Livet på lantgården.

Soya som foder

2010-11-24 13:34 #0 av: sissie

Allt mer så används soya som proteinkälla i foder till dagens lantdjur. Soyan importeras då den är svår att odla här i Sverige. Men vilka konsekvenser får soyaodlingen på klimatet och hälsan hos djur och växter?

De största producenterna av soya är USA och Brasilien. I Brasilien skövlas regnskogarna för att ge plats åt allt större arealer av soyaodlingar. Stora bolag köper upp mark i fattiga länder för att odla fodersoya som sedan säljs till djurbesättningarna främst i det egna landet men också exporteras till andra länder.

Soya är ett näringrikt foder, men är det miljövänligt?

soyafalt.jpgSkogar skövlas på många håll i världen. Bara i Sydamerika är arealen för soysodlig uppe i motsvarande 300 000 normalstora fotbollsplaner. Och mer blir det. På madagaskar har också odlingen tagit fart. Där finns ett unikt djurliv som nu drabbas hårt. Men det är inte bara djuren som far illa. Människorna som lever i sina byar blir bortfösta från sina marker för soyaodlingens skull. De människor som arbetar på dessa plantage tvingas hantera livfarliga kemikalier och bekämpningsmedel under usla former. Hur mycket av dessa bekämpnings-medel finns kvar i soyan som ges till våra djur? På den frågan har jag inte hittat några uppgifter, men det är mycket troligt att det finns en hel del kvar.

Jordbruksverket tillsammans med andra instanser inom EU ska komma med lagar som ställer högre krav på importerad soya. Flera av bekämpningamedlen och gifterna ska förbjudas och soyan ska odlas utan att regnskog har skövlats. Men de två farligaste gifterna ska få fortsätta att användas.

Och hur är det med våra lantdjur och framför allt de djur som går till köttproduktion? Risken finns att dessa gifter följer med och hamnar på våra matbord. Likså att det kött som blir till bland annat katt och hundfoder också innehåller en del av dess gifter. Hur påverkar de oss och våra sällskapsdjur? Med all säkerhet negativt i längden.

 

 

Hårdare krav på soyaimport

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-11-24 16:36 #1 av: TheoA

Helst så skulle vi inte vilja ge kraft foder alls´. Istället så odlar man ärtor och åkerbönor och krossar och ger tll korna men tyvärr så måste man ha en speciell kross och tröska för åkerbönor. 

Nu vet jag att man har börjat odla lupiner som foder till korna också. pappa är intresserad av det! det är ju både vackert och bra :)

Jag vet också att man försöker att odla soyabönor i sverige. jag tror dom håller på att exprimentera med sorter!

Anmäl
2010-11-24 17:44 #2 av: sissie

Det låter toppen om det dyker upp soyabönor för vårt klimat.

Lupiner som foder? Det var något nytt. Låter spännande.Glad Du får gärna berätta hur det går med det. Kanske som artikel.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-11-24 17:49 #3 av: Tom-B

Det odlades lupiner redan för 30 år sedan här i Sverige. Men det nådde aldrig någon större omfattning.

Jag minns fasktiskt inte riktigt varför.

Men ärtor hade jag till mina köttdjur och amkor. De var dock lite svåra i krossen, måste vara ett speciellt såll. Och det gick inte att ha för mycket, då de ger lite bismak som djuren inte tyckte om, och därför inte åt så mycket att de fick i sig det dagliga behovet av det hemmaodlade kraftfodret.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-11-24 17:57 #4 av: TheoA

Ja, jag vet att lupiner har funnits länge.. men nu verkar det dyka upp igen..

Anmäl
2010-11-24 17:59 #5 av: sissie

Det måste vara ett dilemma för jordbrukare att dels se till att djuren får det de behöver och samtidigt hålla koll på att maten de får även är odlad på ett bra sätt.

Det går väl inte att bara tvärnobba något som importerad soya till exempel, om man inte kan ersätta det med något annat. Sen ska det ju också vara vettigt i pris också. 50 öres skillnad per kilo gör ju väldigt mycket när det är många kor som ska ha mat varje dag.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-11-25 13:55 #6 av: medde

Hittade på det här då det skrivs o soja till häst citat

"Sojamjölet är ett vanligt hästfoder som uppstår efter extraktion. Oftast upphettas varan innan extraktionen varvid olika enzymer och giftiga substanser förstörs"

Då mycket soya impoteras från bland annat Sydamerika

Den här länken tar upp mycket i ämnet.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-11-25 20:55 #7 av: sissie

Mycket bra länk du hittat. Tacksam för den. OTroligt stort område som avverkas varje år.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-11-25 22:44 #8 av: Lorita

Lupin skulle inte jag rekommendera som djurfoder SVA LÄNK

 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2010-11-25 22:54 #9 av: Tom-B

#8 Varför inte som djurfoder?
Missade du detta i SVA: Vissa lupinarter odlas som foderväxt (foderlupin, sötlupin), och dessa innehåller lägre halter av alkaloider.

Lupin har använts i många år som djurfoder.

Men som med det mesta, i lagom mängd, och när det gäller lupin bör det kanske inte utfordras i renbestånd, utan betydligt mindre.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-11-28 10:47 #10 av: [Emma-Rhino]

att ge soya till häst är effektivt om man tex vill att den ska lägga på sig lite men det är knepigt och man måste vara kunnig!

En vänskaplig varning. =)

Anmäl
2010-11-28 10:55 #11 av: Lorita

Därför att det bara innehåller en lägre halter av alkaloider konsekvensena vid en överdosering är ju inte så trevliga ->

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Akut lupinförgiftning anses bero på alkaloidinnehållet. Ökad salivering, sväljningssvårigheter, oro, kramper, gulsot, koma, dödsfall efter timmar-dagar. Bitterlupin kan ge fosterskador.
Kronisk förgiftning anses bero på mykotoxin (phomopsin) som finns i växten. Symptom kan då innefatta ödem, anorexi, anemi.

------------------------------------------------------------------------------

Nu är det så att man ofta i stora djurbesättningar ta vissa risker men jag som hobbyägare av djur skull inte ta samma risker utan avstår.

Som #10 också skriver även soja måste man vara ytterst försiktig med om man ger det till häst.

 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2010-11-28 16:51 #12 av: Tom-B

Lorita!
Var har du fått ifrån att "i stora djurbesättningar ta ofta vissa risker ...".

Det uttalandet är jag väldigt tveksam till.
Varför skulle en djurägare, stor eller liten, medvetet ta risker med sitt levebröd?

Vi (ja, jag är f d bonde) föjler nog så gott det går de forskningsrön och rekommendationer som vi får ta del av.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-11-28 17:06 #13 av: Lorita

När det gäller botulism så gäller det i alla fall, vi hästägare vaccinerar men det gör inte en ko bonde, där sätts risken och kostnaden i propotion till kostnaden för vaccin och då är kostnaden högre än risken för från fall.

Har man hobby djur tex häst då är varje djur värt mer än slaktvärdet eftersom man inte ens tänker slakt.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2010-11-28 18:40 #14 av: Tom-B

Nu är jag nog inte tillräckligt veterinärmedecinsk kunnig för att förstå sammanhanget.

Att utfordra för stor mängd lupiner kan förorsaka förgiftning hos djuret, är väl inte omöjligt. För där finns otvetydligt en viss förgiftningsrisk.

Men vad det har med botulism att göra förstår jag inte, eller är då inte tillräckligt insatt för att förstå.

Såvitt jag vet orsakas botulism av dåligt foder, d v s fodret har behandlats på ett så felaktigt sätt, att det blivit dåligt. Och det gäller allt foder, inte bara lupin.

Men att man som djurägare medvetet skulle riskera att mista sitt levebröd genom att utfordra dåligt foder, det är jag frågande inför.

Om det nu är ensilage du tänker på. Där är det lätt att få ett dåligt foder om inte skörd och "konservering" sker korrekt.
Och detta torde varenda hästägare känna till, att ensilage till häst innebär en viss risk, då hästen är mer känslig än många andra djurslag.

Men är detta en orsak till att helt avstå från lupin i sin foderstat?

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-11-28 20:27 #15 av: Lorita

När det gäller botulism så räcker en snigel för att förgift ditt hö och det är inget man varken ser eller luktar och normalt vaccinerar man inte kor eftersom kostnaden är för stor kontra slaktvärdet.

Jag kommer inte riskera mina hästar och ge dom lupin efter som för stor mängd kan leda till förgiftning det kanske är en risk den som har 200 kor kan ta då ett svinn på 2-3 djur inte märks så mycket.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2010-11-28 22:20 #16 av: Tom-B

Vilket foder man väljer som djurägare är naturligtvis upp till var och en.

Men det jag vänder mig emot är att du påstår att ägare av större djurbesättningar medvetet riskerar hälsa och liv på sina djur, genom sitt sätt att välja foderstat. Det är faktiskt att baktala en hel yrkeskår.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-11-28 22:30 #17 av: Lorita

#16 det gäller även hästägare en del tar risken med botulism och väljer att inte vaccinera, det är inte att baktala utan en del av den ekonomiska sanningen man måste ta risker för annat är för dyrt.

Jag har räknat på maginalen för att föda upp klavar och marginalerna är inte stora, då måste man pressa och hoppas på turen, någon bak taling är det inte det är ekonomi tyvärr.

Jag som har hobby hästar behöver inte räkna kött värde

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2010-11-28 22:42 #18 av: Tom-B

Vi kommer nog tyvärr inte längre med våra skilda åsikter om "de större djurägarnas" medvetna risktagande.

Om expertisen säger att en viss mängd lupin kan ingå i foderstaten, ser jag inget skäl till att låta bli att använda det. Jag ser det inte som ett medvetet risktagande.

Tills ändrade åsikter kommer fram. Världen är, tack och lov, föränderlig, Så kanske åsikterna om lupiner också förändras. Både till att kunna använda större eller mindre mängd.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.