Får / Get

Fåraherden och hans hund

2011-11-15 08:23 #0 av: Gittan

Herden vallar betande får eller annan kreatur. Han driver djuren i en viss riktning många gånger med hjälp av vallhund.

Border Collie vallar får

Vallning innebär i korthet att flockens ledare driver de övriga i flocken bort från sig eller framför sig. Vanligaste sättet är att hindra flocken att gå i fel riktningar.

För att kunna valla flocken måste den som vallar uppfattas som ledaren. Ja helt enkelt vara respektingivande som flocken lyder för sitt eget bästa.

Ett djur som vallar har en förmåga att vara beredd på flockens olika beteenden och agerar alltså snabbt. Vissa hundar har vallningsinstinkt. De tillhör gruppen vallhundar. De har en fantastik förmåga att valla får, getter och gäss. Vissa hästar har också vallningsinstinkt och använd till vallning av främst kor. Även om hunden eller hästen har vallningsinstinkt krävs det mycket träning i både vallning och ledarskap.

Det finns många olika hundraser som används vid vallning. Mest känd är nog Collie. Vem har inte sett, hört eller läst om hunden Lassie. De olika raserna har olika storlekar. Alla har sina egenskaper. En del hade hjälp av en mindre och en större vallhund. Räcker det inte med en? Jo i dagsläget, men inte förr när vargen var ett stort hot. Den mindre, men snabbare hunden höll ordning på fåren medan den större, kraftigare och aggresivare hundrasen skyddade fåren från attack av vargen.

Min pappa vallade mycket får när jag och min syster var små. Pappa hade då Border Collie. Border Collien räknas som en av de intelligentaste hundarna i världen. Vi fick vara med ibland. Jag kommer inte ihåg så mycket, men hunden både vallade får och oss barn. Började vi gå åt fel håll kom den direkt och vallade oss åt rätt håll.

Det finns många olika hundraser där Border Collien är en. En ras av mindre storlek är Shetland sheepdog. Hur vet man då att hunden har bra vallningsegenskaper. Jo den bryr sig ofta inte om katter och vilt, men visar stort intresse för vallningsbara husdjur såsom får och nötkreatur.

Många traditionella vallhundsraser har idag tyvärr till stor del på grund av avel för hundutställningar och som sällskapshundar förlorat den riktiga vallhundsinstinkten.

 

Foto: Scot Campbell This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license

Källa: Svenska Wikipedia 15 november 2011

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2011-11-15 09:54 #1 av: medde

Vilken härlig artikel! En riktigt fin inblick i fåraherdens vardag.  Det gå rinte låta bli att bli så imponerad av den kontkaten och samarbetet som finns mellan hund och förare..

Tack GittanL

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-11-16 07:40 #2 av: Leffe

Intressant

Anmäl
2011-11-16 13:20 #3 av: dermot

Vad bra artikel!

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 
Anmäl
2011-11-18 12:03 #4 av: Adrina

Jättebra artikel! Var på mila-mässan i Malmö i våras och där var en fåraherde med & visade vad hundarna kunde, väldigt interessant.

Anmäl
2011-11-18 19:25 #5 av: medde

#4 Visst är det imponerande jobb som dom utför både hund och förare

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-12-07 00:13 #6 av: [Aremea]

Vill man veta mer om vallning och vallhundar i sverige så rekommenderar jag att man besöker Svenska vallhundsklubbens hemsida, www.svak.se

Där finns mycket information om både vallningen för arbete och tävling, om border collies och träningen av vallhundar.

/Aremea

"herde";)

Arbetande border collies inom vallning och specialsök.

Sajtvärd på vallhundar.ifokus.se

Anmäl