Annons:
Etikettsvin
Läst 5503 ggr
djurkillen
2014-11-01 23:06

Hage åt grisar

Vad för stängsel har man åt grisar? Måste de byta hage eller kan de vara i en under hela året och byta på våren? Vad ger man grisar att äta? Kan suggor gå ihop när de grisar och har kultingar? Hur stor ska hagen vara och hur stort ska vindskyddet vara? Jag har en liten äng som ligger precis bredvid en bäck där getterna gick under sommaren, blir det bra att grisarna går där? Tänkte att de skulle gå i en annan hage under vintern precis bakom ladugården så man slipper dra på massa foder. Vad ska man ha som strö till dem?

Annons:
Paltn
2014-11-01 23:42
#1

Mina egna erfarenheter utav grishållning:

Grisar äter allt, bokstavligt talat allt!
Matrester är extra gott, men vanligast så brukar de utfodras med kornmjöl och vatten.

Stänga åt grisar kan vara knepigt, de rymmer lätt.
Inte alltid elstängsel håller dem inne och vid brädstaket så bör man även bygga under marken. (de lyfter tungt med trynet samt bökar under staket)
Hagen behöver inte vara speciellt stor då grisar inte rör sig överdrivet, de behöver dock vindskydd med tak för skugga och skydd samt någerst där de kan böka och söla runt….ju jordigare och kladdigare desto bättre på sommaren.
(men bökhörna brukar de fixa till bäst själva)
Den vanliga svenska lantgrisen bör få gå inomhus på vintern ifall de inte har tillgång till isolerat skjul samt är några till antalet för värmealstring tillsammans.

Grisande sugga bör få gå ensam, och efter grisning MÅSTE det finnas möjlighet till fristad för kultingarna, dvs. möjlighet för kultingarna att gömma sig för suggan.
Vanligast är att man låter suggan grisa inomhus, och i ett hörn i spiltan har man byggt en extravägg med spalt undertill, där kommer kultingarna under men inte suggan. Bakom väggen har man då också installerat en värmelampa.
Annars är risken stor att dels suggan lägger sig på kultingarna av misstag, och det händer även att suggan tar ihjäl kultingar i ren illvilja. Därav bra med en plats dit kultingarna kan springa och gömma sig.

Som strö funkar torrt hö eller halm bäst.

Ta i akt att grisar kan vara väldigt elaka med varandra, speciellt suggor.
Det händer att de rent av tar ihjäl varandra i värsta fall, men oftast börjar det synas med att någon får bitmärken, och då bör man skilja dem åt. Händer inte alltid att dem blir elaka, men det kan ske. Därför brukar suggor oftast få gå ensamma, och slaktgrisar gå tillsammans.

Hoppas detta gav svar på en del av dina funderingar.

// Paltfan

djurkillen
2014-11-01 23:54
#2

Kan man ha en galt och en sugga?

Paltn
2014-11-02 02:13
#3

Nä, då far suggan illa.

Håll dem skiljt åt, och ifall du inte kastrerar gubbarna så bör även dom skiljas åt ifrån varandra då dem lär mest troligt ta kål på varandra annars.

Enda anledningen till att man låter en gubbe vara okastrerad är ifall de ska hållas för avel, och då hålls dom ensamma.
Och småsuggor kan hållas ihop fram tills man betäcker dem, sen bör dem skiljas åt.

Småsuggor och kastrerade gubbar bör gå ha tillsammans utan problem.

Innan du börjar hålla grisar bör du nog läsa på en hel del mera hur det funkar.

// Paltfan

[JeanetteK]
2014-11-02 09:08
#4

Du har fått en massa bra information av Paltn. Här kommer lite om våra linderödare. 

Det är en härdig ras som trivs bäst ute hela året. Det är då extra viktigt att de har ordentligt hus/skydd åt dom som man kan fylla med halm. Under vintern behövs mycket halm så de kan  bädda och gräva ner sig ordentligt. 

Vi har eltråd endast, tre trådar när det är kultingar och två när det är vuxna djur. De lär sig tidigt att eltråden är obehaglig. 

När man släpper in grisar i en ny hage får man vara beredd på att den ytan är uppbökad helt sen. Dom bökar upp allt och äter upp allt inklusive rötterna. Så man kan inte ha dom i samma hage som man sen ska ha andra djur på bete. Vi ska odla under nästa år och vi har haft grisarna nere där och dom har berett marken bra åt oss, det är inte ens ogräs för tillfället. 🙂

Vi har en sugga och en galt som är våra avelsdjur. Dom har gått tillsammans i perioder och dom älskar varandra. Det är ju så klart mycket beroende på vilken galt man har, men han är jätterädd om sin Agnes. Vi har även haft honom inne tillsammans med Agnes och kultingarna, men han har inte så mycket tålamod med dom så han får gå för sig nu denna kull. 

Vi har även två unggaltar, en från första kullen en från den andra. Dom går tillsammans och gillar varandra. Dom går tillsammans och betar och dom sover tätt ihop på nätterna. 

Våra grisar har jättestora hagar. Här i Skåne är det blött och geggigt under höst och vinter och det är viktigt att de har delar som är torra så de inte går i gegga hela tiden. Har man det torrare än vi behöver dom dock inte ha det så stort. Vi har en liten kulle i den ena hagen och det är favoriten! Där finns några små träd som dom ligger under och kliar sig mot och dom springer upp och ner för kullen och busar. 

Första vintern tog vi in grisarna i en spilta i stallet. De lärde sig fort vart dom skulle och på morgonen kutade dom ut i hagen och på kvällen sprang dom direkt in i spiltan. Det var mysigt! När vi skaffade galten ville han inte in och då ville inte Agnes följa med in heller. 🙂

Oj, nu fick du en uppsats!

Paltn
2014-11-02 09:55
#5

#4 intressant att ni kan ha dem tillsammans galten och suggan.
Kanske har lite med ras att göra?  Får min erfarenhet är att galten blivit lite väl "sugen" på suggan och hon då farit illa.
Men det kan ju varit individ till individ också, vi skiljde dem åt i förebyggande oftast. Djur som skulle slaktas var dock aldrig något problem att de gick tillsammans.

// Paltfan

[JeanetteK]
2014-11-02 10:00
#6

#5 Ja jag tror att det säkert har med individer att göra. Jag har även läst om en vars galt var med och hjälpte till med kultingarna direkt efteråt. Det skulle aldrig vår galt göra.

Annons:
ManU77
2015-06-01 00:20
#7

JeanetteK, kan du inte skriva en utförlig artikel om Linderödsgrisen? Det hade varit intressant att läsa.

[JeanetteK]
2015-06-01 08:52
#8

#7 Det finns en artikel här som Randi (fd medarbetare) skrivit. Jag har faktiskt tänkt att skriva en artikel utifrån det jag vet, så det dyker nog upp något inom kort. 🙂

Upp till toppen
Annons: