Annons:
Etikettlantliv
Läst 4070 ggr
Rita-S
2015-04-29 10:46

För och nackdelar vid olika inhysningssystem

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns en rad olika former för uppstalling av djur. Box, spilta, lösdrift, utbytbar bädd eller djupströbädd. Hur skal man veta vad som passar bäst för dig och ditt/dina djur?

De vanligaste former för uppstalling i dag är lösdrift, box eller spilta. Många av dessa synpunkter som framkommer i denna artikeln är mina egna personliga ut från min egen erfarenhet från alla tre varianter hos både ko, häst, får, get och gris. 

Box: 

Box medför för djuret en trygg uppstallning förutsatt att boxen är tillräckligt stor och gjort på ett säkert sett för djuret med bra material som inte skadar djuret. Fördelen här är att djuret får röra på sig under uppstallningen, men medför extra arbete för djurägaren. Det förenklar att hålla koll på djurens avförning och avslöja sjukdomer som påvisast i avförningen tidigt och kanske även ökar chansen att begränsa spridning.

Om du äger endast ett fåtall djur behöver det inte bli något stort problem men det medför en viss form för extra arbete i form av mockning och utsläpp vilket är svårt om man äger många djur. 

Boxar kan även vara så stora att dom hyser fler djur än ett, varav det nog mer kallas "binge" än box. Detta är mer vanligt i fall med får, Getter, gris och kossa än häst. I kombination med spaltegolv och skitkällare, eller uppsamling av spillet i en extern tank medför det heller lite underhåll av själva boxen och lämpar sig bra för större djurhållningar. Det samma kan va med lösdrifter som har spaltgolv vare sig detta är lösdrift med eller utan utegångshage. 

En nackdel med box är att det är den minst platsutnyttjande formen att hålla djur mot spilta eller lösdrift, men det tryggar individen och förser individen med egen plats. 

Spilta: 

Spilta är nog det som är mest praktisk för djurägaren hellre än djuren, det är platsbesparande och förenklar renhåll av spiltan då djurens avförning hamnar närmest på bara ett ställe, men det medför mindre rörlighet för djuren. Jag ser inte spilta som ett ideellt alternativ såframt det inte kombineras i boxliknande variant där man sätter på bommar bak så djuren kan stå lös under nattevilan och dom har lika stor plats som i en minimums box i storlek. 

Vi ser även att djurskyddslagen antar mer och mer restriktioner på spiltor, deras använding, nybyggande och så vidare. Dock kan spiltor med fördel användas i samband med lösdrift för att kunde sära på djuren under utfodring av kraftfoder och således användas som en foderspilta. Det är även praktisk att anlägga ryktspilta i en stall för att frigöra stallgången för uppbundna hästar. 

Lösdrift: 

Lösdrift är det som ligger närmast ett naturlig sett att leva på för djuren då dom är fri att röra på sig i ett stort område. Även bättre är det när det kombineras med utehage så djuren är fri att gå ut och in som det behagar dom. 

Kombinerar man spaltgolv och lösdriftsligghallen med varandra får man mindre jobb med underlaget i själva ligghallen vilket frigör tid för annat arbete. Detta lämpar sig mycket väl för stor djurhållning, även mjölkproduktion om man har lyxen att ha mjölkrobot, men även med vanlig mjölksystem kan man anlägga mjölkstall och slussa in djuren lite i taget för mjölkning. 

Nackdel med lösdrift om man skall ha ströbädd är att man får välja om man skall ha djupströbädd eller om bädden skall vändas. En permanent bädd ger extra värme men är mycket arbete att skotta ut sen, och måste ändå vedlikehållas för att vara bra. Frågan är även om vilken form av strömedel man skall använda. Halm tar mycket plats att förvara, och kan ofta kosta dyrt om det är dårliga år för halmen medan spån förmulter sent och medför pektin som inte är så praktisk i gössel exempelvis. 

Om man så beslutar att vända bädden för att hålla den ren hela året medför det massor av arbete. Ändå anser jag att en lösdrift kan vara det bästa alternativet för djuren själv. 

Nackdel för djurägaren är att hålla koll på sjuka djur om man har många. Det är svårt att begränsa smitta, samt att man har svårt att se på avförning om något djur har problem med matsmältning, samt mäta vattenmängd. Det finns i dag en hel del former av robotar som kan mäta när ett spesifikt djur kommer till vattenkoppen och hur mycket denna dricker, samt även hur mycket kraftfoder denna tar till sig av det som utfodras, men det är svårt att mäta grovfoder exempelvis. 

Skall man gå över till former av bäddar pratar vi djupströbädd och strödd liggyta. Djupströbädd ger lite slitage på klöver och hovar varpå man får hålla efter själv som djurägare. Höjden kan variera varpå underlaget kan bli ojamt, och det går åt en del strömedel. Men fördelarna är att man inte behöver se till det varje dag, det finns ingen krav på gödselplatta per i dag, och det är flexibelt. 

En strödd liggyta halverar ströåtgången om inte mer, och man har jamn liggyta. Klovar och höver slits mot betong, men på samma tid måste man hålla efter detta dagligen, och det är krav på godkänt gösselplatta. 

Gummispaltgolv skulle ge fördelar från både djupströbädden och strödd liggyta med jamn liggyta, lite underhåll och flexibilitet, men självklart kan man ju undra vad som är mysigast av en nybäddat mjuk bädd fylld med halm och ett gummiklätt golv med spaltar i. Jag skulle som djur själv nog föredra bädd framför gummigolv, men det är klart att gummigolget ger hygienmässiga fördelar. Hela gummiklädta ytor kan dock med fördel kombineras med strödd liggyta!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Cahira
2015-04-30 02:30
#1

Toppen skrivet och väldigt bra information! 👍

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

[JeanetteK]
2015-04-30 07:06
#2

Kanon Rita! Bra skrivet som vanligt. Tack! :)

Upp till toppen
Annons: