Övriga djur.

Vallhund: Australian Kelpie

2013-02-18 21:45 #0 av: Gittan

Australian Kelpie härstammar från olika vallhundar som skottar och engelsmän förde med sig till Australien.

Australian Kelpie

Man fick fram hund som var outröttlig och användbar både på de öppna slätterna och i trånga fållor.

Hur namnet har kommit till är en liten historia i sig. Många vallhundar hette Kelpie som är ett gaeliskt ord och betyder vattenande. Det fanns en berömd vallhund som levde på 1870-talet och hette King's Kelpie. Därifrån har ranamnet kommit.

Första rasstandarden skrevs 1902 och då avlade man bara på vallningsförmågan. Rasen visades för första gången på en hundutställning i Mellbourne 1908. Tittar man på foton av King's Kelpie så ser man att typen inte ändrats.

Nu finns två olika raser som härstammar från King's Kelpie. Först är det Australian Kelpie (det är den rasen man får ställer ut) Sedan finns den som kallas Australian Stock Dog (working kelpie) som avlas enbart på sina vallegenskaper. Det är oftast den sistnämnda man finner på gårdarna i Australien. Anledningen till att det blev två raser beror på att det blev bråk mellan uppfödare.

Australian Kelpie ska ha hård muskelkondition, men med stor smidighet i benen. Den får inte se spinkig ut. Rasen gillar människor och den har lätt att lära sig saker. Den är pigg och har bra sammarbetsförmåga.  Helhetsintrycket skall vara en smidig, livlig hund av hög klass, som ger intryck av förmåga till outtröttligt arbete. En kelpie trivs när den har något att göra. Färgerna som finns är Svart, svart och tan, röd, röd och tan, gulbrun (fawn), chokladbrun och rökblå. Mankhöjden för hanhunden är 46-51 cm och tikens 43-48 cm.

Australian Kelpie kom till Sverige 1973 och är en bra allroundhund. Den används som tjänstehund vid bevakning och vid räddning.


Foto: Johan Svenungsson
Källa:Svenska Wikipedia 5 december 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2013-03-06 21:33 #3 av: Kjelle

Ser fin ut.


Anmäl
2013-03-07 08:09 #4 av: [JeanetteK]

Verkligen jättefin!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-03-07 08:44 #5 av: Fridaaaa

Bra artikel!

Kelpie är fina, min ena lärare på gymnasiet hade 2 st :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.