Annons:
Etikettnötkreatur
Läst 22555 ggr
sissie
4/29/10, 10:08 AM

Fjällko

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fjällkon är en gammal trevlig ras av kor. Den är något mindre i sin storlek och saknar horn. Fjällkon är vit med röda, bruna eller svarta fläckar.

När fjällkon kom till Norrland är svårt att säga, men redan under 800 talet som fördes kor från Norge till Island av norska vikingar. Fjällkon har troligen sina rötter från samma stam av kor.

Mest troligt är att de norrländska korna har rötter så långt bakåt i tiden som 2000 år.

I Norrland var det vanligare med att ha kreatur än att så spannmål. Detta för att dåtidens spannmålssorter inte riktigt klarade av de kortare somrarna i Norrland. Så skördarna blev små i förhållande till arealen. Då var det enklare att försörja sig på kor. Speciellt fjällkor som klarade sig på en magrare bete än många andra raser. De fann sin föda i skogarna runt gårdarna. På vintern som åt de vall som bönderna slagit på myrar och ängar.

Eftersom betet var magrare och korna mindre i storlek så mjölkade inte korna så stora mängder. Men de var enkla att hålla och billiga att föda upp då de fanns sin föda själva.

Eftersom korna gick på lösdrift i skogarna så var det bra om korna själva kom hem för mjölkning. Fjällkon är en människokär ras som är lätt att kalla in. De kor som var krångliga att få hem var också de kor som stod först på tur för slakt.

I mitten av 1800-talet så gjordes det ett försök att ta in holländska kor för att förbättra raserna i Sverige. I norrland uteblev inblandningen så fjällkorna fortsatte att få förbli fjällkor.

I slutet av 1800-talet började man att rasavla på fjällkon. Stamböcket sattes upp och tjurarna premierades för att få fram rastypiska kor. Färg, storlek och utseende på en typisk fjällko bestämdes. Korna skulle dessuton vara hornlösa - kulliga.

Fjällkon fick sitt typiska utseende som alla förknippar med fjällkon. En vit ko utan horn och med prickar på kroppen. Under avelns bardom så föredrog man tjurar med mycket vitt på sig. De typiska svarta eller bruna öronen höll på att försvinna. Dessutom så fick man ett annat bakslag av att föredra nästan helt vita tjurar. Det föddes tjurkalvar med bara en testikel. Dessa tjurar användes också i aveln då det visade sig att de kunde befrukta korna i alla fall.

Bakslag nummer två kom strax efter då tjurkalvar inte hade några testiklar alls. Det visade sig att tillsammans med den vita färgen så kom en recesiv gen fram som gav avsaknaden av testikel hos tjur och äggstock hos ko. Så det var inte bara tjurarna som drabbades utan även korna.

Under 1960-talet så började man projektet att bevara fjällkon som ras. Sperma från flera gamla renrasiga tjurar sparades och arbetet tog sin början.

Källa: www.fjallko.se

Foto: www.wikipedia.com

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
medde
4/29/10, 8:34 PM
#1

En riktigt fin ko!  Lite synd man inte ser den allt för ofta

Mycket intressant at få läsa. Tackar sissie!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Tom-B
5/13/10, 7:54 PM
#2

Ursprunget till den ko som du nu kallar Fjällko, är den du talar om innan man började försöka avla fram en "bättre" (läs mer högmjölkande) ko heter idag Den Fjällnära kon.

Det är en ko som "upptäktes" av Jan Danielsson runt 1990. Den fanns på upp till 5 gårdar från Härjedalen i söder upp till Lappland. Dessa gårdar låg så långt ut i fjällvärlden, så där skedde i stort sett ingen inblandning från kor/tjurar utanför den egna gården.

Den Fjällnära kon, ser annorlunda ut än Fjällkon. Den är mindre, den är mer misstänksam, den har en mjölk som på ett helt annat sätt är anpassad till att göra smör av. Och den har förmågan kvar att livnära sig på de magra fjällhedarna och i skogen, och utan inblandning av kraftfoder.

Jag har själv haft denna ras. Några kunde jag införskaffa från entusiaster från inte alltför långt bort liggande gårdar, men en kvigkalv hämtades från en väglös gård i Härjedalen. Man fick vandra med kvigkalven dryga 6 km över det låglänta fjällandskapet, bara genom att följa en stig.

Idag har denna gård fortfarande ingen väg, men de har skoter för sina transporter. Den jag köpte av var en äldre kvinna som nu inte finns mer, men gården har övertagits av dottern.

Det finns en besättning i höglänt terräng på en fäbod i Sälen. Skall se om jag kan hitta en bild.

Tom

Bilden blev tydligen för stor. Får försöka senare,

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Tom-B
5/15/10, 12:12 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Här kommer bilden. Tjuren i förgrunden är en typisk Fjällnära.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

medde
5/15/10, 1:26 PM
#4

Tack Tom-B vilken fin bild.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Mantissa
6/13/10, 8:17 PM
#5

jag saknar bilder i ursprungsartikeln, av de typiska fjällkorna som man är van att se.

medde
6/13/10, 9:18 PM
#6

Ska kolla med sissie.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Upp till toppen
Annons: