Får / Get

En lite annorlunda bock

2012-12-16 11:56 #0 av: Leffe

Bockar är djur som förekommer över hela Sverige. Den här arten visar sig under december månad när alla fönster är upplysta av ljus och stjärnor. Årets övriga månader ligger den i ide.

Julbocken är en av Sveriges allra äldsta julsymboler och har fått vara föremål för allehanda lekar och den har haft olika funktioner. Fram till 1800-talet gick ungdomarna på landet runt bland gårdarna och framförde enklare skådespel eller sjöng en julbocksvisa. En i sällskapet var alltid utklädd till bock och som tack för uppträdandet fick de mat och dryck till ett gille som hölls i mellandagarna. Bocken som symbol lär ha varit en kvarleva från vår gamla asatro. Den gamle åskguden Tor hade en vagn som drogs av två bockar, Tanngnjóstr och Tanngrisnir. Det förekom också att julbocken ställdes in under bordet och serverades diverse läckerheter från julbordet.

julbock.jpg

En populär bocklek var också att ställa in julbocken i smyg hos grannarna. Då gällde det för den som fått bocken att osedd lämna tillbaka den. Vad som hände annars förtäljer inte historien. På 1800-talet fick bocken en ny ärofylld uppgift - någon av männen i hemmet klädde ut sig till en bock och delade ut julklappar på ett sätt som föregrep dagens jultomte. Numera tenderar julbockens roll att inskränka sig till att vara en prydnad i närheten av granen. I överförd betydelse lever ordet dock vidare på finska språket, där joulupukki är namnet på jultomten


Foto:
Christian Gidlöf
Svenska Wikipedia 2009-12-24

Anmäl
2012-12-17 19:57 #1 av: Gittan

En härlig bock

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2012-12-17 21:33 #2 av: medde

Kul artikel, den var faktiskt riktigt bra!

Tack snälla Leffe

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-12-17 23:00 #3 av: [randi]1

Här får bocken jobba, för han bär en lite korg över ryggen, med något gott i på julaftonsmorgonGlad.

 

medarbetare på lantdjur, omplacering, russkiy toy och vaktlar


Anmäl
2012-12-17 23:50 #4 av: Gittan

Skrattande

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.