Livet på lantgården.

Flytten till landet - vi och våra djur

2013-01-09 14:38 #0 av: [JeanetteK]

Sommaren 2011 flyttade jag med familjen från Stockholm till Skåne. Vi flyttade från ett villaområde i en förort till en gård på landet, en dröm vi hade haft länge.

Med oss hade vi en hund och två katter. På gården bodde redan två stallkatter – Trisse och Gizzmo - som vi övertog. De fyra katterna funkar
jättebra ihop, trots att tre av dem är hanar. Den ena av stallkatterna, Gizzmo,  är jättesocial och kommer gärna in ibland och äter lite och vilar. Trisse kommer inte in men är mycket social när vi träffas ute. Våra två katter vi hade med oss har levt som innekatter. Nu får de välja själva. Honan, Missan, går ut framför allt när det är varmt ute. Nu vintertid håller hon sig mest inne. Hanen, Sotan, tycker att det är lite läskigt ute så han är mest inne. Sommartid tycker han om att sitta i dörröppningen eller ute på trädäcket. Grus och gräs är lite läskigt att gå på – en riktig stadskatt!

Under 2012 har vår djurfamilj utökats. Min man byggde hönsgård och vi hämtade hem fem brahmakycklingar – fyra hönor och en tupp. Brahmahönsen är en stor ras, tupparna kan bli upp emot 75 cm höga. De är mycket vackra och har stora fjäderbeklädda fötter. Vår ståtliga tupp Toppen håller ordning på sina hönor och gal för full hals, ofta och gärna! Nu har hönorna precis börjat lägga ägg. Det är jättemysigt att smyga in i hönshuset och kika i redena.

När vår fårhage var färdigställd skaffade vi våra fem får. De är en blandning mellan Texel och finullsfår. Det tog inte lång tid innan de var mycket tama och tillgivna! Nu under vintern sover de i en spilta i stallet på nätterna. De springer glatt in på kvällen och ut på morgonen. I höstas blev de klippta och fick klövarna rensade och klippta. Nästa gång ska jag vara med och prova på själv. De är mycket personliga och otroligt kärvänliga – när man sätter sig på huk lägger de huvudet på axeln och älskar att bli kliade och klappade.

Mot slutet av sommaren fick vi hem våra två Linderödsgrisar – Agnes och Selma. Det är fascinerande att se dem böka omkring. De har en stor hage och de springer och jagar varandra och leker och busar! När de ser att man kommer springer de fram och grymtar högt och vill bli klappade och hoppas på att få något gott. Nu på vintern sover de inne i stallet. Även de springer självmant in på kvällen och ut på morgonen. De har bäddat i ordning med halm i ena änden av spiltan och i ett annat hörn har de sin toalett. Grisar är otroligt mycket renligare än vad jag kunde tro.

Sen var det dags att välkomna hem våra tre myskankor. Två honor och en hane. Myskankan kvackar inte till skillnad från andra ankor. Honorna kvittrar lite grann och hanen väser mest. De går fritt på gården och sover inne i en spilta på nätterna. De älskar att bada. Inne i sin spilta har vi en kattlåda där de både badar och dricker. Ute har vi en sandlåda i plast som de kan bada i. Nu när det är så blött har de även massor av vattenpölar att plaska i. De är gärna inne hos grisarna där de hittar saker som grisarna bökat upp. De har precis börjat lägga ägg. Vi hittar ägg lite överallt, inne hos fåren och grisarna till exempel. Ett extra plus med myskankan är att de äter mördarsniglar!

När vi hämtade ankorna fick vi med små ägg från dvärgkochin-höns. Vi provade att lägga dom i kläckningsmaskin och fick sex stycken kycklingar i slutet av augusti! De var så små och söta. De fick till en början bo i en stor hundbur med värmelampa inne i hönshuset. Allt eftersom fick de komma ut till de andra hönsen och det har gått jättebra. Det blev fyra tuppar och två hönor så vi får se hur länge de håller sams. Men än så länge går alla tupparna ihop. Stortuppen, Toppen, är den som bestämmer.

Utöver dessa djur har det tillkommit två kaniner också! Mario var utekanin från början så han bor i stallet på vintern och ute i hagen på sommaren. Mimmi är en innekanin och kom hem till oss bara för några veckor sen, så hon bor inne för tillfället och ska flytta ut sen när det blir varmt.

För vår hund Zero har vår flytt varit underbar. Här har han mycket mer plats och oändligt mycket mer frihet. Han tycker om alla de andra djuren och bästa kompisen är stallkatten Gizzmo.

För oss människor har den här flytten varit ett stort steg och en nystart. Vårt liv har verkligen bytt inriktning och det känns i både hjärta och själ att vi hamnat rätt! Vi har fått lära oss att vi är ”månskensbönder”. Det innebär att man är hobbybonde – att man har ett vanligt jobb och ”är bonde i månens sken” när det vanliga jobbet är slut. Därför kallar vi vår gård för Månskensfarmen.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-01-09 22:07 #1 av: [randi]1

Känner igen mig delvis i din artikel. Flyttade också ut på landet, och skaffade mig getter,  kaniner och höns och snart kommer fåren. Jag brukar skämta och säga, att jag har så många djur nu, är för att jag inte kunde få någon katt, hund eller kanin när jag var liten. Det tar jag igen idag med rågeSkrattande. Roligt att läsa!!

 

medarbetare på lantdjur, omplacering, russkiy toy och vaktlar


Anmäl
2013-01-24 00:09 #2 av: Leffe

Det  är en stor förflyttning ni gjort

Anmäl
2013-01-24 09:10 #3 av: [JeanetteK]

#1 Glad Min mamma säger att jag alltid sa att jag skulle ha måååååånga djur när jag blev stor varje gång hon vägrade att köpa råttor, kaniner, marsvin, fåglar och allt vad det var jag ville ha! Så jag tar också igen med råge!

#2 Ja den var stor. Jag är så glad att allt gick bra! En chansning som föll väl ut tack och lov.Glad

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-01-25 21:43 #4 av: Eliinn

Låter helt underbart och något som jag nångång i framtiden drömmer om att göra jag med! :)

/Elin
Sajtvärd på Ragdoll ifokus

Anmäl
2013-01-26 19:01 #5 av: medde

En riktigt härlig artikel. Tack JeanettaK för du delar den med oss. Härlig läsning

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2013-01-27 10:01 #6 av: [JeanetteK]

#4 Gör det om du får möjlighet! Det bästa vi gjort!

#5 Tack Medde!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl