Annons:
Etiketterfårgetter
Läst 29157 ggr
[randi]1
2012-12-30 17:21

Getter

Denna artikel kommer att handla om våra lantrasgetter.

Man tror att geten fanns hos människan redan för 4000 år sedan.Långt tillbaka i tiden, där det fanns männsikor, som inte hade råd att hålla sig med en ko, skaffade man sig en get, färav kommer namnet "fattigmansko". Lantrasgeten är en mycket härdig get, och är utseende mässig av stor variation. Lantrasen kan födas både kulliga och behornade, där bockens horn kan bli upp till en meter. Det finns en mängd olika färger på getterna, där de kan vara enfärgade, två- eller flerfärgade. Raggen kan variera stort, allt från långraggiga till varianter av korthåriga. Klövarna kan också variera, det finns individer vars klövar växer sakta, medans andra växer väldigt fort. Viktskillnaden är också stor, en get kan väga alltfrån 20 kg, för en liten get, upp till hundrakilo för en vuxen getabock. När man skall inskaffa en get, är det bra att fundera över vad man skall använda den till;

- mjölk/mjölkprodukter

- kött

- landskapsvård

- keldjur

Vanligtvis, så använder man geten till alla dessa inriktnningar.

Att hålla getter är inga problem, och de ställer små krav. Det enda de vill ha är en dragfri och torr liggplats, och tillgång till rent, friskt vatten. Det är viktigt att tänka på att, när man bygger en kätte, så skall väggarna vara ganska höga, eftersom getterna lätt kan ta sig ur en vanlig fårkätte. Man kan även inreda kätten med hyllor, som är på olika nivåer. En del getter tycker om att ligga högt, och se vad som händer runt omkring den, oftast ser man ledargeten ligga högst.

Getter är främst busk - och bladätare, men skall givetvis även ha hö. Mineraler kan man ge fritt, då geten själv kan inta sitt behov. Saltsten skall även det finnas, både i vanlig saltstensform, samt viltsten. På vintern kan man hämta in gran- tall och enris till dem, det är ett extra litet tillskott för dem.

Det kan vara svårt att få getter till att stanna i hagen. Vanligtvis har man flera trådar (4-5)till stängslet, lägsta tråden 20 cm ovanför marken och den högsta 1.10 cm. Det finns alltid individer som kan ta sig ut, men många stannar kvar i sin inhägnad. I hagen är det bra, om det finns något som de kan klättra på, men inte för nära stängslet, för då kan de hoppa över. Bäst är att inhägna område, som man vill rensa bort sly på, men om man inte har sådana marker, så måste man vara beredd, att dagligen hämta sly och träd till dem.

Getternas dräktighet är ungefär 150 dagar. När geten är brunstig, märks det med tydliga tecken, såsom viftande på svansen, blir orolig, kan bestiga andra getter, slidöppningen svullnar, och det kan komma ut sekret. Om man inte betäcker henne, så går hon återigen i brunst efter ungefär 19 dagar.

När geten killar, sker detta oftast utan några problem, man blir många gånger glatt överraskad, när man kommer ut till sina getter, och finna en ny liten flockmedlem.

Oftast tas killingen bort från sin mamma, för att man skall ta tillvara mjölken. Då kan man ge killingen ett foder för Lamm, och ge den detta uppvärmt 3x3 i ett par månader. De skall även ha fri tillgång till bra hö, saltsten, kraftfoder och mineraler.

En sak som är viktigt att komma ihåg, är att bockarna blir könsmogna mellan 3-5 månaders ålder, så skall man ha kvar en bock, så skall de placeras i en annan kätte, för att inte det skall bli inavel.

Geten är som tidigare sagts ett djur som har en mångsidig produktion. Man kan tillvarata mjölken, köttet, skinn och raggen. Man kan även göra tvål av mjölken.

Förr i tiden använde de även getterna till att leverera mjölk i städerna. De flesta getter, tycker att det är roligt att dra. Sele kan man köpa i en hundbutik, som man sedan kan tillpassa med lite finurlighet och uppfinighet. Ett annat sätt,som geten också tycker är kul, är att sätta på den en klövjeväska, och ta med ut på svamptur, eller bärplockning, där geten sedan får bära "resultatet", eller kanske bara ta med en fika, och givetvis något till geten, och sedan avnjuta, på någon härlig plats.

Annons:
Fawo
2012-12-30 18:58
#1

Intressant Glad

// Fawo (;

Gittan
2013-01-08 21:30
#2

#1 Kan bara hålla med.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


[randi]1
2013-01-08 22:39
#3

Tack snälla niGlad

[JeanetteK]
2013-01-09 09:25
#4

Getter är så mysiga! Jag vill gärna ha getter så småningom!

Bra artikel!

medde
2013-01-12 11:54
#5

En riktigt härlig artikel om getter. Tack Randi för du delar det här med oss.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Kjelle
2013-01-12 12:09
#6

Visst är det trevlig och intressant läsning.


Annons:
[JeanetteK]
2014-11-28 14:51
#7

Jag har suttit och kollat på gamla artiklar här inne. Den här tycker jag är bra och intressant. Ni som har getter, finns det något ni skulle tillägga om man som jag går i tankar på att skaffa mig getter? Något mer utöver det som står som man bör veta eller tänka på?

Maria29
2014-11-28 16:12
#8

Bra artikel även om jag inte gör som det ståri texten.  Killingarna får råmjölken efter det så vid ca 3veckor så börjar jag skilja killingen från geten på natten och mjölkar på morgonen under dagen så går sedan killingarna med getterna och diar. Jag ger aldrig någon extra näring och mina killingar mår bra. En sak till att tänka på är att getter ska ha mera koppar än t.ex får mina får både viltsten och en mineralbalja för kor så att de får i sig tillräckligt och inte drabbas av minneralbrist (läs t.ex om fisksvans). 

Alla har ju lite olika sett att ha getter och göra deras liv roligare, jag har lite olika teräng för mina getter att röra sig i annars låter jag dem vara. Det roliga är är när jag vill lura bort mina getter och börjar promenera och de förljer mig när jag går längs hela hagen men när jag lyckats ta mig en bit i från så kommer de springande efter ungefär som att säga "oroa dig inte matte vi har inte tappat bort dig".

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

djurkillen
2014-12-03 19:22
#9

#7 Om du skaffar getter, se till att ha ett ordentligt staket från början! Här har vi nu satt upp 7 ståltrådar, och på en sida av hagen har vi fårnät med 2 ståltrådar över. Och ström på det.

[JeanetteK]
2014-12-04 19:49
#10

#8 Det låter så mysigt när du berättar om dina getter! Jag kommer komma med 5000 frågor när det väl är dags! 😛

#9 Ja, jag har hört att dom kan ta sig över nästan vad som helst, så det är nog ett mycket bra tips!

djurkillen
2014-12-04 21:16
#11

#8 Vad ger du för kraftfoder till dem?

Maria29
2014-12-05 18:28
#12

Jag ger lite havre getter är ju busk och slyätare i första hand och behöver därför inte så mycket kraftfoder när de inte ger di/mjölkas. Brukar ge några potatisar och lite grönsaker också förutom fritillgång till hö. :)

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Maria29
2014-12-05 18:28
#13

Jag ger lite havre getter är ju busk och slyätare i första hand och behöver därför inte så mycket kraftfoder när de inte ger di/mjölkas. Brukar ge några potatisar och lite grönsaker också förutom fritillgång till hö. :)

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Annons:
Anna-Klara och djuren
2022-05-11 17:15
#14

Älskar getter 🐐

Ior.o.co

Upp till toppen
Annons: