Fjäderfä

Ohyra och parasiter hos höns

2013-05-23 15:05 #0 av: Rita-S

Har du höns kan det hända att du ofrivilligt råkar ut för ohyra och/eller parasiter på djuren. Frågan är hur du får bort det, och hur du sen kan förebygga? Eller du kanske vill förebygga för att du nyss fått hem djur och inte vill ha något snusk?

Det vanligaste att drabbas av i hönsgården är löss, andra former av blodsugande kvalster och fotskabb/kalkben. Djuren behöver inte ens smittas av nyanskaffelser, utan dom kan få detta från gästande sparvar och annat som råkar tappa en fjäder in i hönsgården, eller som kommer och badar i dricksvatten och norpar hönsmat!

Lössens hela livcykel från ägg till vuxen lus är förknippat med hönsen. Alltså lämnar dom inte djuret i motsats till exempelvis röda hönskvalstret som håller hus i väggar och interiören i hönshuset under dagen och tågar fram om natten för att ha fest på dina stackars fjäderkompisar. Det finns vad jag vet inget särskilt preparat mot löss på höns nu i dagsläget. De preparat som folk brukar använda som exempelvis Etotal och Frontline kan ha biverkningar för hönsen i och med att det är tänkt till andra djur. 

Etotal biter dessutom inte på äggen och man måste alltså repetera behandlingen om man vågar sig på det ändå. Jag rekommenderar att kolla med veterinär vilket medel man rekommenderar till höns så man undviker fjärderbortfall, eksem eller sår på dom. 

Det viktigaste är oavsett om du får angrep av löss eller annat kvalster måste du sanera hönshuset. Det bästa sättet att sanera hönshuset på är med ånga och Virkon S vatten som kan sprejas på. Stalosan är ett medel du kan köpa hos Lantmannen som du sen kan pudra på väggar, sittpinnar, i reden och andra platser där hönsen brukar uppehålla sig. 

Röda hönskvalstret brukar som tidigare nämnts inte vara på djuren under dagen, så när hönsen släpps ut för dagen kan du plugga igen dörren och kasta ut allt från bädden, jag rekommenderar att du eldar upp spån/halm och annat från hönshuset. Har du avtagbara sittpinnar kokar eller ångar du dem. Ångmaskin kan hyras billigt från många maskinuthyrningar, och temperaturen tar även död på den ihärdiga ringormen som dör efter 60 grader. Ånga rubb och stubb! Spreja så på virkon utspädd i vatten. Låt detta få verka någon timme. Sen kan ni pudra på stalosan runt sittpinnar, och lägga dit ny bädd. 

Har ni försäkring som täcker det är det lönsamt att få ut Anticimex för att spruta hönshuset så man är helt säker på att skiten är borta. Diska alla foderskålar och vattenskålar i virkonvatten så ohyran inte kan hålla till där. 

Var uppmärksam på att även om röda hönskvalstret inte brukar vara på hönsen under dagtid kan det fortfarande finnas kvalster kvar. Hönsen borde även dom behandlas. Återigen pratar man om Frontline. Eftersom det är tänkt till katt och hund kan hönsen reagera på det. Prata med veterinär. 

Kalkben eller benkvalster är ett kvalster som sätter sig i huden på foten, retar huden då kvalstret borrar gångar i huden så det utsöndras ett sekret. Detta lägger sig som ett lager utanpå huden och påminner lite om kalk, därav namnet. 

En snäll behandlingsmetod är tee-trea olja som masseras in på huden på benet och gnugga rätt hårt. Man kan även borsta foten med en hård tandborste så man borstar bort pålagringarna som lägger sig utanpå. Har du inte tee-trea olja kan du använda vatten och diskmedel, eller ta äkta grönsåpa som dessurom är milt anticeptisk. Tennutex är ett receptfritt medel på apoteket du kan smörja in foten med sen. Också denna skall masserat in noggrant överallt. Smörjer du på ett tjockt lager vaselin kvävs dessutom kvalstren. 

Sen åter igen, sanering av hönshuset! 



//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2013-05-24 16:47 #1 av: [JeanetteK]


En mycket bra och intressant artikel!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-05-24 16:57 #2 av: Rita-S

Tack JeanetteK :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2013-05-28 11:07 #3 av: medde

Bra och mycket nyttig artikel som säkert är till en bra hjälp. Tack

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ 



Anmäl
2013-05-28 12:06 #4 av: [randi]1

Denna artikel, är verkligen till stor hjälpSkrattar.

 

medarbetare på lantdjur, omplacering, russkiy toy och vaktlar


Anmäl
2013-05-28 12:09 #5 av: Rita-S

tack! :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.