Nötkreatur

Namn och märkning

2010-05-26 13:15 #0 av: medde

Korna har alltid en märkning i sina öron, men vad står alla olika siffror för? Det kanske du kan finna svaret på här, även varför man brukar ge en kvigkalv samma namn som sin mamma. Då det brukar ju sägas att kärt barn har många namn.

Man brukar faktiskt ge kvigkalvarna samma namn som sin mamma. Det är en anledingen till det, då det blir lättare att då följa upp olika kofamiljer och deras utveckling. Så det kan bli att Alma föder en Alma.

På tjurar brukar det inte vara lika vanligt utan där kan det bli Ferdinad och Arne eller något helt annat från som inte alls följer sin far fotspår.

Efter en kalv är född så har bonden enligt lag tjugo dagar på sig att öronmärka kalven. Detta sker med en bricka i varje öra. Nummret ska vara före kons namn så ska ko heta Rosa så kan det bli 277 Rosa.

Bonden har en skyldighet att följa upp och rappotera alla händelser, det kan då vara som dödfall, födslar ja allt som händer i sin besättning. Det blir även väldigt lätt att då spåra en ko om den flyttat och man behöver få fram i vilka olika besättningar kon varit kontkat med. Till exempel vid sjukdom, då är det ett enormt bra hjälpmedel

Men nu återgår vi till märkningen igen. Den är uppbyggd av både siffror och bokstäver. Produktionsplatsnummret står för den gården kon är född på, men före detta nummer skrivs det även in en landskod så man vet vilket land det gäller för och vilket land då naturligtvis är det då i det land kon är född i. Så för Sverige blir det SE. Till sist blir det även efter kons id-nummer en kontrollsiffra.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-05-26 18:20 #1 av: sissie

Dom ser rätt söta ut med sina "örhängen".

Undrar vilket namn som är vanligast på kossor? Rosa kanske.

Eller Mamma Mu?

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-05-26 23:28 #2 av: medde

Enligt en lista ska det vara bland annat Asta, Gullviva, Rosa med mera

 

 

 

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-01-09 01:34 #3 av: Grimlis

Vankigaste namnet är ROSA  71 500 st kor heter det, STJÄRNA, KRONA, SARA och MAJA är de som kommer därefter  Glad

Anmäl
2013-02-17 15:31 #4 av: medde

På tal om märkning!

Missa inte tråden om nya märknings reglerna

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2013-02-18 09:04 #5 av: [JeanetteK]


Namn är inte så lätt! Våra små kalvar fick heta Lillan och Syster för att det blev så vi kallade dom under frakten hem! GladInga typiska ko-namn dock (tror jag)!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.