Nötkreatur

Från kalv till tjur

2015-01-04 22:27 #0 av: Cahira

En artikel som visar Diablos växtkurva från kalv till tvååring eftersom han fyller två år idag (4 januari)

När jag flyttade hit och hade bott här en kort stund så möttes vi en dag av en liten bebiskalv i januarikylan. Kon hade inte visat några tecken på att vara dräktig så det kom lite som en chock. Tack och lov var det en väldigt mild dag den dagen, för om han hade förfrusit fötterna hade han inte överlevt. Han förfrös dessvärre örat vilket senare har blivit hans lilla charmiga skönhetsfel. 

Första gången på benen
Förfrysta örat, ett par veckor gammal

Eftersom han är "min första kalv" så har jag dokumenterat hans uppväxt så gott jag kunnat, och eftersom det snart är dags för honom att flytta till ett nytt hem med egen hjord så känns det som en perfekt hyllning till en mycket charmig liten tjur. 

I denna artikel får ni följa med hans växtkurva från bebis till vuxen tvååring. Det blir många bilder men förhoppningsvis kan det skänka er lite glädje. Diablo är av rasen black angus för den som undrar. 

3 månader gammal
Tre månader på ena och tre och en halv månad på andra. Snön hade smält och de låg mest och njöt i solen.


4 månader

Snön hade smält och det blev vattensamlingar. Diablo hade ingen aning om vad vattensamlingar var för något och var tvungen att undersöka. Han blev rädd när den leriga botten sög fast hans klövar men han tog sig lös utan större drama. Denna ålder lärde han sig också att han var starkare än de andra kalvarna och började maffa upp sig lite.
5-7 månader var de mest ute på bete och jag såg inte av honom så ofta så har inga bilder från den tiden.

7 månader
Diar fortfarande mamma så ofta han kan. 

8 månader
Nu börjar han se mer ut som en tjur än en kalv.

9 månader
Bär fortfarande en mjölkmustasch och enda riktiga skillnaden från bilden ovan är att han byggt mer muskelmassa. 

10 månader
Tio månader var det dags att ta farväl av mamma, det var dags för avvänjning. Han var nästan lika stor som sin mamma vid det här laget. Och som ni ser i början av artikeln är hans mamma en väldigt stor ko!

 1 år och 4 månader
Tjurarna hade nu gottat sig i fållan hela vintern och vårgeggan började gegga till det. Det var dags att släppas ut på bete!

JIPPI!

1 år och 8 månader
Ännu en säsong på sommarbete och man känner knappt igen honom längre. Men visst är det samma lilla goa pojk. Hjärta

2 år
Då har vi äntligen nått hans 2årsdag! 4 januari 2015 och jag kan inte vara mer stolt över hur otroligt fin han blivit! Grattis på födelsedagen min kära lilla underbara Diablo! 

Det kommer alltid finnas en "första" som fastnar extra mycket, och i mitt fall är det Diablo. Jag hoppas ni tycker om denna växtkurva, jag har älskat att följa hans utveckling!

Tack för ordet. Ta hand om er. :)

/Cahira

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-01-04 22:44 #1 av: Cahira

Åh jag har ju videoklipp med!

Första gången han upptäckte vattnet.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-01-06 12:25 #2 av: [JeanetteK]

Vilken underbar artikel! HjärtaLite extra kul eftersom vi följt Diablo här på sidan. Älskar verkligen bilden när tar ett skutt. 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-01-06 13:36 #3 av: djurkillen

Vad söt!!! Han kan få flytta hit :)

Anmäl
2015-01-06 15:27 #4 av: elegantbanan

Åh så fin! Jättefina bilder! Kär

Anmäl
2015-01-06 16:33 #5 av: Cahira

#2 Ja det var lite så jag tänkte med, att alla har ju liksom följt honom så vore ju synd om jag inte delade med mig hans historia innan han flyttar. Ett tvåårsprojekt att dokumentera hans liv och jag älskade hela vägen av det! Denna artikel kom rakt från hjärtat. Hjärta

#3 Ja han är farligt söt. Kommer sakna honom oerhört! Han är dessutom inte väldigt "tjurig" ännu heller. Han är inte tam så man kan klappa honom men han visar inga aggressiva tendenser heller. Håller lagom avstånd. :)

#4 Tack! Blomma

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-01-08 19:47 #6 av: tlover

Oj vad snabbt han växte (har bara träffat mormor och morfars fullvuxna tjurar vad jag minns så jag har inte riktigt haft koll på hur snabbt tjurar växer) vad är det för sort?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-01-08 23:00 #7 av: Cahira

Han är en black angus. Många gånger så ser han större ut på bilden än han är eftersom jag hukar mig ned när jag tar bilder, men han "köttade på sig" väldigt snabbt måste jag säga. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.