Fjäderfä

Norska gäss

2010-10-27 23:41 #0 av: Rita-S

I norge finns numera 2 arter kvar av det som anses vara norska gäss. Dessa två är det som kallas Smålensgås och Norsk vit gås.

Vi börjar med smålensgåsen. Detta är det som anses vara den upprinneliga lant-gåsen från gammal tid.

Gåsen kommer upprinneligen från Østfold i Norge, som i gammal tid het Smaalenene, varav namnet på gåsen är smålensgås nu. Den har även kallats Norsk fläckig gås eller Norsk lantgås.

Gåsen påminner mycket om skåne-gåsen, dock är den mindre. Det förmodas att den kom inn i Norge från Sverige med bönder som tog med sig gäss hem från Sverige efter marknader vid 16-1800 talet. Den är vit med svarta fläckar vid huvud, kropp och vinge. Den är liten, robust och tållig, nöjsam i kosten och lättfödd då den nyttjar grovfoder mycket bra. Den är en god ruvare, och är bra för dom som vill föda upp kycklingar naturligt.

Den andra norska rasen är Norsk vit gås. Den är i alla fall känd sedan slutet på 1800 talet, och fram til 2 världskriget var den mycket vanlig i lantbruket. Efter kriget trängdes den bort av den större italienska gåsen, och vid 1980 trodde man rasen var helt utrotat. Men sen kom man över en stor fin stam hos en äldre bonde i Norge, och bevaringsarbetet tog till.

Av utseendet är denna vita gåsen större än smålensgåsen, och är avlad för att va stor, köttrik, gott med dun och fjäder samt en god ruvare. Gåsekarlen är stor med sina 9 kilo, medans gåsen blir runt 8 kilo. Den är en god ruvare som sköter sina kycklingar mycket väl, och den värper bra. Den skal vara lättfödd och lynnet är bra.

Bilden på löpet: Foto: www.fotoakuten.se

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-11-08 00:52 #1 av: sissie

Vad kul att få läsa om norska gäss. Använde bönderna i norge dem som vakter också? Det vet jag att många bönder i Sverige använde dem till bl a. De kan ju föra rejält med oväsen om någon obehörig kom in på gården.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-11-08 07:52 #2 av: Rita-S

iaf sommarstider! Det var inte ovanligt att ta med sig en mindre flock till sätern varje sommar, så visste man om rovdjuren kom till tunet!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-11-08 11:16 #3 av: Farwuq

På skånska så heter gåsens barn "gässling".

Glad

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.