svin

Wilfred och Agnes – Månskensfarmens grisar

2014-06-09 17:45 #0 av: [JeanetteK]

Här på Månskensfarmen bor bland andra våra grisar Agnes och Wilfred.


Sommaren 2012 bestämde vi oss för att skaffa grisar. Efter mycket läsande och sökande kom vi fram till att vi ville ha Linderödsgrisar. Vi hittade ett par som sålde kultingar och vi åkte dit för att titta och välja ut två stycken. De var helt ljuvligt söta allihop och alldeles fläckiga. Vi valde ut två gyltor en fläckig och en prickig – Selma och Agnes.

Selma till vänster och Agnes till höger.

 

 

 

 

 

 

 

När vi fick hem dom tog det inte lång stund för dom att bli hemmastadda. Dom for runt och lekte och jagade varandra. Precis som kattungar så lekte dom vilt för att sedan plötsligt ligga och sova. Dom vann våra hjärtan väldigt snabbt.

Första tiden tog in dom i stallet på natten. Från början blev det mycket jagande för de tyckte man kunde busa lite också på väg in och ut ur stallet. Men det tog inte lång tid förrän dom själva sprang före ut i hagen på morgonen och in i stallet på natten.

I januari 2013 dog plötsligt Selma. För att utesluta att det inte var något smittsamt skickade vi henne på obduktion. Medan vi väntade på svar ägnade vi mycket tid åt Agnes och försökte sysselsätta henne. Det visade sig vara en infektion men ingenting smittsamt. Med det beskedet kunde vi börja leta efter sällskap till Agnes.

Vi bestämde oss för en galt som hette Wilfred. I mars flyttade han hem till oss. Han var då ett år, någon månad äldre än Agnes. Han var alldeles ynkligt mager. En lång nos i ena änden och en jättepung i den andra. Glad

Lille spinkige Wilfred

 

 

 

 

 

 

 

Bredvid Agnes som vid det laget var ganska fet pga tröstätande såg han rätt ynklig ut. Vi var lite fundersamma till hur Agnes skulle ta emot honom, men hon accepterade honom direkt. Wilfred i sin tur blev störtförälskad och följde henne vart hon gick.

Agnes till vänster och Wilfred till höger.

 

 

 

 

 

 

På sensommaren fick Agnes sin första kull med 6 stycken kultingar, varav en var en gylta. En av galtarna var lite annorlunda än de andra, alldeles brun och lite extra go. Vi döpte honom till Christer efter min bror. Han och gyltan blev sålda ganska snabbt. De övriga fyra galtarna fick vara kvar.

Christer

 

 

 

 

 

 

 

Efter ett tag fick Agnes och Wilfred flytta ihop igen. De fyra ung-galtarna fick bo i egen hage. Vi hade läst mycket om att det dröjde si och så länge tills hon blev brunstig igen och att det skulle ta si och så länge tills nästa kull. Det visade sig att Agnes inte hade läst samma text som vi utan hon blev dräktig i stort sett omgående!

Så i slutet på februari i år kom kull nummer två, även denna gång 6 stycken kultingar varav två var gyltor. I år har det varit stor efterfrågan på kultingar och vi har nu sålt alla småttingar utom en liten galt och dessutom två av mellangaltarna.

Nu hade vi Agnes och lill-galten i en hage och ung-galtarna och Wilfred i en annan hage. Nu var planen att Agnes och Wilfred skulle vara separerade tills runt jul för att Agnes för att planera in nästa kull till våren 2015. Men Wilfred hade andra planer. När vi drog om eltrådarna senast hade en av trådarna inte blivit inkopplad. På något sätt har Wilfred tagit reda på detta och helt plötsligt häromdagen var Wilfred inne i Agnes hage! Tänk att dom är så smarta att de kollar av var elen är på!

Wilfred är förresten inte liten och mager längre. Nu är han en stor respektingivande galt och har vuxit i både sin nos och sin pung! SkämtarMen han är fortfarande väldigt kelen. När man kommer i närheten grymtar han för att säga att han vill att man ska komma. När man sen kliar honom börjar han pipa lite och sen lägga sig ner så man kan klia honom på magen!

Wilfred idag. Inte så liten och spinkig längre.

 

 

 

 

 

 

 

Nu har vi bestämt oss för att han får vara kvar hos Agnes. Med tanke på hur snabbt hon blev dräktig senast så är hon säkert redan det. Och vi har heller inte hjärta att skilja dom åt. Wilfred är så lycklig att få vara hos sin Agnes. Han går bredvid henne och slickar henne på kinden. Han går och betar av gräs och lägger framför henne. Han är så fin! Och hon är gladare än vi sett henne på länge. Hon travar runt och hittar på bus precis som när hon var liten kulting!

Agnes med några småttingar från i våras.

 

 

 

 

 

 

 

Mina fina gose-grisar!

 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-06-22 11:09 #1 av: AnnaFagerell

Tråkig förstabild tycker jag... =( Dålig foderhygien... Kan man inte flytta runt matbaljorna från leran?

Grisar som bökar upp sådär mycket behöver ha "nya" hagar så de slipper gå i lera hela dagarna.

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2014-06-22 13:22 #2 av: [JeanetteK]

De har nya hagar. Alla bilder är inte från precis nu. Självklart står och går de inte i den leran hela tiden. Geggan var från våren när allt var gegga.:) Nu går de i framförallt gräs.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.