Övriga djur.

Vallhund. Australian shepherd

2013-02-18 20:31 #0 av: Gittan

Australian shepherd är även känd som Aussie och hur konstigt det än verkar så kommer den från USA.

Aussie

Aussien har goda vall- och vaktinstinkter och är en av de populäraste hundraserna i Belgien och Frankrike. Det är en intelligent arbetshund och orkar slita en hel dag. Den är otroligt populär på rancher i Amerika och är ofta med på rodeo. I Sverige är den populär i sporter som bruks- och lydnadsprov samt i agility.

Aussian är en medelstor hund. Hanen ska ha en maskulin framtoning, men inte vara grov. Tiken ska ha en feminin framtoning utan att vara finlemmad. Hunden ska vara livlig och uppmärksam, smidig och vig, men ändå solid och muskulös. Hanens mankhöjd är från 51 till 59 cm medan tiken är från 46 till 54 cm. Vikten är mellan 16 och 32 kilo. Självklart tillhör tikarna den längre delen och hanarna den tyngre.

Färgerna kan variera. Grunden är svart och röd, men det finns blue och red merle. Sedan finns det med vita tecken eller tan-tecken. Svansen kan vara allt från helläng till mycket kort stubbsvans. Alla ögonfärger förekommer. Aussien kan ha olika färg på sina ögon. Den kan till och med ha olika färg på samma öga.

Även ögonen förekommer i olika färger från mörkt bruna, bärnstensfärgade, gula och blå samt olika kombinationer av dessa färger. Inte helt sällan har en aussie olika färg på sina ögon, eller till och med olika färg på samma öga. Alla ögonfärger är tillåtet oberoende av hundens färg.

När det gäller australian shepherds ursprung vet man inte så mycket. Troligen har den fått namn efter fåren som kom från Australien till Amerika. Man tror att den har sitt ursprung i baskiska vallhundar och som kommit till Kalifornien med basker som invandrat via Australien. Namnet Australian Shepherd är okänt före 1945. Den har haft namn som Spanish Shepherd, Bob-Tail, New Mexico Shepherd och California Shepherd.

Aussie


Källa: Svenska Wikipedia 18 december 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2013-09-16 16:15 #2 av: [JeanetteK]


Otroligt fina hundar! Kär

Önskar jag hade kunskap och tid att ha en riktig vallhund. Min fine klumpeduns är bra på att hjälpa till att få in hönsen men inte så mycket annat. Fåren vill han leka med så han glömmer vad han håller på med. Glad

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.