Fjäderfä

Matsmältning hos fjäderfä

2012-08-08 11:35 #0 av: Rita-S

Fåglarnas matsmältning skiljer sig rätt mycket från däggdjuren av fler olika anledningar. Först för att dom har en enda öppning för vått, torrt och äggläggning, samt att dom har brist på något däggdjuren har: Tänder.

Det sista innebär ett väsentligt problem för dom flesta fåglar då dom av logiska anledningar inte kan mala ner maten dom intar. Brist på tänder betyder att dom inte kan tugga och mala sönder maten själv, vilket skulle leda till stora problem för magen i nerbrytningen av fiber bland annat.

Lösningen på detta hittar vi redan hos dinosaurierna: Gastroliter, eller helt enkelt.. grus och småsten. Många fåglar sväljer grus och småsten som hamnar i muskelmagen, och där hjälper till med att mala sönder maten så den kan smältas ner. Hönans tunga är även försedd med hullingar som hjälper att till en del riva sönder maten och dra den in ner genom halsen till krävan.


1: Näbbet. 2: Tungan. 3: Krävan. 4: Tunntarmen. 5: Blindtarm (hönan har 2). 6: Kloak. 7: Muskelmagen. 8: Körtelmagen. 9: Matstrupen.

En större del av fåglar har vid struphuvudet en kräva, så även hönan. I krävan kan det samlas upp en större del mat, och det är här maten blandas med en större del vätska för att underlätta matsmältningen för hönan. Det är även här hönan bunkrar upp och spar maten om muskelmagen är full men den hittade något riktig smarrigt ändå.

När magen är färdig behandlat i krävan går den vidare till körtelmagen. Maten stannar inte länge kvar i körtelmagen, här blandas magsaft och enzymer in i maten innan den snabbt förs vidare in i den kraftiga muskelmagen.

Muskelmagen heter så för att den är en enda stor muskel som krampar och knådar maten runt och runt. Det är även här grus och småsten ligger och tillsammans med muskelsammandragningarna krossar det som skulle vara kvar av stora partiklar i maten.

Vidare går maten till tunntarmen, denna är 120 cm lång, och här samarbetar bukspott, galla och tarmsaft för att bryta ner maten. Här sugs även all näring ur maten på dess resa genom tunntarmen, innan den förs över i tjocktarmen där vätska sugs ur. Slutligen är slutet på resan presis lika som för alla oss andra, oanvändbara rester ramlar ut i andra ändan.

Text: Rita Simonsen
Bild: Fridaakesson

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-08-08 21:45 #1 av: Fridaaaa

Bra :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Bloggar: Vardagsblogg Kaninblogg Djurblogg
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2012-08-09 10:27 #2 av: medde

En riktigt bra och intressant artikel som RitaS ger oss här på sajten.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.