Övriga djur.

Dessa underbara katter

2011-02-16 13:08 #0 av: [Emma-Rhino]

De flesta av oss lantbor kommer i kontakt med katter. Antingen vi har själva eller har grannen några. Katterna hjälper oss att hålla koll på oönskade husdjur som råttor och annat. Denna artikel tillägnas våra vänner, katterna.

Fakta om katter
En katt lever ca 15-20 år, om den blir väl omhändertagen. Det finns katter som blivit upp emot 30 år, men detta är väldigt sällsynt. Katten är beroende av sin ägare hela livet, den ser på sin ägare som den en gång såg kattmamman, som den som ger den mat, värme och trygghet.
En katthona kan para sig med flera hanar under löpperioden, och kan därför få en kull med helt olika färger på kattungarna. Katthonan är dräktig i nio veckor och kattungarna är blinda och döva när de föds. Under de tre till fyra första veckorna är de helt beroende av kattmamman, som förser dem med näring och håller dem rena. Vid 10 dagars ålder öppnar kattungarna ögonen och vid tre veckor kan de stå på sina små ben, höra och se. När kattungarna blivit fyra veckor kan de börja äta fast föda och vid sju veckor kan de springa, hoppa och klättra.

Smilla.jpg

En norskskogskatt unge med hela livet framför sig

797px-Tired_20-year-old_cat.jpg

En trött herre, i slutet på sitt liv, hela 20 år gammal

Kattens ursprung
Urkatten uppstod i Asien, och först urskiljde sig den gren som bland annat består av lejonet och tigern. Därefter uppstod tre grenar med ozelot, asiatiska och afrikanska kattarter. Slutligen uppkom de fyra grenar som ledde till lodjur, puma, leopard och tamkatt. Tamkattens närmaste vilda släkting är alltså leoparden.
Den första anfadern till tamkatten utvandrade från Asien till Afrika för mellan 6-8 miljoner år sedan.
Olika kattdjur finns på alla kontinenter utom på Antarktis, vilket gör katterna till ett av de mest framgångsrika rovdjurssläktena på jorden.


Det svenska lodjuret

Vårt svenska lodjur

Tamkattens historia
Det tog ungefär 4000 år för tvecklingen från den afrikanska vildkatten till dagens många olika kattraser. De första tama katterna förekom i Egypten för 3500 år sedan och användes då för att hålla råttor och möss borta. Man började så småningom betrakta katten som ett heligt djur och den som dödade en katt fick ett strängt straff. När en katt dog sörgde ägaren och man balsamerade katten och förde den till kattguden Basts tempel.
Handelsmän tog med sig katter från Egypten till Italien och den spred sig vidare genom Europa och nådde England på 900-talet. Dessa första katter i Europa var korthårskatter. De långhåriga kattraserna tror man kommer från Iran och Afganistan och fördes in i Europa på 1500-talet.
Under medeltiden förändrades synen på katten. Inom den kristna kyrkan började man tro att katter hade samröre med djävulen. Många katter brändes och torterades under denna tid.
Först på 1700-talet, under upplysningstiden, började avskyn mot katter att försvinna. Man upptäckte att katten var användbar som råttfångare i hushållet.
Under 1800-talet blev katter mycket vanliga och i mitten av århundradet påbörjades aveln av katter och de första raskatterna uppstod. De första kattutställningarna kom också vid denna tid.

1840_08_02_07.jpg

Egyptisk kattstaty hittad i ett 2600år gammalt tempel.


Katter i Sverige

Idag finns ungefär 40 kattraser som är godkända internationellt. I Sverige är det vanligaste raserna: Bondkatten, Norsk skogskatt, Perser, Helig Birma, Ragdoll & Maine Coon

Studier visar att det finns 1,6 miljoner katter i Sverige, men eftersom katter inte behöver registreras kan man inte veta helt säkert hur många katter det finns. Vi vet ju själva hur många oregistrerade katter vi har ute i stallet och ladugården.

100_0270.JPG

Driger: min egna stiliga "bondkatt". Norskskogskatt+bondkatt

 

 

Anmäl
2011-02-17 14:58 #1 av: Fridaaaa

Bra artikel :) Katter hör hemma på gård tycker jag ;) Har själv 2 st, har inte gård men bor på landet:)

(min röda hankatt)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-02-17 16:11 #2 av: [Emma-Rhino]

så sant. Katter hör hemma på landet =)

Anmäl
2011-02-17 16:16 #3 av: Fridaaaa

#2 Ja verkligen:)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-02-17 16:19 #4 av: medde

Gillar katter mycket, Härliga individer,

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-02-19 16:48 #5 av: viktoria91

Har alltid haft katter i hela mitt liv, älskar dem! Jag kommer nog bli en galen katt tant som gammal. ;)

Anmäl
2013-03-02 07:02 #6 av: nena2000

Håller inte med att katter bara passar på landet. Själv bor jag i Helsingborg, men i en stadsdel där det finns jättestora grönområden. Gatan vi bor i är en återvändsgata så biltrafiken är begränsad. Alltså vågar jag släppa ut kissarna utan att ha hjärtat i halsgropen. Dessutom är mina kissar fd hemlösa som jag adopterat via Kattjouren så de har viss vana av att klar sig själv. Däremot tycker jag inte man ska släppa ut katter i stadsmiljö, nära trafikleder eller järnväg.

Är kattokig sedan födseln, har alltid haft katt och kan inte tänka mig finare, vackrare, snällare och klokare djur.

Anmäl
2013-03-02 08:10 #7 av: [randi]1

Håller inte heller med att katter bara passar på landet. Här där jag bor, ser man väldigt ofta katter ihjälkörda. Kattägarna säger ofta, att ja ja, det är så det är på landet. Tycker inte jag, jag har tre katter, varav honorna vägrar att gå ut, medans hankatten går ut och promeneras med koppel. Nu har jag en väg med mycket trafik, ganska nära, samt att jag har räven som springer omkring här. För ett antal år sedan, så var jag med om när en räv tog en katt. Jag tror aldrig jag har hört något så hemskt. 

Mycket trevligt skrivetGlad

 

medarbetare på lantdjur, omplacering, russkiy toy och vaktlar


Anmäl
2013-03-02 08:25 #8 av: Fridaaaa

Jag bor på landet och jag tycker att katter passar här på landet :)
Man kan inte dra alla ställen över en kam. Och katter kan bli påkörda osv vart man än är så.

Jag släpper ut mina med utan att ha hjärtat i halsgropen :) Vi bor 6 hus här, alla har katt utom ett hus. Inte mycket trafik alls, mest vi som bor här och ev besökare :)

Så man kan inte säga det om alla  :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-03-02 09:50 #9 av: [randi]1

# 8 Nej, det menade jag inte, det jag menade att katter kan passa in på båda ställen. Det viktigaste är ju att katten har en ägare som bryr sig om den, och tar hand om denLer.

 

medarbetare på lantdjur, omplacering, russkiy toy och vaktlar


Anmäl
2013-03-02 09:52 #10 av: Fridaaaa

#9  ja precis :)
Och min ena katt t.ex skulle aldrig trivas att bara vara inne eller enbart komma ut i koppel eller i rastgård.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-03-02 11:25 #11 av: [JeanetteK]

Vi har två stallkatter som bodde här på gården innan vi flyttade hit. Vi hade med oss två katter som vi hade inne uppe i Stockholm. Där kändes det fel att ha dem ute med tanke på all trafik. Men här får de gå ut om de vill. Dom hade det bra inne, men jag måste nog säga att de är mycket glada att få gå ut. Ler

 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-03-02 13:46 #12 av: Mantissa

Jag vill slå ett litet slag för att ta emot skygga katter som stallkatter. Katter som har bedömts för svåra att få helt tama, kanske sånna som bott ute i många år i koloni och nu infångats och kastrerats. De behöver också hem med en varm vrå att krypa in i och regelbunden mat, och de kan jobba som fantastiska råttfångare.Hjärta

Anmäl
2013-03-07 16:51 #13 av: thildatessie


Så länge man kastrerar,märker och vaccinerar sin katt så är det jättebra enligt mig! På bondgårdar förökar dem sig "ofta" hejvilt.. Man måste försöka öka kattens status :) Sen tycker jag synd om katter som vill men inte får komma in för att dem "ska" vara ute och jaga möss.

Anmäl
2013-03-08 09:00 #14 av: [JeanetteK]

#13 Jag håller med dig, man måste ta ansvar även för sina stallkatter, både vad gäller omvårdnad och kastrering och annat.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-03-19 21:04 #15 av: monstermash

När jag flyttar till gård kommer jag absolut att ta dit några hittekatter. Håller med er om att katter hör hemma på gård! :)

Dock kommer de vara kastrerade, ID-märkta osv. De kommer få gå in och ut som dem vill. :)

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2013-03-20 14:16 #16 av: TheoA

Vi har bara 2 tamkatter som bor inne, ja dem går ut för att göra sina behov.. Inga lagårdskatter, det är så jobbigt att ha massa katter som kissar på allt och förökar sig. Våra katter brukar ändå gå ner till lagårn och fånga råttor. 

Anmäl
2013-03-20 17:08 #17 av: Mantissa

#16 problemet med att de förökar sig är extremt lätt avhjälpt, kallas kastreringSkämtar Brukar också göra att revirmarkeringstendenser som får katten att "kissa på allt" försvinner. Dock så fortsätter de att kissa även efter en kastrering men inte lika markant

Anmäl
2013-03-20 18:23 #18 av: Fridaaaa

#16 Släpper man ut sina katter, tycker jag att man kastrerar dem, både honor och hanar :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-03-20 20:08 #19 av: TheoA

#17 Ja, det förstår jagSnopen. Våra 2 katter är kastrerade. Men fortfarande så känns det ganska onödigt att ha katter i lagårn. Vi hade en kastrerad hankatt i lagårn för några år sen. På vintern gjorde han ett ställe, i halmen, där han gjorde sina behov. Det var inte särskilt kul att hitta sen... 

Anmäl
2013-03-20 20:16 #20 av: Mantissa

Tja, mer hälsosamt än råttgift i mitt tycke:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.