Annons:
Etikettlantliv
Läst 11101 ggr
Rita-S
3/27/15, 3:11 PM

Sanering på din gård

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Visste du det finns krav på smittskydd och bekämpning av spridning av smittsamma djursjukdomar om du håller djur? Det kvittar faktiskt om du har två ponnysar i ett privat stall eller håller djur för livsmedel i form av mjölkning. Dock är självklart kraven högre på de som håller djuren för näringsliv.

Självklart medför ju detta en del extra arbete man gärna skulle vilja varit utan, men faktum är att om du är nogrann med renhållning och hygien i stall, lada, hönshus eller ladugård kommer din pälskling även hålla sig friskare. 

Det finns en hel del riktliner på allmänna hygienråd, lagtexter och annat, men jag tänkte ge några goda råd för hobbydjurhållandet. 

Djurskyddsverket brukar rekommendera en årlig sanering av stall, lösdrift, ladugård och andra ställen inomhus där djuren uppehåller sig. Sporer från ringorm vill man helst inte ha i sitt stall, eller hur? Det rekomenderas då att helt tömma boxar och ligghallar, högtryckstvätta eller ånga, och sen spreja desinfektion som exempelvis virkon. Men om du har tillgång till ånga är det inte mycket som överlever hettan i ångan kan jag säga, och det är kemikaliefritt. Det är därmed min favorit att ångtvätta boxar, hinkar, dryckeskar, vattenbaljor och allt djuren har som tål ångan. Det som inte tål värmen kan man ju virkontvätta?

Min hästbox efter grönsåpa, högtryckstvättat och virkon

Det finns redan lag på godkänd förvaring av gödsel, för att man inte skall övergöda jorden och marken, och få dryckesvatten full med grejer man inte så gärna vill dricka. Man har även krav på sig på hur mycket djur du kan hålla i förhållande till hur mycket mark du har att sprida gödslet på, om du inte har avtal med någon bonde som behöver gödslet. 

Vinterhagerna blir ofta glömda, men jag tror nog inte så många ser för sig att man skall ut och ångtvätta vinterhagar. Dock behövs det regelbunden sanering även här, och det rekommenderas att regelbunden ha marken i träda över en vinter så att man bekämpar spridning av parasiter och annat. Har du chans till två år är det även bättre. Dock kan du självklart spreja stängsel med virkon om du vill det. 

Du kan även bekämpa smittospridning genom att välja hur du utfodrar djuren. Mat som trampas ner i mudder och lera kan förorsaka bakterier och annat, även förgiftningar om de får i sig av gammal mat, och det är därför viktigt att ha bra fodringsplatser. Min erfarenhet är att gamla badkar duger till mer än bara stora vattenkar åt fler hästar, du kan använda tomma badkar att lägga hö i när du utfodrar! Minskat foderspill gör så att mindre mat försvinner genom att det trampas ner i marken. 

Det finns även krav på förvaringen av foder, och som jag ser det: Vi tvättar våra egna matbunkar regelbundna. Varför skall inte pälsklingen få samma behandling? Att förvara maten i tunnor av plast gör att möss och råttor inte så lätt får tillgång på maten. Att sopa upp foderspill gör det mindre sannolikt att ditt stall framstår som mus-nirvana med fri tillgång på gratis mat och minskar sjukdomar som sprids med möss och råttor. Och varför skulle man inte kunne köpa minst en tunna för mycket? När du har tömt hinken, fyll på foder i en ren tunna, och tvätta av den som varit använd. 

Och det samma gäller ju för vattenhinkar, foderkrubbor och vattenkar. De behöver också en regelbunden rond med tvättning. Det är så enkelt att antigen anskaffafoderkrubba som redan har hål för att häva ur vatten vid rengörning redan, eller borra ett hål och sätta dit en vingmutter med slät huvud så djuret inte gör illa sig när de äter ur krubban. 

Det finns krav om du har folk som kommer på besök att dessa skall ha tillgång till vatten och tvål att tvätta av händerna. Men du kan ju alltid ha ett paket med våtservetter och en flaska desinfektionsmedel för händer i stallet om du inte vill ta de med in i hemmet varje gång, om du inte är så bortskämd att du har en toalett i stallet förstås. 

Och skottkärran och grepet samt sopen glöms så ofta! Man sanerar rubbet.. men glömmer dessa. Ge dom en rond med ångtvätt eller virkonsprej! Särskilt efter du har avmaskat dina djur. 

Och hur är det med dina stövlar? har du tvättat de förutom att spola av leran? Ge de med en rond med desinfektion regelbunden. Du lär ju säkerligen använda dina skor eller stövlar om du hälsar på i andras stall eller ladugårdar? Efter avmaskningen kan ju det vara på sin plats att ge kläder, skor och stövlar lite omtanke. Och det är ju skönare med rena kläder och skor, eller hur?

Som djurmänniska är det stor sannolikhet att man har kompisar med stall, lada och djur själv. Har du tänkt på om du är renlig när du hälsat på? Det är så enkelt att ha ett paket med våtservetter i bilen, en liten flaska hand-desinfektion, och att tvätta stövlarna i en liten hink virkonvatten åtminstone någon gång emellanåt.

Ännu bättre är det ju om du väljer byta kläder när du hälsat på. Vi djurfolk har ju oftast massor med stallkläder, för mig är det inte svårt alls att lägga åt sidan ett slaskpar med byxor och tröja som är "hälsapåkläder" jag byter från innan jag går till mina egna. Jag vill ju inte ha sjukdomer in till mina egna djur.. men det vill ju inte andra heller, så att inte gå i samma kläder mellan stallen är faktisk en bra grej även om du är rätt säker på att varken du eller kompisen har någon smitta på gården. 

Det är sådana små saker som kan hindra spridning av något som kanske råkar vara i inkubationstiden och avslöjar sig två veckor senare.. Exempelvis förkylningar, smittsam kastning eller annat man tycker är mindre trevligt att brottas med.

Nu säger jag inte man skall bli fanatiskt bacillskrämd, men vissa saker kanske man inte tänker på som bidrar till smittospridning. Din hand som klappat snorig pålle hemma och som öppnar stalldörren till din polare är samma ställe din polare lägger handen för att öppna samma stalldörr.. och sen klappar sin pålle. 

Det är precis samma sak som med oss människor och spridning av influensa och magsjuka. Regelbunden hygien i ert eget stall och hage med hjälp av några av dessa råd kommer minska risken ganska mycket för smittospridning både från och till ert eget stall eller gård.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Cahira
3/29/15, 5:05 AM
#1

👍

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

[JeanetteK]
3/30/15, 11:23 AM
#2

Det här är ett mycket viktigt område. Hygienen runt våra djur är viktigare än man tror.

Rita-S
3/30/15, 11:25 AM
#3

sen är det ju så mycket trevligare när man har litegrann ordning och reda iaf :) Det behöver ju inte vara totalrensat för minsta lilla dammtuss, men lite ordning kan man ju försöka ha tycker jag :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

[JeanetteK]
3/30/15, 11:32 AM
#4

Haha, ja så är det! Man hittar sina saker också då och det är inte fel! Lite rörigt kan det vara, men det är viktigt att det är rent. Att ha som rutin att städa ordentligt när man tömmer spiltor och annat så kommer man långt!

Cahira
3/30/15, 10:50 PM
#5

Renlighet tjänar man absolut på i längden! Om någon sjukdom dyker upp så är det lättare att bli av med än om man måste ha ett storjobb framför sig. :)

(Sen att jag försökt få ihop en plan att rengöra ladan sen jag kom hit och det har alltid trillat sist på prioriteringslistan ska jag muttra tyst om)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Rita-S
3/30/15, 11:29 PM
#6

fast en ting i taget, Cahira :) Det kommer! :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Cahira
3/30/15, 11:38 PM
#7

Ja absolut! :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Maleficum
1/1/17, 7:27 PM
#8

Nåt att tänka på kan ju vara om man har hund med sig som också följer med till olika stall och anläggningar.

När jag arbetsträna i ett stall hade jag en separat utrustning när jag var där, och även hunden hade separata kläder och täcken när vi var där och om han sen skulle följa med till stallet jag rider (ett annat stall) så var det av duschning först och andra kläder/täcken (nu var det dessutom extra viktigt eftersom det var kvarka utbrott i Stockholmsområdet, inte i något av stallen jag befann mig i men i ett i området där jag bor).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Upp till toppen
Annons: