Vem kom först? Hönan eller ägget? Det kan man nog diskutera till man blir blå och ändå inte komma fram till ett fullständigt korrekt svar. Någon gång i framtiden kanske det blir en 100% lösning på det. Men vi kan ju alltid titta på hur ett ägg är uppbyggt.
Vi börjar längst in. Där ligger gulan. Här kryllar det av vitaminer och mineraler. Men också utav fett. Allting som en kyckling behöver för att växa och utvecklas. Äggulan hålls på plats av två strängar och ett membran (Vittelline). En vid äggets spetsiga del och en vid dem tjockare delen.
Utanpå äggulan finns det en liten liten fläck som är den allra första lilla grodden som blir till en kyckling om ägget är befruktat. Denna grodd finns vare sig ägget är befruktat eller inte.
Utanför gulan ligger vitan. Vitan är faktiskt två delad. Närmast gulan finns den tjockare vitan som innehåller massor med proteiner. Utanför denna ligger den tunnare äggvitan.
Alltihop hålls ihop av en hinna (Cuticula) strax innanför skalet. Denna hinna ser man tydligt när man kokar ägget. I den tjockare änden av ägget finns en luftficka.
Skalet är den hårda ytan som sitter runt ägget och håller ihop allting. Skalet är främst gjort på Kalciumkarbonat.
En höna börjar producera ägg vid en ålder av 18-19 veckor och hon får ungefär 5-6 ägg per vecka. Äggen kan ha olika färg. Allt från helt vita till helt bruna. Det beror på vilken ras hönan tillhör. Färgen säger inget om vilken smak ägget har.