Får / Get

Fårklippning på Månskensfarmen

2013-10-07 11:49 #0 av: [JeanetteK]

För några veckor sen var det dags för höstens fårklippning här på Månskensfarmen.

Vi har en mycket skicklig fårklippare som kommer till oss vår och höst och klipper våra får. Han är både snabb och mycket mån om att fåren ska ha det bra under klippningen. Inget blodvite eller stressade får vilket känns toppen.

Kvällen innan det var dags tog jag in fåren så de skulle vara torra i ullen. Det var första gången de fick gå in för säsongen så de var lite fundersamma på vad som var på gång. Men de vet att det väntar godis när de kommer in i stallet så efter en stund sprang de in.

När fårklipparen kom tog vi ut ett får i taget. Han berättade att om man sätter fåret ner på rumpan så alla fyra klövar är uppe i luften så blir de relativt lugna. Han klämde fast fåret med benen och satte igång. Jag stod redo med kameran men dåligt ljus och sprattlande får gjorde att det inte blev några kort på själva klippningen.

När han klippt färdigt passade han på att klippa klövarna också. Först rensade han rent från skräp som fastnat under klöven och sen klippte han rent längs kanterna.

Nyklippta och på fixade klövar fick fåren komma tillbaka in i spiltan ett efter ett. Plötsligt kände de inte igen varandra längre och fick stångas och bråka ett tag innan rollerna var hittade igen. Nu var mina stora ullbollar plötsligt ganska smala och gick nästan inte att känna igen längre.

Morgonen efter släppte vi tillbaka dom ut i hagen igen och de betedde sig nästan som kalvar om våren! Framöver kommer både jag och maken att lära oss att klippa ull och klövar men tills dess är det mycket värdefullt att ha en pålitlig person som kommer och hjälper till.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-10-11 10:27 #1 av: Gittan

Fårklippning har man varit med om några gånger som ung.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2013-10-11 12:09 #2 av: Mantissa

Kan rekommendera er att köpa/bygga ett klippbord om ni ska klippa själva. Gör man det inte mycket och ofta får man (jag) lätt sjuk träningsvärk och sliten rygg efter bara några får. Med klippbänk är det också lättare att få överblick och det är inte lika tidspressat (att sitta är inte bra för fåret långa stunder då de får svårt att andas). Är fåret vant bänken kan hon stå o mumsa lite foder under klippningen och vara ganska nöjd att se lockarna falla. Nackdelen är att du kan inte böja fåret på samma sätt vilket gör att du får vara försiktigare för att undvika klippskador. Där skinnet veckar sig böjer man på ett sittande får bort fåret så att vecken slätas ut. När fåret står får man istället dra skinnet slätt, men vara försiktig så att man inte lyfter skinnet mot saxen: alltså inte dra i den ullen som man klipper! Lycka till med att klippa era får. Nästa gång ni har klipparen där så kan ni ju be honom att instruera er på ett av fåren. Kanske ta ett halvt får första gången och sedan göra mer för varje gång. Det är inte så svårt, det svåraste är nästan att få till tekniken att sätta fåretGlad

Anmäl
2013-10-11 12:57 #3 av: [JeanetteK]


Tack för tips!

Ja, så är planen att han ska lära oss lite. Nu senast var det på kvällen och mörkt så det får bli till våren.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.