I dagsläget finns enbart en inhemsk norsk ras kvar, Jærhøns kallas dessa och är framkommen från det som för hette Norska lanthönan.
Rasen härstammar från Jæren i Norge, som namnet tillsäger, och blev på början av 1900 talet räddat från total utrotning.
Det var Statskonsulent Kvalsheim som i 1916 lade fram förslag om bevaring av den norska lantrasen, och resultatet var att Jæren Hønsavlsforening och Stavanger Amts landhusholdningselskab det samma år startade en kontrollavels-station där dom valde ut en höna och en tupp att påbörja arbetet med.
I början var variationen i färk och fjäder något mer varierande, men i slutändan har rasen stoppat vid brun-gul och gul-brun färg, som delas inn i ljus och mörk Jærhøne.
I 1973 blev kontrollstationen nedlagd då Jærhøna inte kunne konkurrera ut dom modifierade ägg-raserna från sydligare strök, och det var en stor risk för utrotning på ny för den ända kvarvarande inhemska rasen, men Hvam Videregående skole (på den tiden Akershus landbrukskole) på Årnes och Norsk fjørfelag inngick ett samarbete för att starta upp en genbank för Norsk Jærhøne.
I dag har Hvam en stam på 350 djur.
Rasen är inte av dom tamaste raserna, dom tenderar att va lite lätt nervösa runt folk och är inte lika lätt att få hand-tama, men med lugn och tid går även det. Dom värpar gjärna och lätt, är duktiga matsankare och förser sig gjärna själv med allt dom behöver om dom får tillträde på stor och rymmlig hönsgård, men dom värpar större och bättre ägg med lite tilskott i form av helt korn även då. Dom är livliga, tuffa och tåliga, en mycket lätt och liten ras med ungefär 2 kilo på tupp och 1,75 på hönan.
Dom värpar bra, men ruvar dårligt, något som tyvärr nog har blivit bortavlat innan 1900 talet så man släppte furier av vaktande mammor som attackerade för att behålla sina ägg. Lysa Jærhøna lägger vita ägg, den mörka lägger krämfärgade, och en gjennomsnittshöna kan lägga ägg på över 55 gram, vilket är rätt stort för sin kropp.
Jærhønan flyger bättre än många andra höns och har inte något större problem att flyga upp på vaglor över 2 meter höga.
Har tyvärr ingen egen bild på dom, men ni kan se bilder på dom här.
Mörk Jærtupp
Mörk Jærhøne
Tills vidare en ej godkänd grårandig färg på jærhøna, men dom arbetar med att få denna godkänd.
Löpsedelsbild: Wikipedia ommond