08. Ekologiskt

Dyngsbagga vapen mot dikväveoxid!

2011-02-24 10:18 #0 av: Rita-S

Nya Zealand skal importera 11 arter dyngsbagge så dessa kan sköta om gödsel från boskapen i landet för att bromsa dikväveoxid utsläpp.

I normala fall tar det ungefär en månad för en dynghög att försvinna. Detta vill forskarna korta ner till ett par dygn med hjälp från dyngsbaggarna. I sin tur leder ju detta till att näringen snabbt kommer ner i jorden, ger bättre gräs på ett naturligt sett som djuten sen kan nyttegöra sig.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-02-25 10:12 #1 av: Sehvrin

Tycker det är lite knepigt det där med att föra in nya arter, det kan ju bli oväntade rubbningar i ekosystemet. Å andra sidan så är ju inte kor en naturlig del av Nya Zeelands fauna, så redan där har det ju blivit rubbningar i och med att det inte har funnits några specialister på att ta hand om kornas avföring. (Jag antar detta, eftersom det tar så lång tid för dynghögarna att brytas ner)

Det finns många exempel på där införda arter har ställt till det och när det blir än värre för att man för in en art för att bekämpa den första arten.

Men om det fungerar utan att störa Nya Zeelands inhemska fauna så är det ju en jättebra sak Glad

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-02-25 11:28 #2 av: Rita-S

Ja, det är ju oavsett bättre än gifter och annat skulle jag tycka :)
Nej du har rätt i att kossorna inte är en normal del av faunaen som det är, både det och får är ju importerat dit redan, så att importera något nytt som utan att störa för mycket kan hjälpa med dyngan vore ju bra.

Jag hoppas dom forskar nogrannt på detta innan dom påbörjar det, vi har ju redan sett hur ogenomtänkt införsel av nya arter kan föra till stora skador.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-02-26 23:55 #3 av: medde

Så sant så, Nu ska jag ge mig in på länkarna och läsa vidare. Återkommer.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.