Nötkreatur

Aberdeen Angus

2015-06-01 20:11 #0 av: Cahira

Fakta om köttkorasen Aberdeen Angus.

Abderdeen Angus är en skotsk köttras som finns i både röd och svart, mest kända som svart eller röd angus. Svart är dominant färg vid avel röd/svart. Vita tecken på juvret är tillåtet. 

Angus föds hornlösa och är väldigt bra mammor med stark försvarsinstinkt av både avkomma och hjord men samtidigt mycket lugnt och vänligt temperament. Köttet är mycket populärt då det är finfibrigt och väl marmorerat. Angus är mycket lättskött och håller vikten bra så ekologisk hållning på uteslutande hö och gräs är enkel. Livslängden är lång, denna gård har haft kor över 20, äldsta blev 27. runt 15-19 verkar vanligast från personlig observation och hörsägen från farmare jag pratat med.

Rasen grundades av en man vid namn Hugh Watson och avelsarbetet för de med bäst temperament och kvalitet började vid 1808 då han köpte in sin avelshjord. Hans bästa tjur kallades Old Jock och var född 1842 och fick nummer 1 i stamboken när den öppnades 1835. En annan av hans favorit var en ko han kallade Old Granny som föddes 1824 och sägs ha levt till 35 års ålder och fött 29 kalvar. De flesta Angus idag har dessa två i familjeträdet. Han använde kor främst från länen Aberdeenshire och Angus i Skottland vilket är hur rasen blev känd som Aberdeen Angus även om de flesta säger Angus. 

Dräktig ko, 6-8 år
Röd, 1 år
Svart tjur 3 år

Angus var första köttrasen som kom till Sverige på 1940-talet och finns nu över hela världen. Angus växer en väldigt tät vinterpäls och klarar varmt och kallt klimat väldigt bra. 

Foto: Cahira

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Aberdeen_angus

http://www.thecattlesite.com/breeds/beef/7/aberdeen-angus/overview/

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-06-02 08:16 #1 av: djurkillen

Intressant, angus är min favoritras efter hereford :)

Anmäl
2015-06-02 15:05 #2 av: ManU77

Mycket intressant! Även jag håller Angus och Hereford som favoriter. Egentligen vet jag inte varför, då jag inte har någon egen erfarenhet av någon av dem, men jag läser mycket och har därigenom fått just dessa som favoriter.

Cahira, eller någon annan, skriv gärna fler artiklar om fler raser... som t ex Hereford. Glad

Anmäl
2015-06-02 15:25 #3 av: [JeanetteK]

Tack för en bra artikel! Hjärta

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-06-02 16:21 #4 av: Cahira

Jag gillar också hereford, vi har en (hade två) hereford/simmentalkorsningar så de rödvita ligger mig varmt om hjärtat. Ja det är många raser jag gillar och jag ska göra mitt bästa att få ihop fler rasartiklar framöver. Men det kan ta tid eftersom jag helst använder mina egna bilder även om jag kan säkert fråga ihop tillstånd på några raser jag inte kan hitta själv. :) Artikel om simmental finns, men några andra ska jag jobba på.

Tack för sån fin respons! Angus är min favorit med som synes. Skrattar Pratar gärna om den. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-06-02 18:20 #5 av: djurkillen

Kan du inte göra en om british white Cattle??

Anmäl
2015-06-02 19:16 #6 av: Cahira

Jodå, om jag får ihop bilder. :) Ska jobba på fler artiklar, lovar. :) Nästa blir nog Charolais eftersom vi har en sån och bor nära en uppfödare så kan ta fler bilder. 

Sen ska jag kika in hereford och de andra. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl