Annons:
Etikettnötkreatur
Läst 4276 ggr
Kjelle
12/18/12, 1:20 AM

Abondance

Abondance kommer från de höga dalarna i Haute-Savoie, som ligger i de franska alperna nära gränsen till Schweiz.

Abondance

Det var munkar från St. Maurice's Abbey som avlade fram rasen. Det var någon gång under 1100-talet. Från början hette rasen chablaisienne.

Rasen kan motstå extrema variationer i temperatur. Den lever länge med bra fertilitet och köttet och mjölken är av fin kvalitet. Genomsnittlig mjölkproduktion är 5 700 kg per mjölkperiod. I Frankrike finns det uppåt 150000 abondancekor. Numera finns de också i Nordamerika, Irak och i Afrika.

Mjölken har hög fett- och proteinhalt med god balans mellan dem. Mjölken används i första hand att göra AOC-märkta ostar som till exempel Abondance och Beaufort.

Abondance är gyllenbruna med vitt på huvudet, utom runt ögonen, buken och längst ned på benen. Deras vikt är 580-680 kilo så de kan sägas vara medelstora. Mankhöjden är på 1,3 meter.

_
Foto. fr:Utilisateur:²°¹°° Källa: Svenska Wikipedia 18 december 2012_


Annons:
Leffe
2/5/13, 8:45 PM
[JeanetteK]
2/6/13, 7:53 AM
#2

Verkligen jättefina!

medde
2/6/13, 1:52 PM
#3

En riktigt vacker ras att se på.  Intresannt läsningSkrattande

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: