gärna bilder! Jag får aldrig nog av dem.

För er som inte riktigt vet vad en New Jersey Cattle är:
http://glenarron.com.au/content/image/full/Jersey%20Cattle_Glenarron%20Duchess%208%20x%20ASTOUND-21.jpg

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-08-26 14:33 #1 av: Lorita

Min granne hade tre sådan och en fjälko när jag bodde i Jämtland, det var lyx att ha så fina djur som man såg från gården Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2011-08-26 16:45 #2 av: Wand

Ååh så fint! Jag var i Jämtland i somras och såg massor av fjällkor. Mycket vackra kor, det med!

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-08-26 17:43 #3 av: TheoA

De heter ju DJ i våra avelsnyheter vi får hem. Det finns mest i Danmark. Men de är även ganska lätta att hitta här i sverige. Många gårdar har en eller 2 Jerseys för att får upp fetthalten i mjölken. Så som du förstår så är den väldigt fet.

Anmäl
2011-08-26 18:39 #4 av: Wand

DJ, vad står det för? 

Men trevligt att höra att de förekommer här i Sverige! Jag själv har faktiskt aldrig sett någon på en svensk gård, så man undrar ju hur pass vanliga de är. 

Fet mjölk är ju alltid trevligt. 
I mina framtidsdrömmar har jag absolut några Jerseys!

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-08-27 10:50 #5 av: kalindas

Att tänka på med Jersey är att om du inte ska använda mjölken, så bör du ha två kalvar på dem. Då de mjölkar en del eftersom de är framavlade till mjölkproduktion. Detta för att undvika mastit.

Vi hade en blandning Jersey/Angus när jag var liten. Hon mjölkade 8% fet mjölk. Såg ut som en svart Jersey. Glad

Anmäl
2011-09-04 13:48 #6 av: LOLslashFREAK

Åh, vad härligt att höra om dina planer! Jag själv har också liknande drömmar, fast kanske inte just med den rasen. Kanske Fjällko, eller simmental. Jag går på en naturbruksskola, där har vi ca 70 mjölkande kor just nu, varav ca. 5 jersey och 2 fjällkor. Vad jag vet så är det ganska vanligt med jersey och fjällkor i besättningarna. Glad

Anmäl
2011-09-04 20:05 #7 av: TheoA

DJ står för Dansk Jersey

Anmäl
2011-11-08 20:33 #8 av: Skivvy

Åh vad mysigt! Det är ju verkligen den sötaste kon i toplistan (fjällkon kommer tätt i hasorna) vi har 4 i produktion nu och väntar med spänning på att två till ska kalva in snart (ja, jag går och dreglar bland sinkorna ständigt) men jag antar att man behöver ha nån form av SE nummer (vet att man måste ha ett sånt om man ska ha gris, minigris) för att kunna lokalisera smittor etc. Kolla på sjv.se hur det är med det :)

En Jersey borde man kunna köpa i form av ungdjur hos en bonde, vad de ligger i pris vet jag inte mer än att det skiljer mycket mellan kviga och tjur :)

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.