Övriga djur.

Torps Gejsa

2010-04-02 17:45 #0 av: Rita-S

Till minne om min älskade fjordhäst som fick lämna mig hastigt 1 april 2010

Min första häst var en varmblods travare. Jag älskade hon överallt på jorden, men min fibro låter mig inte rida varmblodstravare.
När hon fick lämna mig till påsken 2007 beslöt jag därför att min nästa häst fick vara en hästras avlad för ryttare.

gejsa1.JPG

Under 2008 började jag försiktigt söka efter en häst. Kallblod till typ, gärna fjordhäst. Jag hade en lista klar: Minst D-ponny, helst större, grov i typen, innriden och gärna inkörd, frisk, oskadad och bra ålder.

Jag blev bjuden ner till Eskilstuna i slutändan för att rida ett litet fjordsto som hette Gejsa. Jag tyckte igentligen hon var lite liten med sina 137 cm, men jag var väl medveten om att fjordhästen är viktbärande och sällan upplevs som liten i storleken när man rider. Och jag blev positivt överaskad. Hon kändes mycket större att rida än C ponny, och jag föll med dunder och brak. Hennes rörelser klarade jag mycket bra, och jag tyckte hon var underbar.

30 oktober kom därför Gejsa upp till mig. Jag älskade hon från första sekund och jag älskade hon bara mer och mer. Innom et par månader kom fjordhästbuset fram, hon hittade blixtlås, skosnören, hårsnoddar, fifflade på allt med mulen och var alment bussig.
Hon var "lätt i röven" när vi red ut titt som tätt och i ständigt ökande grad.

Gejsa6.jpg

Lyckan var stor när jag fick låna en sele av stallets vaktmästare och ridskolans rockard, så jag kunde ut och köra henne för första gången.
Sedan den gång var jag fast i körningen på riktig.
Köra var min stora grej, och Gejsa älskade det. Hon blev alltid så glad när jag kom med selen i stället för sadeln.


gejsa3.JPG

Den dagen jag fyllde i mitt namn som ägare på stamtavlan jag hade på hennes box var den lyckligaste dagen på lång tid.

Vi hade så mycket kul hon och jag. Hennes förra ägare trodde nästan inte sina ögon när jag berättade att hon hade börjat komma till grinden för att möta mig. Men det gjorde hon efter en tid. Hon hade ett tag en hage vid vägen och på eftermiddagen stog hon så till att hon kunne se mig komma ner vägen. Då gick hon ner till grinden och stod där och väntade när jag sedan kom ner för att hämta henne.

gejsa4.jpg

Jag fick förra året även en medryttare för att hjälpa mig i dressyren och vid haloween i 2009 tävlade dom i bustävling hoppning och tog hem en liten vit rosett. Jag var en riktig stolt matte då!

Slutet som kom som en blixt från klar himmel. Hon hade haltat litet, först pga ont i musklerna av en sadel som inte låg som den skulle, och sen kom en ny hälta i en annan fot.
Efter en och en halv vecka där hovslagaren var fast övertygat att det var en hovböld beslöt jag att åka inn till kliniken och röntga. Jag var helt övertygat att vi skulle få se en  böld på bilderna, eller kanske i värsta fall en spricka i hovbenet.
Jag var inte alls förbered på vad jag skulle få se.

gejsa5.jpg

Min älskling hade pålagringar från 2 cm över kotan ner till själva hovbenet. Svåra pålagringar sa veterinären. Och jag såg dom själv och kände marken försvann under mig. "inget att göra". Jag fattade det själv. Desperationen stömmade igenom hela mig. Operation, medicin, vad som helst, vad som helst!

Men jag visste redan då att det var för sent.. det har gått för fort.. Det fanns inget mer att göra. Vetirinären frågade om jag ville ha hon hem med smärtlindrande över helgen men jag tänkte stilla för mig själv.. All världens metacam i foder skulle inte smärtlindra mer än 3 smärtlindrande sprutor i kotan som hon redan fått. Och efter dom tre sprutorna var hon fortfarande lite halt. Nej, så egoistisk fick jag inte va.

Jag beslöt att hon skulle få släppa där och då. Jag åkte hem utan häst och med tomt hjärta och skrikande sår i själen. Jag grät som jag aldrig gjort förut, så chockad och forstörd som man bara kan bli när man åker med det man trodde var en bagatell och kommer hem utan häst. Förra ägaren fick en allvarlig chock och bröt i hopp självklart hon med, vi grät tillsammans på telefonen, vilken chock.. Vi trodde ju båda att Gejsa lätt skulle bli 30 år.

Jag städade i dag ur mitt skåp och plockade i hop alla hennes grejer. Det var smärtsamt självklart, men det värsta var ändå att skruva ner den stamtavlan jag för inte ens ett fullt år sen skrev inn mitt namn som ägare på, jag bröt i hopp då igen..

gejsa2.JPG

Gejsa vandrar nu i trappalanda med min Nikita, och med dom andra älsklingar som kommer dit efter ett hästliv, medanns jag är den som sitter tillbaks och gråter. Det värker som inget annat, jag är tom och kluven och helt forstörd.
Jag kommer ta till mig en ny häst om en stund, när såren läkt litegrann, men det kommer aldrig finnas någon som du, min älskade Gejsa. Ingen kommer ta just din plats i mitt hjärta. Vila i frid, och vänta på mig tills jag kommer..

Jag älskar dig..

gejsa7.jpg

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-04-02 18:09 #1 av: sissie

Snyft! Åh Så sorgligt. Man blir tårögd. Hon är jättevacker. Det är verkligen tragiskt att hon inte fick vara hos dig mer än en kort tid.Gråter

 

En jättekram till dig. Det behöver du.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-02 18:14 #2 av: Tom-B

Jag förstår så innerligt väl dina smärtsamma känslor.

Jag har ju haft några stycken, men man gmlömmer aldrig sin första hästkamrat.

Ingen kommerb att kunna ta Gejsas plats, men jag är helt övertygad om att du kommer att hitta en ny kamrat, som du också kommer att älska och ha stort utbyte av.

Det kommer säkert fler hästar i ditt liv, och du kommer inte att glömma någon av dem. Men den första kamraten sitter altid djupast i hjärtat.

Dröj inte för länge med att hitta din nya kamrat. Det underlättar faktiskt.

Och lycka till med ditt framtida hästliv.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-04-02 18:46 #3 av: SaraC

Vad vacker hon var! Ni verkar ha haft många fina stunder tillsammans.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-04-02 18:52 #4 av: [trollduva]

vet precis hur du känner digGråterhar själv fått ta det här beslutet ett par gånger*kram*

Anmäl
2010-04-02 19:13 #5 av: Perly

Jädrar, tårana börjar rinna när man läser det du skrivit... Rynkar på näsan

Får ge dig en virutuel kram, minnena försvinner aldrig...

Alltid Oavsett

Anmäl
2010-04-02 23:25 #6 av: medde

Alla mina tankar till dig Rita.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-04-03 12:24 #7 av: Vattnadal

Bamsestor tröstkram! Jag har aldrig förlorat en häst, men många nära vänner och bästa vänner som varit hundar. Fötrstår även chocken att åka till veterinären emd en lindrigare åkomma och komma hem utan!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2010-04-03 12:50 #8 av: Rita-S

tack alla.. jag tar en dag i taget just nu, och är en rejäl lipsill för allt. Men det får bara va så ett tag.
Jag hadde så stora drömmar. jag skulle köpa en arbetssele av vaktmästaren i stallet och börja dra storvagn med Gejsa, öka vikten sakta sakta så hon kan dra tungt.. jag skulle börja med brukskörning.. kanske dra timmer.. dra stora vagnar.. börja med körning tilsammans med Arne (vaktmästaren), köra par med han och hans fjording..
Alla mina drömmar grusat, men väm bryr sig om dom? Jag hadde grusat dom alla om jag fick Gejsa tilbaks...

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-04-03 17:21 #9 av: Tom-B

Det finns få saker som är så fint och underbart som att känna hästens varma mule snusa mot sin kind.

Rita, som jag sa tidigare. Skaffa dig snarast en ny hästkamrat!

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-04-03 19:53 #10 av: medde

#9 Måste nog säga att Tom-B recept är bra, då jag förlorade min första häst tog det mig väldigt hårt. Tuff skulle man ju även vara ok att ta ut bilen till stallet, men även att man inte ville lämna sin häst i sista stunden, så jag var med honom ända till slutet.

Det tog mycket och ville inte se åt en annan häst, men köpte mig en ny efter ett tag, det var jobbigt och jag jämnförde ofta mina hästar, och det ar verkligen fel. Då alla hästar är sina egna underbara individer. Men tiden läker såren och jag började få och kunna leva på mina underbara min jag haft med min häst. Dom bär jag med mig än i dag.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-04-03 19:55 #11 av: Rita-S

Jag skal ha en ny kompis, det beslöt jag länge innan jag ens visste att Gejsa hadde problem. Det lär dock inte bli denna veckan. Kanske inte denna månaden heller. Men så fort jag kan se på en häst och se dens egna skönhet är jag redo att ta hem en ny kompis och då blir det så..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-04-03 19:57 #12 av: medde

#11 Mycket kloka ord som vanligt då det kommer rån dig Rita.

Kramen och alla tankar till dig

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-04-03 21:53 #13 av: Perly

#11 Låter klokt, man får ta det i sin egen takt, annars är det risk att den nya försummas... Flört

Alltid Oavsett

Anmäl
2010-04-05 00:14 #14 av: gejsa

Såg inte den här förrens nu. Fy fan vad jag gråter Rita. Du anar inte. Jag hade henne i 11½ år och ändå fick jag inte så fint foto som du har på henne. Jag stjäl det till min dator. Hoppas det inte gör något?

Anmäl
2010-04-05 00:16 #15 av: Rita-S

#14 nej det gör det inte alls, bara att ta det

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-04-05 01:04 #16 av: nera

Vilken hjärteknipande berättelse. Fantastisk härliga foton du tagit också. Förstår att du saknar din fyrfota vän... Gråter

Du får leva på dina fina minnen så länge....

Anmäl
2010-04-06 14:16 #17 av: Mari

Gråter Jag förstår hur du känner dig, man blir helt otröstligt när något sånthär händer. Jag fick också ta bort min fjording snabbt Rynkar på näsan
Du har vackra bilder på en vacker häst, sov gott du fina Gejsa

Anmäl
2010-04-20 18:53 #18 av: [Tassy]

Vila i frid vackra busiga lilla Gejsa Rynkar på näsan


Anmäl
2010-05-05 10:58 #19 av: Rita-S

Över en månad har gått. Alt pappersarbete med försäkringsbolag och allt är undangjort. jag har det fortfarande tungt, men det går framåt, och nu är en ny häst på G. gejsa här inne har knuffat på mig så jag inte skulle gå miste om denna fina hästen, så jag har slagit till och skal fixa kontrakt och datum nu under när framtid..
Livet går vidare, och jag går med det, men jag bär alltid med mig Gejsa i mitt hjärta.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-05-05 11:02 #20 av: medde

Klart att du kommer ha Gejsa med dig hjärtat, men du kan jag ha en liten plats till bredvid henne över till den nya pålle. Vad spännade kan du inte berätta lite om den?

Rita!! Är det någon du böhöver till din pålle? Hör av dig till mig och jag kan leta bland mina prylar och se vad jag kan finna åt dig och pållen. Jag har så gott som allt kvar från mina hästar. DEt kan vara allt från benlinda ja till täcke! Eller till dig ridbxor eller. Hör bara av dig så kollar jag.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-05-05 11:11 #21 av: Rita-S

Javisst kan du gjärna kolla, man är ju alltid sugen på nya prylar :D
Jag vet inte om nya pållen har samma storlek i täcken, jag tvekar faktisk då Gejsa bara hadde 135 i storlek och nypållen kommer b li över 150 cm stor som det ser ut till just nu (nästan 148cm som 4åring)


Men pållen själv.. vi har inte skrivit kontrakt, men har avtalat muntligt att jag vill köpa honom, pratat lite löst om 18 maj som leverans eller så. Tänker åka dit och spika med kontrakt och grejs under veckan om det går.
Hon som sälger bor inte så långt undan, tar 5 minuter att köra typ, och jag har varit dit många gonger och hälst på sedan förra våren så jag känner hästen från innan Gejsa blev sjuk.

Han är nu 4 år, en högrest härre på 147-148 cm nånstans, innriden i vintras och haft vila ett tag nu. Han är fjordhäst som Gejsa, jag får bara innse att jag är och förblir en fjordtjei.
Han har ett lika bra och stabilt psyke som Gejsa hadde, och lär nog bli väl så lugn och trygg som hon. Förhoppningsvis lär han även ha massor med fjord-bus att bjuda på med.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-05-05 11:24 #22 av: medde

Men det låter toppen Rita! Blir verkligen glad för din skull! Täcken är inte problem det fixar sig. Då min pållar hade storlek från 125 till 155. Hör av dig då du vet vad du behöver.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-05-05 11:32 #23 av: Tom-B

Lycka till med snart Din nya kopmpis, Rita.

Du tycker din kommande vän är hög. Jag har ett par gånger ridet en häst som var drygt 172 cm. Då kände jag mig rätt liten.

Och vilken galopp! Tänk dig ett språng idag, och ett imorgon. Men, oj, så skönt det var med detta gung i slow motion.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-05-05 11:33 #24 av: sissie

Vad roligt att du hittat en ny häst. Lycka till!Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-05-05 11:37 #25 av: medde

#23 Vilka minne du väkte Tom-B om häst nu. Minns min herrre jag hade en gång i mina ungdomsdagar. Det var en storväxt kille över 170. Han var vacker som en dröm, stor och en härlig skalle. Efter Raff-Nepal, men min mamma var just livrädd då han var så stor och jag som var uppe på hans rygg och satt. som min mamma sa! Men vilka minnen! Tack Tom du fick mig att minnas tillbaka lite.

Sorry jag stal tråden lite för dig Rita!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-05-05 11:40 #26 av: Rita-S

#23 han är hög som fjordhäst, inte hög som häst ;) Största hästen jag har ridit var 192 cm shire :D DET klassar jag högt! :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-05-05 11:41 #27 av: Rita-S

#22 vi får prata mer när allt är spikat och klart :)

jag letar forövrig med ljus och lykte efter ett rakt full cheek bett vilket har visat sig helt och fullkomment omöiligt att hitta, samtliga jag hittar är två eller tredelade! Suck.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-05-05 11:42 #28 av: medde

#26 Men vad avis jag blir! Shire är så häftiga rent ut sagt!  Det fanns i stallet ett tag en Hbl som var över 180 men det var för stort tycker jag!! Hästen tappade sin helhet.

Men Shire! Rita! Lyllos dig!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-05-05 11:44 #29 av: Rita-S

#28 hadde jag eget stall och gjorde eget hö skulle jag glatt köpt en shire, jag älskar rasen dom är hur häftiga som helst :D även om det är rätt långt mellan individerna över 185 cm, det är ju mäst vanlig för dom att bli 175-185 cm, men gissa väm som behövde pall för att komma upp vet jag ;)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-05-05 11:46 #30 av: sissie

Jag? Oskyldig Kan inte komma upp på en ponny ens en gång.Skäms

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-05-05 11:49 #31 av: Rita-S

ja du jag använde ju pall på lilla Gejsa med, så den 192 cm hästen var det stege på vet jag. Tungan ute

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-05-05 15:11 #32 av: Perly

Kul att du hittat en ny vän att förgylla vardagen med, får önska er alla lycka till. :)

 

Alltid Oavsett

Anmäl
2010-05-05 18:04 #33 av: Tom-B

Fjordingar är härliga hästar!

Min äldsta dotter hade en gång för länge sedan en fjording. Det var en liten d...l till att hoppa. Han slog oftast samtliga andra hästar, både större och mindre, vid föreningens tävlingar. Men vid omhoppningarna var han lite för långsam i vändningarna, jämfört med de andra lite smäckrare typerna.

Än en gång önskar jag Dig många häliga stunder med din kommande nye kompis!

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-05-05 20:06 #34 av: Rita-S

#33 tack för det Tom! Jo nog tror jag att den kanske förlorade mot dom smäckrare hästarna i hoppningen, dom är ju lite grövre trots alt. Även sportsmodellerna som är smäckrare än vad min Gejsa var.

Men jag köper framst för dressyr och körning själv även om det att hoppa nån bom i bland bara är kul :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.