Livet på lantgården.

Höhässjor

2010-09-02 03:03 #0 av: sissie

Förr i tiden så torkade man höet på hässjor. När jag växte upp kunde man se hässjorna stå på rad på fälten. Idag används inte hässjorna länge annat än på några små gårdar där man bevarar traditionen med att hässja hö och aven korn.

En hässja är en ställning där pålar är nedslagna i marken. Dessa pålar kallades för krakar. Dessa stöttades upp med några sneda stag som stöd. Mellan krakarna så sattes slanor som höet hängdes över. För att få upp höet på hässjorna använde man högafflar. Det var ett tidsödande arbete som krävde många män och kvinnor som tillsammans både slog vallen och lade upp höet på hässjorna. Det översta lagret av hö var som ett tak som höll undan regnvattnet. Vid regniga somrar så slängdes det höet bort, men vid bra torka så kunde även detta hö användas.

 

800px-HassjaTom.jpg

Krakar med slanor (Wikipedia commond)

Nu för tiden så låter man oftast höet ligga kvar på marken och med maskiner så vänder man höet lite då och då så det får torka i solen. En annan variant som ofta används numer på stordrift är att höet blåses torrt samtidigt som det blåses upp på höskullen. Ofta finns det även stora fläktar på höloften också som får bort det sista fukten ur höet.

 

Löpsedelsbild: Wikipedia commond 2010-09-01

Rassligt ljud på videon.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-09-02 10:43 #1 av: medde

Härlig artikel! Tack sissie:-)

Fick tillbaka fina minnen då man var liten och med pappa och farföräldrar på åker under hötiderna. Man satt på kärran eller på ryggen på hästen och bara trivdes. Nja visst var man med och slet också. Men minnerna på åkern, hästen. kärran, sockerdrickan, höet, framför allt alla dofter av hö och kaffe ja allt runt som hände då det var dags för höet. Ljuvliga minnen

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-09-02 17:28 #2 av: TheoA

Har aldrig hässjat hö men därimot så åker jag alltid hölass bakom en gammal traktor och det tycker jag är mysigt :)

Anmäl
2010-09-02 22:15 #3 av: Anders 50

Du milde tid vad mycket hö jag har hässjat!   Men vi här i södra sverige använde ståltråd som vi hängde höet på, inga slanor.

Höet släpades fram till hässjorna med hästdragna släpräfsor (tills traktorn tog över) och då gick det fort att hänga upp det på trådarna. 4 trådar högt skulle det vara och ca 1,5 m. mellan krakarna. "Ännakrakarna" stöttades med 2 snedställda krakar.

Mitt jobb när jag var liten, var att bära ut krakar till nya hässjor och vinda ut tråden när det var dags för ett nytt "lager".

Och när höet var torrt och revs av hässjan fick jag putsa av trådarna så att det inte hängde strån kvar. Det fick det inte vara när tråden senare skulle vindas upp igen.

Och sedan, ofta en regndag när inget annat kunde göras, så skulle tråden vindas upp och jag fick hjälpa till med att samla ihop krakarna.

 

 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-09-02 22:18 #4 av: medde

#3 Vilka minnen ditt inägg gav mig.. Precis som du säger så var det pappa och fafar gjorde. Man blir så rörd av minnen som kommer nu. Både från den fina tiden man hade som liten. Sedan det sorliga att min far och farföräldrar inte finns kvar i livet.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-09-02 22:32 #5 av: Anders 50

#4 Och alla dessa matraster vid sidan om åkern! Här var det i regel mycket folk som hjälpte till i slåttern och då var det nästan som små kalas när kaffekorgarna anlände med mamma eller systern.

Och på den tiden var det ingen stress..man till och med vilade en stund.

Middag åts mitt på dagen och då gick vi alltid hem. Och var det varmt så for vi iväg och badade när det blev kväll.

 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-09-02 23:04 #6 av: sissie

Tänk vilka minnen denna lilla artikel plockade fram. Själv kan jag inte ståta med några minne nfrån att själv ha hässjat hö, men man såg massor med hässjor när man var ute och åkte. Minsta lilla plätt som kunde ge hö hade en egen hässja.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-09-12 02:47 #7 av: GaloppHov

Jag brukar hjälpa till att hässja hö varje sommar, men det är synd att det inte är så vanligt idag, det tar ju längre tid och kräver mer arbete men jag tycker att det är värt det :)

Anmäl
2010-09-12 13:30 #8 av: medde

Gillar det att detta behålls, men som du säger börjar bli mindre vanligt. Tyvärr..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.