Övrigt

Julen för mig

2011-12-01 11:54 #0 av: Gittan

Nu närmar sig julen med stormsteg - storm i ordets rätta bemärkelse om man ser till vad vi haft och kommer att få vädermässigt. Nu var det inte vädret jag skulle skriva om utan om julen. Julen är väl den tid som påverkar oss mest och det på helt olika sätt.

För mig som mamma innebär dagarna innan jul en otrolig massa stress, Detta verkar vara något som går i arv genom generationerna. Min mamma hade det stressigt, min mormor hade det stressigt och nu kommer som sagt jag få det stressigt. Det är något man får leva med tydligen.

Julstädningen ska göras, men egentligen är det ju som vilken städning som helst. Julpyntet ska fram, juldukar, ljusstakar. Ja man springer omkring som en jag vet inte vad och tar bort vanligt pynt för att sätta upp jultomtar och andra julsaker i sin färgprakt.

Så något jag absolut inte få glömma - julklapparna. In till den stora staden. Trängas med andra julklappshandlare. Vi människor blir nu som myrorna i en myrstack, men myrorna är nog mer organiserade än vi som stressar, trängs och knuffas i affärerna.

När man så går omkring där och handlar så ser man en person som står och samlar in pengar i en bössa. Pengar för att andra som av olika anledningar inte har möjlighet att fira jul som mig och de mina. Pengar för att dessa också ska kunna få en lite annorlunda helg. Jag skänker alltid en slant i dessa bössor. Jag gör det nog delvis för att döva mitt eget samvete, men även för att jag kanske hjälper till att göra någon glad om så för bara en kort stund.

Så går resan hemåt med paketen jag inhandlat. Väl hemma kommer jag på att jag glömt och köpa en eller två saker. Tänk jag lär mig aldrig för detta händer varje jul.

Då är väl julklappshandlandet slut för detta år då? Nej då. Nu ska jag in och låta dottern handla sina julklappar. Så in i trängseln igen och nu ska man hålla reda på en liten flicka som knappt syns i folkvimlet. Det gäller att hålla henne hårt i handen. Som tur är ska hon inte handla så mycket, men hon har istället svårt att bestämma sig om färger med mera. Ja det går åt en hel dag.

Nästa dag ska jag in med sonen i denna julträngsel så han också får handla. Till skillnad mot sin syster så får man aldrig hålla honom i handen - stora starka karln. Ja hittills har det alla år slutat med högtalaranrop: "Kan mamma till XX hämta sin son i informationen". Rodnaden syns nog otroligt bra i mitt ansikte när jag hämtar honom. Det lär bli samma sak i år också misstänker jag.

Julaftonen kommer närmare och närmare. Det blir dags att göra julmaten. Julskinkan, Janssons frestelse och allt annat som måste förberedas. Sedan ska det kokas knäck och kola. När allt detta är klart rinner svetten för köket är som en bastu.

Jaha så är det dags för julgranen, som min pappa så snällt fixat i skogen åt oss och tagit hem. När det gäller julgranspyntandet kommer jag ganska lindrigt undan. Jag behöver bara sätta upp ljusslingan och de saker som ska sitta högst upp. Allt det andra slåss barnen om att sätta upp.

Sedan är det så att djuren i det fria ska ha sitt också och jag lägger ut god mat åt fåglarna och rådjuren med flera djur. Även de ska få fira jul.

Nu är nästan allt klart. Då som en blixt från klar himmel - julklapparna jag glömde att köpa har jag ännu inte köpt. Snabbt iväg till stan för att handla dem. Slut i affär efter affär. Vemodet och uppgivenheten börjar få ett hårt tag i mig. Tårarna och frustrationen är på väg. Då hittar jag dem och lyckan är fullkomlig.

Julaftonen inträder. Julbordet görs så småningom i ordning och en känsla av stillhet kommer över en. Bara en kort stund. "När ska vi dela ut julklapparna?" "Får vi öppna paketen snart?" Friden den har försvunnit. Kalle Anka på TV:n lugnar barnen ett tag.

Så äter vi och sedan blir det dags för dagens begivenhet: JULKLAPPSUTDELNING. Två barn som är på väg att gå upp i atomer av spänning.

All denna stress är ingenting när man ser barnens lycka. Det är nog också något som går i arv hos oss mammor att få se barnens lycka.

Så här har julmånaden och julen för det mesta varit hemma hos oss och jag misstänker att det blir ungefär samma i år.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2011-12-02 10:51 #1 av: StefanWInnehållet i inlägget är borttaget då det väckt anstöt och
misstolkas

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2012-12-15 03:19 #2 av: Kjelle

Jag tycker denna ska fram igen. Den stämmer så bra in på många.


Anmäl
2012-12-15 08:26 #3 av: medde

visst gör det. Man känner igen sig i väldigt mycket.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-12-15 12:43 #4 av: [Moa-]

Allt jag fick upp i huvudet av rubriken i detta inlägg är sången nedan. Viktigt att tänka på att julen ser olika ut för alla, och det alltid är viktigt att hjälpa varandra. Även om det är viktigt att göra detta året runt, så är det inget fel att tänka lite extra under den tiden som många av oss lever i överflöd.

Att säga att man ej skall skänka till insamlingar för att vissa oärliga människor har nyttjat detta är dock bland det mest själviska och ointelligenta som jag hört, tyvärr. Skall jag ej äga en bil för att det finns en viss risk att någon stjäl den?

Vill du vara 100 % säker på att rätt organisation får pengarna så sätt in dem på postgiro/plusgiro, eller SMSa in dem. Däremot är det en väldigt liten risk att fel person kommer åt pengarna om du lägger dem i en bössa som det står exempelvis Röda Korset, Amnesty eller Rädda Barnen på...

God jul!

Anmäl
2012-12-15 12:49 #5 av: Leffe

#4 Håller med dig och det är ju något av det TS går in på också.

Anmäl
2012-12-15 13:13 #6 av: [Moa-]

LeffeD; nej, det är absolut ingen åsikt jag är ensam om, och jag håller med Gittan om det mesta i hennes inlägg. =) Däremot reagerade jag lite negativt på StefanWs inlägg... Det kan aldrig vara fel att hjälpa, om julen kan trigga igång givandet hos människan så är det av godo, även om det vore ännu bättre om människor var lika givande året runt.

Anmäl
2012-12-15 13:15 #7 av: StefanW

#3 Om det är mitt inlägg (#1) du åsyftar, så skriver jag inte att
man inte skall skänka något utan tänka på vart man lägger eventuella gåvor. Om inlägget som sådant väcker så stark anstöt, så är det inte svårt att lyfta bort det så att ingen får sin julstämning förstörd.

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2012-12-15 13:22 #8 av: [Moa-]

StefanW; jag bemöter din åsikt med en annan. Hoppas inte att detta leder till en förstörd julstämning för någon... =)

Anmäl
2012-12-15 13:34 #9 av: StefanW

#8 Då har jag själv plockat bort det, så att ingen mer misstolkar och får sin julfrid förstörd, tack för mig.

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2012-12-15 13:45 #10 av: Leffe

Tänk vad man tolkar olika. Jag tänker själv vilken organisation som står och samlar in pengar. Jag tänker själv vilken organisation som skickar hem brev om hjälp. Det finns vissa jag tycker är seriösa och vissa som jag tycker inte är lika seriösa.

Jag håller helt med trådskaparens "Julen är väl den tid som påverkar oss mest och det på helt olika sätt". och jag kunde inte hitta något fel i #1 när det fanns och jag läste det

Anmäl
2012-12-15 14:31 #11 av: [Moa-]

Väckt anstöt är enligt mig starka ord, att någon ej fullt ut håller med innebär inte att författaren måste backa från sina ord. I sådana fall om det misstolkats finns även möjligheten att förtydliga och framhålla en alternativ tolkning...

Att det finns mer och mindre seriösa organisationer är det ingen tvekan om, även mer eller mindre effektiva organisationer. Personligen skulle jag exempelvis aldrig skänka till Radiohjälpens insamling, detta då de ej har någon egen verksamhet, utan endast skänker vidare till andra organisationer, då ser jag ingen anledning till dubbla administrativa kostnader. Däremot att säga att man ej skall skänka genom en för mig mycket seriös organisation så som Röda Korset för att det en gång hänt att någon stulit deras bössa är för mig något som speglar en krass människosyn...

Anmäl
2012-12-15 14:35 #12 av: Leffe

Har för mig att det är just i Röda Korset ledningen försnillat pengar. Eller också var det en annan stor organisation.

För mig väcker vissa organisationer anstöt

Anmäl
2012-12-15 17:36 #13 av: Kjelle

Det finns väl ingen del av året som man så mycket tänker på andra som just inför julen.


Anmäl
2012-12-15 19:35 #14 av: medde

Stefans inlägg var över året sedan det lades in.

Trams att börja tycka hit om det det tycker jag, Artikeln var så fin och varmhjärtad att det kändes tramsigt att börja med var man ska skänka pengar , Låt folk välja själva. tror det flesta är nog kloka att själva välja härinne.

Jag brukar inte ge pengar till något här i landet, jo ett ställe har jag gett, inte ofta men det är endast ett som jag kan tänka mig här i landet., om jag får pengar över så är det endast en organisation som jag valt från mitt hjärta och ger i så fall. Men som sagt ett ställe i vårt land och det andra som jag ger för mitt hjärta brinner för dom, även om jag både fått ris och ros för det. Bryr jag mig inte för det är det mitt hjärta klappar för

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-12-15 20:53 #15 av: [randi]1

Gittan, mycket bra skrivet. Månge känner nog väl igen sig. Det är konstigt egentligen att en enda dag, ger så mycket stress. Själv gör jag färdigt allt till första advent, både ute hos djuren och inomhus (hoppas att jag inte blir lynchad, för att jag tar in granen till första adventFlört). Personligen älskar jag julen, och vill ha upp allt så fort som möjligt, dock inte före första advent. Sedan sitter jag och njuter varje dag av ljus och tomtar och gran. Men en sak lär jag mig aldrig, och det är att köpa julklapparna tidigt, men som sagt, man skall ju följa traditionenSkrattande, så det blir att köpa julklapparna så sent som möjligt.

Så till er alla en riktigt god jul, hur och var ni  än firar den

 

 

medarbetare på lantdjur, omplacering, russkiy toy och vaktlar


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.