Övriga djur.

Waler

2012-11-18 09:45 #0 av: Gittan

Waler var en hästras som utvecklades i New South Wales i Australien. Idag är den egentligen utdöd men har återuppfötts i liten skala i Australien. Den användes främst inom boskapsskötsel.

Walern har en kort historia, men har utvecklat nya rasen Australisk boskapshäst. Walern har gett sin ägare mycket nytta och glädje. Den fungerade jättebra i varmare klimat.

Vad var då Walern för häst Den avlades fram ur de hästar som kom till de australiska kolonierna med nybyggarna från bland annat England. De allra första kom från Sydafrika för cirka 200 år sedan. Walern var avlad genom främst Boerhästar från Sydafrika, Engelskt fullblod och Clydesdale samt Arabiskt fullblod.

Mellan 1840-talet och 1940-talet avlades hästen på australiskt territorium under dåliga förhållanden med torka och dåligt bete. Men rasen var härdig och klarade av de extrema förhållandena väl. Den användes inom boskapsarbetet på rancherna.

Efter 1940-talet tog den australiska boskapshästen över nästan helt som boskapshäst. Exporten av Walern upphörde helt och den försvann nästan helt. På 1980-talet började man dock återuppföda rasen något med vilda Walers som var ättlingar till de Walers man släppte ut i vildmarkerna efter det att exporten upphörde. Men dessa hästar är inte tillgängliga utanför Australien. Idag återfinns Walern i sin ättling, den australiska boskapshästen som tagit Walerns plats som den viktigaste boskapsarbetshästen i Australien.

Walern var också en otrolig kavallerihäst och användes i krigen. Utanför Sydney återfinns ett minnesmärke efter de män som stupat i krigen och där står även om Walerns slut, "de som inte kom hem". Även om flera Walers fanns kvar i Australien, så menade man att detta var slutet på rasen. Idag finns begreppet Waler fortfarande kvar. Olika sorters varmblodshästar med okänd härstamning kallas ofta för Waler.

Hur var då Walerns egenskaper? Dess största egenskap var motståndskraften mot extrema förhållanden. Den klarade extrem torka jättebra och kunde vara utan mat och vatten ganska länge. Den var inte så snabb, men den var lojal, tuff, uthållig och mycket modig. Även om Walern mest användes till boskapsskötsel och inom kavalleriet, var rasen flexibel och användes även inom klassisk ridning som banhoppning, dressyr och fälttävlan.

Walern påminde utseendemässigt om det engelska fullblodet. Rak nosprofil och lång, stark rygg. Walern fanns i olika storlekar faktiskt. Pony som var under 148 cm i mankhöjd, Light som var en lättare, mindre ridhäst, Medium som var något större och den användes främst inom boskapsskötseln samt Heavy Waler som var störst och tyngst och användes mest i kavalleriet.


Källa: Svenska Wikipedia 18 november 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2012-11-18 12:19 #1 av: medde

Wow! Det här var riktigt bra. Hade faktikst inte som en helst en uns av aning om denna ras. Så det här var verkligen spännande. Vilket häst det verkar att vara..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-11-18 18:16 #2 av: Leffe

Aldrig hört talas om rasen, så det var intressant. Verkar ha varit en bra häst

Anmäl
2012-11-21 23:15 #3 av: Kjelle

Verkar ha varit en fantastisk hästras.


Anmäl
2012-11-25 20:31 #4 av: medde

Myckat impad av det jag läste om den här rasen.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-11-30 13:50 #5 av: Linnea

Då borde ju den vara en del av stammen av Brumbyhästar som finns i Australien?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-11-30 18:19 #6 av: Gittan

#5 Det bör vara så.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl