Annons:
Etikettersjukdomhälsa
Läst 4856 ggr
Rita-S
2013-05-24 10:02

Anmälningspliktiga sjukdomar

Som djurägare och även gårds/stallägare kommer det en hel del skyldigheter. Det man inte alltid tänker på är att vissa sjukdomar skall anmälas distriktsveterinär eller SVA. Denna plikten ligger främst på veterinären som kallas ut, och denna plikten gäller för veterinären vare sig denna faktisk är på jobb eller ej!

Det finns en bra anledning till att det är så dessutom. Detta är sjukdomar som antingen är så smittfarliga att det blir renaste epidemin bland djur om man inte sätter i karantän och vidtar åtgärder, eller dom kan smitta till människor och andra djur dessutom. 

Vissa sjukdomar hamnar gården eller byggnaden under karantän medan andra är inte påtvungna. I slutändan är det distriktsveterinären som försätter i karantän. Under får ni en lista som finns på SVA sin hemsida under varje djur. 

Bilden tillhör Rita-S och används med min tillåtelse

Om en veterinär, vare sig på jobb eller ej, misstänker smittsamma sjukdomar som måste anmälas skall denna undersöka och vidta dom åtgärder som denna anser nödvändig, om så ålägga temporär karantän tills distriktaren kommer ut eller eventuellt representanter från SVA.

Det är inte alls för att göra livet svårt eller ekonomisk dyrt för dig som djur eller gårdsägare detta görs, utan det är för att förhindra okontrollerbara epidemier av sjukdomar som kan vara ödesdigande för djur och människa, och även för lantbruket som helhet. Ofta kan det finnas lite medel att ansöka om ut i fall det kommer bli ekonomisk belastning med saneringar, och vissa försäkringar kan även dom bidra med en liten slant. 

Jordbruksverket har otaliga dokument som kan vara dig som djurägare till hjälp. 

Förteckning av anmälningspliktiga sjukdomar fördelat på djurslag. 

Epizootisjukdomarna (dessa är riktig allvarliga sjukdomar som i vanliga fall inte finns i landet)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
[randi]1
2013-05-24 13:42
#1

Detta är en artikel, som är mycket viktig att känna till tycker jag. Bra skrivet Rita. Det finns en del som inte känner till dessa sjukdomar, eller vart man skall vända sig.

Rita-S
2013-05-24 13:46
#2

#1 är djuret sjukt vänder man sig ju till en lokal veterinär, och det är helt korrekt att göra :) Tack randi! Men om man själv råkar ha lite kännskap och misstänker smittsamma sjukdomar som skall rapporteras så kan man självklart kontakta distriktaren själv och självmant förse sig med en egen-karantän tills man vet säkert, finns inget som hindrar gårdsägaren att lägga karantän på sig själv tills man är säker :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

[randi]1
2013-05-24 13:54
#3

#2 Jo, men det finns de som inte kontaktar vet, utan slaktar sitt djur direkt, för de anser att veterinären inte kan så mycket om just det djurslaget. Har själv erfarenhet från våran distriktsveterinär; de kan inte om Höns, kaniner och Getter

Jag vet att det finns de som avlar på sina Getter, som har sjukdomen CAE, och menar på att det gör ingenting. Men den sjukdomen är ju anmälningspliktig, så det är en hel del nonchalans, med vad man skall anmäla och inte.

Rita-S
2013-05-24 14:04
#4

jo visst är det så, och det kommer det nog alltid att vara med dessutom. Men vid att man blir upplyst själv kan man själv skicka bekymmers-rapporter till veterinär. 

Det man får komma i håg är att som lekman utan veterinärutbildning är det snabbt att ta fel på sjukdomar, många kan likna varandra varav en kan vara harmlös och en annan anmälningspliktig, men du kan alltid prata med veterinären och fråga hur man bäst gör och vilka symptom man undrar på :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Kjelle
2013-07-30 22:07
#5

Det är mycket att tänka på.


Upp till toppen
Annons: