Livet på lantgården.

En morgon på Månskensfarmen

2013-05-26 11:07 #0 av: [JeanetteK]

Följ med mig på min morgonrunda hos djuren, en morgon i slutet på maj.

När jag kommer ner på morgonen väntar Zero (hunden) och tre av katterna på mig och vill ha mat. Jag öppnar dörren och in kommer en fjärde katt som alltid ska äta sin mat i köket.

När Zero ätit klart går han och jag ut och tar en sväng neråt vägen så han får kissa och bajsa. Sen går vi in i stallet och ger den femte katten mat som sitter där på sitt bord och väntar otåligt. Zero vet att när katten får mat slängs det alltid några kattkulor på golvet som är till honom, så han sitter beredd och väntar. 

In i foderkammaren och plocka fram kornkross till fåren och ankan, kraftfoder till kalvarna, gröpe till grisarna och kaninmaten. Jag brukar börja med att ge fåren sin mat. Dom står vid grinden och ropar på mig från det att dom hör att ytterdörren öppnas!

Sen är det grisarnas tur. Wilfred vill helst ha lite av sin gröpe på marken (fråga mig inte varför...). Agnes är dräktig och börjar bli tjock(are) och kommer vaggande fram. Hon älskar sin gröpe!

Sen går jag förbi kaninerna och ger dom sin mat och nytt vatten. Lägger in lite gräs och maskrosblad också. Mario blir så glad att han skuttar några varv runt hagen!

Inne i stallet muar kalvarna och tycker att jag är långsam. Inom kort ska de ut i hagen, men tills dess är det en del mockande. Idag har de ställt till det rejält så jag släpper över dem till spiltan mitt över gången och stänger in dom där så jag kan städa i fred. De har både kissat och bajsat i sitt vatten så det är det första jag fixar. Passar på att mocka och fylla på mer halm och hö. Slutligen fyller jag matskålen och släpper tillbaka kalvarna. De kastar sig över maten! Jag står och tittar på dom och längtar tills kohuset är klart i hagen så vi kan släppa ut dom. Tänker mig att dom kommer älska det. Tänker också att i höst när de ska in igen ska vi bygga om spiltan så de inte kan ställa till det så!

Sen går jag in till ankan som ligger på ägg och har en dryg vecka kvar. Hon blev av med sina två kompisar när räven var här för ett tag sen. Hon blev skadad men har återhämtat sig och mår nu bra. Vi har bestämt oss för att vänta med att skaffa kompisar tills hon fått sina ungar. Hon behöver inte mer stress just nu, hon har precis blivit sig lik igen. Hon får ny mat och nytt vatten. Jag klappar henne och hon börjar med att resa sig och visa sina ägg. Jag får klia henne lite och sen biter hon mig och tycker att nu räcker det minsann. Hon lägger sig igen och jag går in till hönsen.

Tre hönor ligger på ägg. Jag öppnar upp åt dom så de kan gå ut. Stortuppen och de två andra hönorna sitter i ett hörn och har sammanträde. De fyra småtupparna ger sig ut på en gång och kacklar och gal på vägen. Jag kollar så det finns vatten och mat och pratar lite med hönorna som ligger i redena. De visar tydligt att de gärna vill vara ifred!

Sen tar jag Zero med mig in och det är dags att utfordra den mänskliga familjen!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-06-19 21:38 #1 av: Leffe

Djuren har sina vanor

Anmäl
2013-06-24 11:26 #2 av: medde

Härligt artikel att läsa. men blev glad av att läsa den. Tack för du delar med dig om en morgon på MånskensfarmenBlomma

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2013-07-20 23:57 #3 av: Cahira

Härlig läsning! 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-07-21 08:29 #4 av: [JeanetteK]


Tack ska ni ha! ♥

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-08-02 04:56 #5 av: Caroline L

Härlig läsning! (Säger ett nytt litet ansikte som ni inte känner igen)

Anmäl
2013-08-02 09:38 #6 av: [JeanetteK]


Tack!Glad Hej och välkommen! Blomma

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-08-03 00:24 #7 av: Cahira

Hej och välkommen säger jag med! Alltid kul med nya ansikten! Kramas

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-08-03 05:47 #8 av: Caroline L

Tack till er båda, även om jag inte har turen att bo ute på landet som ni gör, är jag intresserad av det. Jag får helt enkelt nöja mig med min häst!

Anmäl
2013-08-03 06:11 #9 av: Cahira

Man vet aldrig vad framtiden väntar. :) 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-08-03 11:51 #10 av: Leffe

#5 Välkommen hit. Hoppas du kommer trivas

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.