Får / Get

Geten och dess matsmältning

2012-08-08 11:10 #0 av: Rita-S

Geten har ett imponerande matsmältningssystem. Det är nästan omöjligt att se på själva avförningen vad den äter. Geten är en av dom husdjur som kan äta nästan det mesta.

Presis som med kon har geten så kallat 4 magar, och idisslandet går på samma system som hos kor och får. Jag kommer därmed inte gå in på så noggranna detaljer på detta då jag redan nämnt detta under "kossans fyra magar".

Lite kort repetition tål vi dock:

Maten kommer först ner i våmmen där bakterier, svampar och encelliga djur hjälper att bryta ner maten.

Vidare går maten efter ett tag upp i mun igen och idisslas innan den kommer ner till nätmagen, som sållar ut sådant som behöver idisslas mer, eller skickar vidare till bladmagen där en stor del av vätskan sugs ur.
Slutligen går maten till det som är den faktiska magen, löpmagen. Här bryts maten ner och går över i själva tarmsystemet.

Födan till en get är "allt som kan tuggas". Den äter kvister, blad, löv, gräs och örter, den äter även taggiga kvistar, halvvisset löv och klarar sig på mat som häst och kossa inte klarar nyttja. Därmed har geten blivit närmast en vaktmästare på gården, som håller gården fri för busk och kratt. Den klarar sig på beten där häst och ko både har problem att gå på och att livnära sig på. När ko och häst inte längre hittar något att äta, kan geten alltså ändå hitta mycket mat som dessa andra ratar.

Att geten dessutom är mycket påhittig och nyfiken hjälper den, och kan i bland leda till många underhållande och komiska situationer både innanför och utanför matsituationer.


Jag fick berättat från en bonde där jag praktiserade att om två får möter varandra på en smal stig där dom inte kan passera varandra står dom och glor dumt på varandra, medan två getter som möter på varandra i samma situation så skulle den ena lägga sig ner så den andra kan kliva över. Den bonden hade varit bonde med kor, får och getter hela sitt liv och var då över 50 år. Geten har alltså även en hel del problemlösningsidéer, och det betyder även att den klurar ut hur man kan öppna en grind och komma ut till godsakerna på utsidan om man har riktig otur.

Trots att geten även nyttjar den klenaste mat, är den en god källa till mjölk. Precis som med kon får du mer mjölk för dåligare och mindre mat i förhållande till djurets storlek, och getmjölken är även fet och näringsrik. Dock är geten något mindre i köttstorlek och man får lite mindre mat av killingarna och geten själv än på en ko.

Gödseln man får från geten är dock näringsrik och bra för jorden, om än lite tjock, så man får antigen torka och krossa det och sen sprida den som pulver eller blanda den med vatten så att man får flytande gödsel att sprida ut. Eller man bara blandar det ii kossans smörja. Geten har inte heller lika stort behov för vätska, och klarar nyttja sig av vattnet i även dom torraste områden då det äter så mycket olika saker, samt i större mån än ko och häst suger upp all fukt ur maten den äter. Den har alltså en större chans att lämna bra köttmängd och mycket mjölk även i dom torraste områden mot vad korna klarar.  Inget konstigt då att den är så populär i dom torrare områderna i världen?

 

Text: Rita Simonsen
Bild: medde.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-09-01 13:06 #1 av: medde

En mycket intesaant artikel.  Tack säger jag til sajten duktiga medis för att åter igen för en bra artikel.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2013-11-21 13:09 #2 av: mirretjejen

Gäller detta för får också? :) har nämligen en skoluppgift om fårens matsmältning! :)

Anmäl
2013-11-21 14:34 #3 av: Rita-S


Får och getter är rätt lika i matsmältningen, men helt 100% är det ju självklart inte :) Jag har dock för mig (vågar inte säga spikat då jag inte är vid dator just nu) att det är tillräckligt likt

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2013-11-23 06:21 #4 av: Cahira

Bra artikel! 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-11-25 08:39 #5 av: [JeanetteK]


Getter skulle jag gärna ha. De är så häftiga. GladHar så mycket personlighet. Tack för en bra artikel!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-11-25 23:16 #6 av: Rita-S

Själv tack, JeanetteK :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2013-11-29 12:37 #7 av: mirretjejen

okej! :) Tack för hjälpen! :)

Anmäl
2013-11-30 14:01 #8 av: tlover

och jag som har hört att getter är otroligt petiga när det gäller mat.

Fast det kanske bara är när geten har mycket att välja på?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.