Nötkreatur

Kossans fyra magar

2012-05-08 10:01 #0 av: Rita-S

"Alla" vet ju att kossan har fyra magar. Fast har hon det? Och vad gör dom? Hur ser det ut?

Egentligen har kon en mage precis som du och jag. Dom övriga tre magarna är egentligen utbuktningar på matstrupen.

m - matstrupens slut, v - våmmen, n - nätmagen, b - bladmagen, l - löpmagen, t - tunntarmens början. Bilden är lånat från Wikipedia Commons.

 

Den första utbuktningen är den största, kallat Våmmen.

I våmmen hamnar fodret allra först, här ryms det ca 200 liter. I och med att kossan saknar tänder i överkäken fram river hon av gräset med tungan och maler ner det med tuggtänderna. Maten som hamnar i våmmen är dock dåligt tuggat, och mikroorganismer arbetar med att jäsa fodret så det blir lättare att tugga och smälta sen.


Med ca en sammandragning i minuten som görs av musklerna blandas maten ihop ungefär som i en matberedare, där nysvalt foder blandas med foder som har jäst ett tag. Maten stöts upp och idisslas, kon kan idissla så mycket som 8 timmar per dygn. Maginnehållet blir som en soppa här, och det dåligt tuggade fodret flyter på ytan så det är först att komma upp för idisslandet.

Nätmagen fungerar som ett sorteringsrum, där dåligt tuggat mat stöts tillbaka upp i våmmen och bra tuggat mat förs vidare. Här är det sammandragningar som går i samma takt som hjärtat slår. Här tillförs även andra mikroorganismer till det fodret som skall föras vidare.

Begreppet våmflora används om både våm och nätmagen, och hur floran av bakterier och mikroorganismer är här avgör helt och fullt hur bra matsmältningen fungerar för kon, och om hon eventuellt utvecklar fodersjukdomer. Det är av högsta vikt att man väljer utfodring som då inte rubbar tarmfloran i våm och nätmage, för att undvika sjukdomar, och även se till så kon faktiskt kan nyttja näringen i det foder hon får.

När maten är tillräckligt tuggad går den från nätmagen över i bladmagen. Denna utbuktningen är den som suger upp en större del av vätskan i fodersoppan, och här är det kon tar upp mineraler från fodret.

Löpmagen är den sista magen och den enda som är en äkta magsäck lik den du och jag har. Här kommer omsider matsmältningsvätskor som bryter ner maten så dom kommer åt näringen. På samma vis som hos oss används enzymer och saltsyra för att bryta ner fodret så näringsämnerna blottas. Detta är en process som tar ungefär fyra timmar innan maten går vidare från löpmagen och ut i tarmarna där näringsämnerna tas upp på olika ställen.

Och sen vet vi ju alla vad som kommer ut på andra sidan ;)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-06-30 10:42 #1 av: medde

Ni har väl inte missat Rita-S fina artikel om kon magar.=)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-07-18 23:54 #2 av: LOLslashFREAK

Det är häftigt att öppna en idisslarmage och se hur den ser ut på riktigt! Våmmen känne lite som fleece på insidan och bladmagen är ju underbar Skrattande

Bra artikel också för den delen!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.