Får / Get

Norska Getter

2011-01-12 16:13 #0 av: Rita-S

I Norge finns det två raser av getter kvar, det är Norsk Melkegeit, översatt Norsk mjölkget, och kustgeten.

Norsk melkegeit härstammar från den Nord-Europeiska lantrasen av getter, och är historiskt sett fram tills nu inte någon känd ras. Dock har inte import av getter varit särskilt utbrett i Norge, och man förmodar att den norska mjölkgeten inte har påverkats av andra raser i någon större grad.
I modern tid har man inte bedrivit någon korsning av getterna alls, detta är pga att geten i sig redan gav mycket mjölk, och man höll inga getter för pälsen eller köttet.

Rasen består i dag av ungefär 51 000 mjölkgetter i hela landet, och det är ungefär 15 bock-ringar med semin och avelsbockar.
En genomsnittlig get väger runt 50 kg och mjölkar i genomsnitt 560 liter mjölk per år. Raggen kan vara lång eller kort, geten kan både ha och vara utan horn och ha mycket eller lite kasjmirylle som underull. Det finns inga karakteristiska färger för geten, utan variationen är stor i färg och teckning.

I lynnet är det en trevlig, mycket nyfiken get som tyvärr är lite för nyfiken, man har alltid är roligt, särskillt när man får jaga getter på rymmen. Dom blir lätt sociala och kompisar med sina ägare. Bocken är heller inte särskillt svårhanterad. Dom är goda mammor och sköter sina killingar mycket väl.

Bild på Norsk Melkegeit här.


Norska kustgeten är mycket lik mjölkgeten, men det har bara varit en ytlig inblanding av mjölkgeten i kustgetens linjer. Detta är en get som ger mer kött och mindre mjölk. Den har traditionellt sätt hållits som lösgåande get för köttproduktion. Enbart på senvintern togs getterna in så dom kunde föda sina killingar inomhus i skydd från rovdjur.
I dagsläget är det vid Selje att man hittar den obrutna traditionen att hålla getterna på detta sätt.

Kustgeten finns beskriven så långt tillbaks som 1700 talet, och rasen har varit nästan oändrat sen dess. Beståndet är dock litet, man räknar drygt 150-180 avelsgetter i landet. Geten har korta starka ben, och både ullen och raggen är tät och välisolerande. Både geten och bocken brukar ha horn. Lynnet är mycket välbalanserat. Det är en tillgiven och mycket social get som är lätt att få tam.
Precis som mjölkgeten är dom goda mammor, och har dessutom starka familjband. Det är inte ovanligt att dom lever ihop under både 2 och 3 generationer.

Bild på Norsk Kystgeit här.

Löpet: Foto: www.fotoakuten.se 

Geten på löpet har inget med dom Norska getterna som det berättas om i artiklen. För att se bilder på Norsk get, se länken ovan

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-01-12 22:46 #1 av: TheoA

Get är mitt favoritdjur Skrattande Kul att få veta om de Norska getterna ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.