Livet på lantgården.

Skära skära havre!

2010-04-05 16:44 #0 av: sissie

Havre. Ett av våra kära sädesslag som vi länge använt till att koka gröt på. Krossade havrefrön blandas i müsli och flera flingsorter innehåller havre. Havren är väldigt nyttig men så har den inte alltid ansetts.

Havren härstammar från medelhavsområdet. I från början var det en vildart och tillhör familjen gräs. Det har hittats spår efter havreodling för över 2000 år sedan. Men då var det inte till för att människorna skulle äta den. Grekerna ansåg den nämligen otjänlig som människoföda. Däremot så gavs den till djuren.

Under 1700-talet blev havren utbredd i norden och nådde sin höjdpunkt i slutet av 1800-talet. Havren stod då för hälften av all spannmålsodling.

90px-Kaura.jpgAv havre tillverkar man havregryn och havremust. Olika typer av havremjölk tillverkas också. En mycket nyttig och bra produkt för bl a laktosintolleranta som kan använda den istället för vanlig mjölk. I övrigt så används den mycket som kraftfoder till djur.

Havren innehåller en speciell fiber, betaglukan, som tillsammans med vatten blir till en gelé i mage/tarm. Detta gör att kolhydraterna i havren tas upp långsammare och ger ett jämnare blodsocker. Flera vetaskapliga studier har också fått fram att havre har en kolesterolsänkade effekt.

 

Mer om havre: Den virtuella floran (flerspråkig)

 

Källa: Wikipedia.se

Bilder: Wikipedia Commond

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-05 17:41 #1 av: nera

Mums..vad vore livet utan havre? Mycket tråkigt och tomt.

Bara älskar havrekakor bl.a. Glad

Anmäl
2010-04-05 17:43 #2 av: sissie

Och havrebollar! Är såld på Ji-Be's. Fast mina butiker här har inga! Buhäää!!Gråter

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-05 21:49 #3 av: Anders 50

Havrens strå, halmen används både som foder och som strö till djuren och även som material i en del hemslöjd.

Och en havrekärve till fåglarna till jul uppskattas!

 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.