Annons:
Etikettsvin
Läst 7967 ggr
[randi]1
2012-12-30 19:59

Linderödssvinet

Denna ras kommer ursprungligen från Linderödsåsen- och hallandsåsen, där man använde grisarna i skogarna som bok- och ekollonätare

Linderödssvinet härstammar från en enda besättning i Linderödstrakten. Därifrån köpte Skånes djurpark vid sin start en brokig sugga och galt. Högst sannollikt fanns en hel del av det gamla ursprunliga svenska lantrassvinet kvar i denna besättning, där man trots galtbesiktningstvång, i hemlighet i alla tider hållit sig med en obesiktad galt.

Från denna sugga härstammar en stam, stora härdiga svin som i litet antal funnits sedan 50-talet i djurparker, naturligtvis främst i Skånes djurpark. Vid minst ett tillfälle har vildsvin korsats in i rasen, men inkorsningen har inte förändrat djurens allmänna utseende, möjligen gjort dem härdigare. Djuren har under hela denna tid gått i utedrift och kan nu anses vara en egen ras anpassad till sydsvenskt klimat.

Linderödssvinet kan ha olika färger; svart, grått, rött eller brokigt i någon av dessa färger, precis som vårt ursprungliga lantrassvin. Smågrisarna är oftast helt eller delvis randiga, särskilt hos rödfärgade djur, ett arv från vildsvinet. Köttet av denna ras anses vara av hög kvalitet och smak. Man skall ej heller överutfodra dem, för de har lätt att lägga på sig fett. En hel del har antalet grisar av storlek två suggor  och en galt. Både sugga och galt tar väl hand om sina små kultingar.

Enda gisslet är väl att de flesta slakterier inte tar emot denna ras, utan man får antingen anlita legoslakt, eller göra det själv.

Sista bilden visar en sju månaders Linderrödssvin. Bilderna ovan är från fyra månaders ålder och har tagits med en månads mellanrum. Så första bilden är på en fyra månaders och sista då en en sju månaders, Bilderna är fotoade och tillhör JeannetK på sajten lantdjur.

Annons:
Kjelle
2013-04-22 00:31
#1

Mycket intressant att läsa.


[randi]1
2013-04-22 00:35
#2

Fina bilder på grisarna Jeanette😃

tlover
2013-04-22 10:25
#3

Linderödssvin är jättesöta dom får e nästan att vilja ha gris även om vi inte skulle ha nytta av det (jag är vegetarian och min man tycker inte om griskött)

om man behöver jordberedning nån gång kanske man ska hyra in några däremot😉

l'm back

[JeanetteK]
2013-04-22 11:58
#4

#2 Tack! Bra skrivet. 🌺

#3 Dom är jättehärliga! Tyckte mig läsa om att någon kommun använt sig av Linderödare just för jordberedning!

medde
2013-04-22 19:13
#5

Trevlig artikel. Mycket intressant och kul läsning.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[randi]1
2013-04-23 00:36
#6

Tack snälla ni😊

Annons:
Upp till toppen
Annons: