Övriga djur.

Homeopati för djur

2010-04-17 14:46 #0 av: ChallisQ

Homeopati är en alternativ och naturlig behandlingsmetod. Det fungerar bra på de flesta åkommor som våra djur kan råka ut för. Homeopatin jobbar MED kroppen och stärker upp den så att kroppen själv kan slåss mot sjukdomen. Ibland tar läkningen längre tid än med veterinärmedicin men i gengäld så går den inifrån och ut och djuret blir friskt utan risk för återfall.

 

Homeopatins födelse

I slutet av 1700-talet jobbade en läkarstuderande vid namn Samuel Hahnemann extra med att översätta olika medicinska böcker och tidskrifter. Under detta arbete så snubblade han över fakta att ämnet kinin (barken från Chinaträd), som på den tiden var det effektivaste medlet vid malaria, även gav förgiftningssymtom på en frisk individ som var snarlika dom symtom som en malariasjuk individ uppvisade. Han funderade över detta och hittade flera sådana motsägelsefulla fakta om andra ämnen. När han var utbildad läkare praktiserade han bland annat i Storbritannien och det var där han började testa sin teori att om ett ämne ger upphov till vissa symtom hos en frisk individ så kan det ämnet, mycket utspätt, bota en sjuk individ med liknande symtom. Han samlade in andra vanligt förekommande ämnen i naturen och gav till friska personer som fick hålla noggrann uppsikt och anteckna på vilket sätt de blev påverkade, sen gav han ämnet, mycket utblandat, till patienter med samma symtom. Av en slump upptäckte han att medlen blev än mer effektiva om han skakade på blandningen. Homeopatin var född! Och uttrycket Similia similibus curentur – Lika botar lika, är vad homeopatin handlar om. Idag finns över 3000 medel som gått igenom dessa prövningar, som det kallas. Dessa medel kommer till övervägande del från växt-, djur- och mineralriket.

Det som vetenskapen idag är skeptisk mot är att man med dagens mätverktyg inte kan mäta ursprungsämnet i homeopatmedicinen eftersom den är så utspädd i vatten. Vissa hoppas och tror att kvantfysiken är det som tillslut kommer att lösa den gåtan. Till dess kan bara vi som jobbar med homeopati och ser resultaten, och självklart våra patienter, intyga att det verkligen fungerar.

 

 

Behandling

Som djurhomeopat så tänker jag på ett helt annat sätt än t ex en veterinär. När jag ska bestämma vilket medel ditt djur behöver så tittar jag inte bara på det du söker för utan även allt runt omkring, jag tar med både det fysiska och det mentala i beräkningen. Om ditt djur

t ex har en oförklarlig hälta så frågar jag givetvis mycket kring det.

Men sen vill jag även veta saker som: Är djuret matglad? Klarar det av att vara ensam i stallet/lagården/hagen? Hur beter det sig mot andra djur? Tycker det om att bli klappat/borstat? Söker djuret sig till värme eller kyla? Slickar det mycket på saltstenen? Dricker ovanligt mycket/lite? Har det haft några andra fysiska åkommor? Svaren på dom frågorna, och många fler, är det som gör att jag kan välja rätt homeopatmedel till just ditt djur. Jag tittar alltså på helheten innan jag påbörjar någon behandling.

Detta innebär att två djur med tillsynes samma problem kan få två helt olika medel på grund av att konstitutionen (helheten) skiljer sig.

När så ditt djur fått sitt medel, som ges i munnen, så kan det hända att den får en så kallad förstförsämring. Det innebär att problemet du sökt för kan komma att bli lite värre under en kort period. Detta beror på att homeopatmedlet väcker upp livskraften som i sin tur tar tag i och försöker läka ut problemet. Det kan också hända att djuret backar i sin sjukdomshistoria dvs att problem den haft för längesen kommer tillbaka en sväng för att sedan vara helt utläkta. Det viktigaste är att du ser en mental förbättring under behandlingen, då vet du att ditt djur blir friskare för varje dag som går och behandlingen går åt rätt håll. Listan på vad som går att behandla går att göra mycket lång men några exempel är matsmältningsproblem, mastit, rädslor, hälta, ögoninfektion, öroninflammation, dålig/spröd päls, aggression, klövspalt, eksem/klåda, problem efter vaccination, fläkskada, juvertumörer, nervskador, allergier, diarréer och mycket mera. Det är inget som hindrar att djuret får homeopati parallellt med veterinärmedicin.

 
Foto: www.fotoakuten.se

Akuta fall

Ibland händer det något som gör att djuret behöver hjälp snabbt. Det kanske är med om något som gör att det blir chockat eller skadat. Eller om det blir komplikationer vid en förlossning. Då finns det specifika homeopatiska medel för just det specifika problemet som kan vara bra att ha hemma.

 

Arnica klämskador, skärsår, stukningar, blödningar, fysiska trauman

 

Aconitum – chock, känslomässiga trauman

 

Ledum – fästingbett, spiktramp, kraftiga mygg/knottangrepp

 

Hepar – driver ut var ur t ex hovböld och inkapslade varbölder, om ett sår har var i sig ge alltid Hepar först och sen Arnica när allt var är borta

 

Hypericum – nervskador, klämskador

 

Podophyllum – diarré på grund av överbelastning av tarmarna orsakat av foderfel

 

Apis – getingstick och andra ödem

 

Bellis Perennis – mer smärtstillande än Arnica på djupliggande organ, ges efter bukoperation t ex sterilisering

 

Vipera Berus – ges direkt vid huggormsbett OBS! Sök veterinär omedelbart!

 

Caulophyllum – vid värksvaghet

 

Antimonium Tartaricum – till nyfödda som svalt fostervatten

 

Urtica urens – för djur vars mjölkproduktion inte kommer igång. Viktigt! Lågpotens ger sining och högre potens får igång mjölkproduktionen.


Foto: www.fotoakuten.se

 

Vid allvarlig skada kontakta alltid en veterinär!

 

Om du vill anlita en homeopat till ditt djur vänd dig endast till en diplomerad djurhomeopat som är medlem i yrkesförbundet Riksförbundet för Klassisk Djurhomeopati, RKDH, då vet du att personen har en gedigen utbildning och även har läst veterinärmedicin. Kom ihåg att homeopati fungerar lika bra på alla djur och även människor!

 

Anmäl
2010-04-18 14:18 #1 av: medde

Tack för din artikel! Mycket inttressant att få läsa.

Jag lägger in till den här tråden om ett föredrag som ChallisQ även ska hålla snart.

Se vidare info i länk.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.