Övriga djur.

Den norska musjägarn!

2011-06-15 11:24 #0 av: Rita-S

I Norge och norden fanns där från gammal tid en vildkatt med anor långt bakåt i tiden. Det är ovisst om det är denna som är stamfader till den ända norska kattrasen som finns kvar, men här får ni en presentation av norska skogkatten samt en inblick i kattens historia på de nordiska gårdarna!

Katten har följt lantbrukaren genom många hundra år. Främst som en skicklig jägare på små skadedjur, men även faktiskt också som sällskap, dock inte i lika stor utsträckning som hunden. 

Då isen drog sig norrut under sista istiden, följde djuren med iskanten, och med dom kom även vildkatten Felis Silvestris. Med tiden utvecklades det en egen nordisk typ av denna vildkatt som fortfarante finns i de sydliga delar av världen.

Felis Silvestris är i dag utrotat i skandinavien, och det finns inget beviser för att det är denna som är stamfader till den Norska Skogkatten. Men man förmodar med en logisk gissning att den Norska Skogkatten kan vara ett resultat av korsningar mellan vildkatten och katter som vikingarna tog med sig från handelsresor i öster och Afrika.

Åter till historien runt katter. I den nordiska mytologin har katter en stor plats, och det är två katter som drar Frejas vagn när hon är ute och kör. Man kan dessutom läsa om Utgårds-Lokes katt som besegrade Tor, då han inte kunde lyfta den, samt att Fenris-vargens kedja var vävd av 6 olika saker varav tassar från katter var en av dessa.

 

Ronja, Ritas skogkattskorsning (korsning mellan bondkatt och skogkatt).Det ansågs status att ha katter på gården under vikingatid, och kattskinn var en lyxvara som användes att klä insidan av kläder med. Dock var det inte vanligt att hålla katter för pälsen. Det var vildkatten man fångade för den täta lyxiga pälsen. Vikingarna tog som tidigare nämt med sig hem dussintals katter. Oftast som presenter till sin fru eller som present på friarfärden, när dom skulle forsöka vinna den utvalde. Att ha katter med lång päls var dessutom en större lyx. Det var ansett mycket viktig att en brud fick just en katt av sin make, då katter symboliserade Freja, fruktbarhetsgudinnan, och därmed skulle symbolisera ett fruktbart äktenskap, på alla vis.

Under kristningen av Skandinavien, och framst under häxjakten blev katten hårt drabbat. På grund av anknytningar i magin till volverna, anknytningen till gammal mytologi överallt och inte bara i nordisk mytologi och på grund av dens vassa blick och brist på respekt mot människan (i motsätning till hunden), fick katten mycket skuld, helt utan anledning, för en stor del av fel som hände. Under svartadöden var man helt tvärrsäker på att katten bar skulden för smittspridning, och katten blev nästan utrotat över stora delar av Europa. Detta medförde till en enorm uppblomming av möss och råttor, och även mer pest och sjukdom. Det upptäcktes efter en tid att i dom områden med mycket katter var det mindre sjukdom, och slutligen vann katten tillbaks sitt rykte som bekämpare av ohyra och skadedjur.

När man sen ser på Norska Skogkatten, förmodar man som tidigare nämt att den herstammar från korsningar av vildkatten samt dom olika katter som vikingarna tog in i norden med sina handelsresor. Med säkerhet finns det skrivelser om långhåriga katter som är flera hundra år gamla, medan på 1930 talet blev rasen Norsk Skogkatt skapad. Första gång katten visades på utställning var i 1938, men först i 1972 påbörjades det systematiska avelsarbetet med rasen. 

Under 1975 blev Norsk Skogkattring stiftad, och 1977 blev rasen godkänt som egen ras av FIFé (Fédération Internationale Féline).

Katten är en mellanstor till stor katt, honorna mindre än hanen. Hanen kan vara runt 6 kilo eller mer. Jag tänker inte gå så nogrant in på detaljer om ras-standarden, annat än att den skall påminna litet om lodjuret i sitt utseende, vara stor och muskulös, och att den har lång päls som är tvådelat, en underpäls som isolerar såväl mot kyla som värme och en täckpäls som är vattenavvisande. Vi har ju en egen sida för skogkatten där ni kan läsa allt ni vill om själva fysiken!

 

Bilden är lånat från Wikipedia Commons.

Norsk Skogkatt är väl anpassat livet på en gård trots sin långa päls, den klarar exempelvis av att klättra nedåt med huvudet först även om den inte klättrar rakt ner utan går ner i en spiral längsmed en trästam exempelvis.

Den täta underpälsen och den vattenavstötande ytterpälsen gör att den klarar väte och kyla bra.

Med dom stora runda tassarna sprids vikten på snö mycket väl, och många skogkatter har även något mer hud mellan tårna som hjälper att sprida ut vikten. Den simmar väl om den måste, fast den föredrar att hålla sina tassar på land.

Den är långlivat, utvecklas i bland något senare än många andra katter. Katten är intelligent, tålmodig och vänlig i sinnet. Den håller sig lugn i många situationer. Den är oftast mycket tillgiven till sin familj, och vill hemsk gärna vara med där det händer. Den är en ivrig jägare och mycket aktiv, och behöver antingen stimulans inne, klätterställningar och dyl, eller att få vara ute.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-07-16 20:33 #1 av: medde

Härlig artikel om en vacker katt. Verkligen kul att få ta del av din fina artikel Rita. Vilken läcker bit till katt du har själv.. Tungan ute

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-07-16 20:37 #2 av: Leffe

En härlig artikel och en underbar kattras

Anmäl
2011-07-16 20:38 #3 av: sissie

Om jag någon gång ska skaffa mig katt så blir det endera en Norsk skogis eller en Main Coon.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2011-07-16 20:41 #4 av: medde

#2 Kan tänka mig du gillaade den, eftersom du haft rasen i många år.

Jättehärlig artikel Rita!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-07-17 09:36 #5 av: Rita-S

tack :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-07-17 09:42 #6 av: medde

Gillar rasen. Då jag har fått äran ett träffa riktigt trevliga "skogisar" hos LeffeD, Vilket verkar vara riktigt bra och trevliga representanter för rasen.. Han hade en röd kille med en superläcker svans!! Så fin och trevlig. En av dom vet jag brukar gilla att ligga i en skokartong! På utställningarna.

LeffeD! Har du några bilden på desssa katter och visa?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-07-17 23:42 #7 av: Leffe

Här är han med svansen - Otis. Han apporterade också. Här är han på väg mot mig med en leksak jag slängde iväg. Han finns tyvärr inte längre

Anmäl
2011-07-17 23:46 #8 av: Leffe

Här är skokartongkatten - Fröja

Anmäl
2011-07-17 23:47 #9 av: Leffe

Här är en av Fröjas favoritplatser. En liten kartong

Anmäl
2011-07-17 23:50 #10 av: Leffe

Här är Fröjas dotter - Tina, em otroligt feminin skogis

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.