Livet på lantgården.

Mjölkmaskinen

2013-07-10 13:06 #0 av: Rita-S

1878 började DeLaval sin resa då Gustaf de Laval tar patent på sin uppfinning kallats separatorn. Under vägen har vi fått nya produkter, och nya uppfinningar både från DeLaval och andra företag för att underlätta och effektivisera mjölkproduktionen. Här kommer lite snabba fakta!

Gustaf de Laval var en svensk civilingenjör född i Orsa 1845. Det han nog är mest känd för i dag är just mjölkmaskiner, men även ångmaskiner tillhör hans uppfinningar med hans ångturbin och hans lavalmunstycke och principen bak detta används faktisk än i dag i raketmotorer. 

Men jag tänker fokusera på hans mjölkmaskin. Hans första separator tog han patent på 1878, och den vann förstapriser på många utställningar världen om. Den kostade 450 kronor och skummade femtio kannor mjölk per timme. Det var här mjölkmaskinen började sin resa. 

1896 utvecklade de Laval den första vacum-baserade mjölkmaskinen, men den blev ingen hit då den inte var så praktisk att använda. Då gjorde australienaren A. Gilles en ny spenkopp 1903 som förbättrade sug- och tryckmönstret, och 1917 kom amerikanaren John Daysh med en maskin som blev en riktig succe på försäljningsfronten. 1922 var året då DeLaval startade produktionen av Alfa-Laval typ I. 


Då mejerierna började hämta mjölken på gården under 1960-talet i stället för dagligen hämta dunkar på mjölkramperna uppstod behovet för förvaringstankar som förvarade mjölken och höll den färsk, och kyltankarna började dyka upp på alla gårdar i takt med skärpta krav på kvalitet på mjölken. Rörmjölksystemet blev mer vanligt med detta, fast den första vacum-baserade rörmjölkningssystemet kom redan 1925. Den första kyltanken från just DeLaval kom 1951.

I modern tid har man hela tiden arbetat med mjölkning av kossor för att se till kossans hälsa så väl som bondens, och mjölk-gropar i samband med lösdrifter och robotmjölkning blir mer och mer vanligt. 

Den första mjölkanläggning för båsfjös i stället för spiltfjös kom från DeLaval 1960 för hela Europa. 


Med mjölkrobot och utfodringsautomater samt foderrobotar som fyller på grovfoder frigör bonden mycket tid för sig själv då utfodring sköts automatisk och kossan uppsöker mjölkstationen för att mjölkas av en robot helt på egen vilja. Detta uppmuntras självklart av att kossan även utfodras kraftfoder i mjölkbåset när hon går dit. 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2013-08-06 12:24 #1 av: Gittan

En jättebra historisk artikel.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2013-08-07 08:14 #2 av: [JeanetteK]


Spännande artikel. Det har hänt en del!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-08-13 11:42 #3 av: medde

En härlig artikel. Verkligen kul att läsa och väckte en del minnen till liv.

Tack Rita-S

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.