Abondance
Abondance kommer från de höga dalarna i Haute-Savoie, som ligger i de franska alperna nära gränsen till Schweiz.
Det var munkar från St. Maurice's Abbey som avlade fram rasen. Det var någon gång under 1100-talet. Från början hette rasen chablaisienne.
Rasen kan motstå extrema variationer i temperatur. Den lever länge med bra fertilitet och köttet och mjölken är av fin kvalitet. Genomsnittlig mjölkproduktion är 5 700 kg per mjölkperiod. I Frankrike finns det uppåt 150000 abondancekor. Numera finns de också i Nordamerika, Irak och i Afrika.
Mjölken har hög fett- och proteinhalt med god balans mellan dem. Mjölken används i första hand att göra AOC-märkta ostar som till exempel Abondance och Beaufort.
Abondance är gyllenbruna med vitt på huvudet, utom runt ögonen, buken och längst ned på benen. Deras vikt är 580-680 kilo så de kan sägas vara medelstora. Mankhöjden är på 1,3 meter.
_
Foto. fr:Utilisateur:²°¹°°
Källa: Svenska Wikipedia 18 december 2012_
Ser ut att vara en fin ras
Verkligen jättefina!
En riktigt vacker ras att se på. Intresannt läsning
♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥