Får / Get

Gutefår

2010-08-17 02:14 #0 av: sissie

Gutefår är en gammal lantras som härstammar från Gotland. Gutefåren är en av de fårraser där både tackan (honan) och baggen (hanen) bär horn. Stora rejäla horn. Men så har det inte alltid varit.

Gutefåren kallades först för utegångsfår då de gick ute året runt. Som vindskydd fanns det dungar av träd och lambgiften, små lador för fåren att söka skydd i. De gamla utegångsfåren var väldigt lika vildfåren.

Under 1800-talets slut så avlades Gutefåren till att bli allt mer hornlösa. De trodde att fåren skulle få mer och bättre kött om de inte utvecklade horn. Men under 1920-talet så kom en man vid namn Edward Graelert och köte Utegångsfår med det ursprungliga utseendet med horn. Han fortsatte att avla på det ursprungliga fåret som nu kallas för Gutefår. Det finns än i dag Gutefår på Lilla Karlsö som härstammar från dessa djur.

Gutefåren höll dock på att försvinna när Svenska Nutrskyddsföreningen och Skansens naturhistriska avdelnings chef Carl Fries 1938 köpte de en bagge och två tackor. Flera djurparker och privatpersoner har hjälpt till i arbetet med att bevara Gutefåret som ras. Trots det lilla beståndet med Gutefår totalt så har inaveln inte gett fåren några defekter som är synbara.

Ett försök med att använda Jacobsfåret som inkorsning för att bredda generna, gav dåligt resultat. Får med fyra horn och defekta ögonlock blev resultatet så det försöket gav upp.

Namnet Gutefår tillkom 1973. Idag finns det cirka 4 000 Gutefår.

 

Artikelbild: Wikipedia Commond

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-08-19 15:02 #3 av: medde

Gutefåren är verkligen fina och trevliga djur. Tyvärr finns det en del som blir trånghornade, men vad jag sett så hålls den biten verkligen under en bra koll.

Men gillar den här rasen kalas, Min tös gumdmor hade ett gäng förr.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-11-06 14:25 #4 av: medde

Ni har väl inte missat den här fina artiklen sissie gjort om gutarna? Toppen härliga djur.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.