Övriga djur.

Kapybara

2010-02-06 23:33 #0 av: sissie

Kapybara är en stor gnagare som påminner om en flodhäst men är nära släkt med marsvinet. Och den kan bli stor. 50-60 kilo ungefär. I sydamerika föds den upp på farmer som köttdjur. Ett framtida lantdjur även hos oss?

Kapybara bor i större delen av Syd amerika där den är vanlig. Djuret har en stor robust kropp och kan bli 130 cm lång och 50 cm i mankhöjd. Honor och hanar ser ungefär lika danna ut. Honorna är oftast lite större än hanarna. Pälsen är grov i sin struktur och ganska gles så att man kan se huden igenom på en del ställen. Färgen är brunaktig men en del har mörkare fläckar i ansiktet.

Huvudet är ganska runt och nosen trubbig, öronen små. Den lever stora delar av sitt liv i vatten där den kan sluta sina näsborrar och de små öronen sitter högt uppe på huvudet tillsammans med ögonen.

kapybara1.jpg

Kapybaran lever som så många andra gnagare i grupper om 10 djur eller fler. De blir könsmogna tidigt och får sina ungar på våren. Kapybaran blir ca 4 år i det vilda. I fångenskap blir de lite äldre, 5-10 år.

Kapybaran är en växtätare och livnär sig på både landväxter men även mycket på vattenväxter. Den är en utmärkt simmare och kan dyka i upp till 5 minuter.

2009 startades den första kapybara farmen. Kapybaran föds upp för köttets skull som ska smaka väldigt bra. Den är ett bra komplement till jordbrukets bokskapsuppfödning.

I Sydamerika så äter folk kapybara under fastetiden varje år, då den enligt lokala regler räknas som vattendjur och därför kan jämställas med fisk. Fisk får de nämligen äta under fastan.

Capybara farm - Sverige

 

Källa: Wikipedia.se

Bilder: Wikipedia.org 2010-02-06

och Wikipedia.se 2010-02-06

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-02-07 10:55 #1 av: medde

Den var ju söt krabaten. Vet du om den finns som "lantdjur" på någon farm eller liknande

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-02-07 14:36 #2 av: sissie

Capybara farm - Sverige Flört

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-02-07 19:11 #3 av: Marsvinlove

Haha jag som älskar marsvin skulle gärna kunna ha några st;) Fast absolut inte till äta dem! Hur kan man äta en sån? De ser ju för söta ut! Fast jag vill ju inte äta nå djur alls, men har ju varit vegetarian största delen av mitt liv, och kommer antagligen börja med det igen snart, nu är jag bara halv typ.

Anmäl
2010-02-07 20:05 #4 av: medde

Jag tyckte just det sa lite om ovan mig, dom ser ut som jätte marsvinFlört

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-02-07 20:12 #5 av: Farwuq

Hur klarar de en grym vinter?

Ska de hållas i ordentilgt uppvärmda lokaler?

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2010-02-07 20:30 #6 av: sissie

Med tanke på att de lever överallt i sydamerika så klarar de nog av kyla riktigt bra. Delar av sydamerika kan ju bli riktigt kalla.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.